Topul anual Best Value Index realizat de Trivago a selectat, pentru al treilea an consecutiv orașul Sibiu. De această dată, localitatea a urcat pe locul 6 în top 100 cele mai convenabile orașe la nivel mondial ce trebuie explorate în 2016. Dacă în edițiile anterioare ale clasamentului Sibiul făcea parte din top 20 destinații cu cel mai bun raport calitate-pret din întreaga lume, alături de Brașov sau Eforie Nord, în acest an este singurul oraș din România recomandat turiștilor interesați de călătorii avantajoase pentru anul viitor.
Evaluarea a fost făcută pe baza Indicelui său ce a crescut pe lista actuală de la 96,02% la 96,55%. El este calculat pe baza reputației hotelurilor din Sibiu și a prețurilor medii de cazare ce au scăzut de la 275 lei/noapte la 243 lei/noapte. Pentru realizarea topului au fost luate în considerare pentru fiecare destinație în parte un număr minim de 50 de unități de cazare, ce cuprind cel puțin 150 de evaluări ale utilizatorilor.
Înaintea Sibiului în acest top se situează Fenghuang (China), cu o valoare a indicelui de 98,01%, Mostar din Bosnia–Herțegovina, Veliko Târnovo din Bulgaria și Novi Sad din Serbia.
PRO TURISM crede în ”Renașterea prin apă”
”Băile Herculane, mai mult decât apă – resurse şi sănătate” este genericul sub care s-a derulat o conferință națională organizată de Asociaţia PRO-TURISM. Complexul hotelier Afrodita a catalizat interesul a peste 120 de specialişti în domeniile turismului şi sănătăţii din întreaga ţară. Au fost dezbătute tendinţele în dezvoltarea segmentului de balneologie în Europa şi au fost aduse în discuţie moştenirea istorică şi cea culturală a Băilor Herculane. Invitatul special al acestei ediții a fost Tobias Bielenstein – coproprietar al Euro Spa din Germania, care a susținut o adevărată lecţie de marketing pentru hotelieri. De asemenea, a fost prezentat un proiect inovator – PE URMELE ROMANILOR -, în care este inclusă şi staţiunea de pe Valea Cernei, prin complexele hoteliere Afrodita şi Diana. Proiectul invită turiştii din întreaga lume să refacă drumul parcurs de romani în misiunea lor de expansiune -, ne-a declarat Laura Pătru – PR în cadrul Asociaţiei. Despre trecutul istoric fabulos al Băilor Herculane, despre proiectele instituțiilor administrative locale și perspectiva lor a vorbit scriitorul Dorin Bălteanu, depozitarul de excepție al unor informații referitoare la istoria stațiunii Băile Herculane.
RĂZVAN ADAM
THE GUARDIAN: ”Bucureștiul surprinde prin vibrația cosmopolită!”
Jurnalistul britanic Norm Longley recomandă într-un reportaj publicat în The Guardian mai multe atracții ale Capitalei României. Printre favorite sunt menționate Palatul Parlamentului, Muzeul Satului şi Librăria Cărtureşti. „Este corect să spunem că este puţin probabil ca Bucureştiul să câştige vreun premiul pentru frumuseţe sau stil, dar cu toate acestea, capitala României surprinde mulţi turişti cu energia şi vibraţia cosmopolită”. Longley menţionează și că, în perioada interbelică Bucureştiul era numit „Parisul Estului” iar această titulatură a fost una corectă până la un punct. Cu toate acestea, în prezent, din punct de vedere urbanistic, domină o arhitectură socialistă, rezultat al proiectului de sistematizare impus ”de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, în anii ’80, cei mai sumbri ani de comunism în România”.
SOCIAL GYM: Primul club al donatorilor… de timp
Centrul de Resurse Pentru Cetățenie Activă (CRCA) a anunțat deschiderea primului club de fitness și aerobic non-profit din România. Social Gym este un proiect dedicat persoanelor active, interesate de un stil de viață sănătos, dar și celor dornici de implicarea socială. ”Deschis în zona Timpuri Noi din București, Social Gym este un concept nou în țara noastră. El are ca scop dezvoltarea unei comunități a oamenilor activi, preocupați de sport și nutriție echilibrată, dar și de a promova un comportament responsabil față de societate” – apreciază Rodica Lupu, preṣedintele CRCA.
Pentru a încuraja implicarea activă, clubul Social Gym oferă posibilitatea de a achita orele petrecute la Social Gym donând același număr de ore la CRCA, organizație neguvernamentală, non-profit ṣi apoliticǎ, pe diverse proiecte sociale. În cele două studiouri se pot practica Aerobic, Functional Fitness, Spinning, Dance, AeroCombat, 360 Pump, Bosu Cardio & Strength, Step Power & Dance, Pilates, Yoga etc.
ALEX BARBU
CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE DE TRANSPORT DE PERSOANE DIN EUROPA…
…A aniversat la București 30 de ani de activitate. Evenimentul a fost marcat de o conferință internațională la care au participat numeroși lideri ce au contribuit la dezvoltarea acestei companii. Organizaţia Eurolines, cu sediul la Bruxelles, reuneşte cei mai importanţi transportatori internaţionali de persoane din Europa, are 25 de membri în 23 de ţări şi operează o reţea de 600 de destinaţii. Sub brandul Eurolines se regăsesc cele mai vechi şi respectate companii europene de transport cu autocarul – Deutsche Touring, National Express, Transdev, ALSA, Veolia Transport. Structura Eurolines e asigurată de peste 500 de autocare moderne. De asemenea tot în acest an Grupul Eurolines România a marcat 20 de ani de activitate pe piaţa de transport şi turism din România. Cu 20 de companii membre, 78 de puncte de lucru, o echipă de 700 de persoane și cu 100 de milioane de euro cifră de afaceri totală estimată pentru 2015, Eurolines România este lider de piaţă pe segmentele sale de business – a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Grupului.
PUTNA VA FI GATA
Până la sfârșitul anului vor fi încheiate lucrările de reabilitare ale Mănăstirii Putna din județul Suceava. Proiectul are o valoare de 3,3 milioane de euro, dintre care 2,5 provin din fonduri europene. Comisarul European Corina Crețu consideră că Mănăstirea Putna se va bucura de aprecierile Consiliului Europei, cel puțin în aceeași măsură ca frescele restaurate de la Mănăstirea Dragomirna, ce a fost premiată în 2014.
ROMÂNIA NU MAI E ÎN NECKERMANN
Țara noastră nu va mai fi prezentă în catalogul tipărit al marelui turoperator internațional Neckermann. Deși conducerea Autorității Naționale pentru Turism (ANT) nu a oferit o explicație în legătură cu subiectul, decizia nemților are la bază o explicație foarte simplă – nu se plătește nu se tipărește. Noii lideri ai ANT visează în același timp cai verzi pe pereți, cum ar fi simplificarea acordării vizelor pentru turiștii chinezi, în doar câteva zile; atragerea de noi piețe cum ar fi Dubai, India, Polonia ori Spania. Despre redeschiderea unor Birouri de turism ale României (unul e cel de la Chișinău), care aveau un rol strategic în străinătate, deocamdată nu există nicio intenție.
”ICOANE. FRUMUSEȚE CEREASCÃ PE PÃMÂNT”
Pânã pe 10 ianuarie 2016 Muzeul Național Controceni gãzduiește în spațiile medievale expoziția „Icoane. Frumuseþe cereascã pe pãmânt” Aici sunt reunite circa 60 de creaþii ale profesorului George Kordis (Grecia), reprezentând principalele teme iconografice, marile praznice creºtine ºi sfinþii martiri ai Bisericii Ortodoxe. George Kordis este nãscut în Grecia, unde a studiat teologia la Universitatea din Atena. În anii ’80, a lucrat alãturi de pãrintele iconograf Symeon Symeou, dupã care ºi-a continuat studiile postuniversitare la Boston pentru Masterul în teologie. Dupã revenirea la Atena în 1990, ºi-a perfecþionat studiile și a obþinut Doctoratul în teologie. Kordis este profesor de iconografie la Universitatea din Atena, unde predã arta pictãrii icoanelor. Traveller Magazin este Partener Media al acestei manifestãri.
”DESCOPERĂ CALEA ARADULUI – pe drumuri de frontieră”
După ”Drumul fagilor în Bucovina”, realizat împreună cu Radio România în anul 2013, Radio Rai, serviciul public din Italia, a revenit în țara noastră pentru o nouă serie de emisiuni. Ele au fost dedicate prezenţelor italiene şi patrimoniului cultural, istoric şi spiritual din vestul României, în ultimii 25 de ani, într-o regiune care constituie un model intercultural şi interconfesional în Europa. Proiectului ”Calea Aradului – pe drumuri de frontieră” i s-a alăturat în acest an şi Radio Vaticana, postul oficial al Sfântului Scaun. Activitățile de documentare au fost susținute de Ambasada Italiei la Bucureşti, de Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune, şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, al Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Arad şi al Consulatului Onorific al Italiei la Arad.
CITY BREAK LA CONSTANȚA
Este noul program lansat de Asociația Litoral – Delta Dunării. Pachetul turistic include 2 nopți de cazare, cu posibilitatea prelungirii pentru încă o noapte, alături de o serie de servicii suplimentare. Turiștii care vor opta pentru un city break în Constanța vor avea acces gratuit la Muzeele de artă, de Istorie Naționala și Arheologie, Cetatea Histria și Monumentul de la Adamclisi etc. De asemenea vizitatorii vor putea savura preparate tradiționale la diverse restaurante pescărești, pe baza unui voucher distribuit de agențiile de turism înscrise în program.Tarifele variază între 130 și 210 lei, preț /pachet/persoană, în funcție de numărul de stele al hotelurilor. Programul „City Break la Constanța” face parte din campania „Vacanță în țara mea”.