Dacă e pace în casa ta!, EDITORIAL nr.139

Terorismul este mai mult decât un război, un conflict armat. Este inamicul principal al turismului. După mai bine de jumătate de secol, perioadă în care sectorul turistic a contribuit la o mai bună cunoaștere între țări, la accelerarea schimburilor culturale între instituții, asociații, oameni -, industria se vede amenințată de actele teroriste. Ele se petrec în Europa, în țări ce au devenit puternice din punct de vedere turistic – Egipt, Liban, Turcia, Siria etc.
Traveller Magazin 139

Turismul nu face diferența între rase, religii, opțiuni de viață, culturi. Și nici nu va trebui să o facă vreodată. Turismul a creat un spațiu planetar, ideal pentru înțelegere și armonie. De aceea turismul e considerat liantul solid care contribuie la menținerea păcii. Drept urmare industria călătoriilor este principalul dușman al atacurilor teroriste care încearcă să destabilizeze încrederea între oameni. Mai mult, atacurile teroriste ce s-au produs în ultimele luni în diferite părți ale lumii, au generat mari riscuri și obstacole pentru jurnaliștii de travel în a-și exercita profesia. Unii au rămas cu traume, alții și-au pierdut chiar viața pe un front în care războiul se duce între fanaticii blindați cu arme și profesioniștii ce promovează ideile frumosului, unicitatea și spații inedite de pe planetă. Unii i-ar da din start victorioși pe primii (asta dacă terorismul ar putea fi, dar nu e, considerat o competiție). În realitate jurnaliștii de turism sunt cei aplaudați de cititorii lor. Pentru că în lumea modernă ei se dovedesc adevărații mesageri, ambasadori ai păcii!

Sunt idei ce au fost puse în valoare și la cel de-al 57-lea Congres organizat la

Marian Constantinescu

Marian Constantinescu

jumătatea acestei luni în renumita stațiune-oraș Antalya, de către FIJET (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Editorilor de Turism), din care face parte și România. Tema centrală a fost ”Threats against tourism industry”. În cadrul dezbaterilor au fost comemorate evenimente, printre care și atacul terorist de la Ankara ce s-a soldat cu peste o sută de morți și sute de răniți. Speakeri din Egipt, Liban și Turcia au subliniat că terorismul este o armă cu efect devastatoare asupra industriei turistice. El distruge nu numai vieți, familii ci milioane de locuri de muncă. Dar mai ales distruge încrederea în oameni. Mă voi opri aici, nu înainte de a aminti citatul folosit de reprezentantul turc. În fața a peste două sute de jurnaliști și invitați de pe întregul mapamond el a apelat la o frază rostită de Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern: ”E pace în casa ta, e pace în lume!”. Ce mai pune la care FIJET? Veți citi în numărul viitor!

MARIAN CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Editorial, Numarul 139 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*