FLORIDA – Și caii sunt opere de artă, nu-i așa ? (2), MAPAMOND nr.140

Provocările Floridei sunt, după cum vă relatam numărul trecut, unice și inepuizabile. Atunci când ți se propune vizitarea unei ferme renumite pentru frumusețea cabalinelor sale, aflată în inima ”țării cailor” nu ai cum să refuzi.
Florida 1

Și bine am făcut pentru că eleganța proprietății Kimberden Farm din Ocala este depășită doar de cea a armăsarilor de rasă antrenați pentru competiții. Industria creată în jurul creșterii cailor de rasă este puternică și profitabilă. În zonă se află cel mai mare număr de cai pe cap de… locuitor din lume. De fapt zona își revendică poziția de capitală a calului în competiție acerbă cu cei din Kentucky. De câștigat au evident toți caii dar, firește și proprietarii lor deveniți foarte bogați în urma tranzacțiilor cu exemplare performante. Ashley Dobbs, Sales & Marketing Coordinator la Ocala Marion County, Florida -, ne atrage atenția că prețul unui exemplar îl poate depăși pe cel al unei limuzine de lux, comandă specială. Desigur și turiștii au de câștigat. Ne-am bucurat din plin de plimbarea cu căruța, cînd la pas când la galop, de-a lungul șoselelor umbrite de stejari seculari, cu ferme risipite pe domenii imense și cai păscând liberi într-o lume desprinsă de ritmul cotidian. Până și semnul de la trecerea de… pietoni îți atrage atenția că pe drumurile de la Ocala, este recomandată reducerea vitezei și oferirea priorității elegantelor cabaline. Kimberden Farm este proprietatea Universității din Florida iar tinerii care vin și lucrează aici urmează cursuri despre creșterea cailor și secrete ale sporturilor ecvestre. Sunt în mare parte studenții care-și completează cunoștințele în timpul vacanțelor, al stagiilor practice și de voluntariat.

 

Pizza, Ford și vinuri din coacăze

Rămânem în același spațiu vintage și în timpul prânzului servit într-un restaurantul Satchels Pizza din Gainesville. O harababură de vechituri trăznite, adunate în stil american, care reușesc să creeze prin supraaglomerare un spațiu urban vesel și atractiv. Iar dacă nu ți-a ajuns spațiul interior al restaurantului n-ai decât să vizitezi camerele din laterală de unde poți cumpăra suveniruri trăznite din timpuri retro la prețuri ca atare. Vedeta pizzeriei este de departe microbuzul Ford din 1960, un mini-local pe patru roți închiriat frecvent de către familii cu mai mulți copii. Conform unei vechi tradiții aici nimic nu se aruncă totul se revalorifică.

După o masă colorată – la care ne-am întâlnit cu Ashley Abney, International Sales & Market Development Representative al VISITFLORIDA -, oferta de a vizita o cramă neconvențională s-a dovedit foarte tentantă. Mai ales că la Island Grove Winery producătorii știu să creeze o atmosferă plină de suspans chiar în timpul degustărilor. Licorile sunt foarte căutate pe piață. Marea atracție o reprezintă faptul că vinurile sunt obținute din… afine și coacăze de cultură. De zeci de ani ferma asigură cam 25% din producția statului Florida. Turul proprietății este organizat după ritualul agreat de turiști – plantația, vinăria, stația de îmbuteliere și degustarea finală. Obligatoriu ieșirea se face prin magazinul proprietății unde poți achiziționa vinurile care te-au încântat sau obiecte inscripționate (căni, farfuri, șervețele, șorțuri, tirbușoane etc) imprimate cu fraze amuzante de genul: ”Supa zilei – Vin”, ”Doctorul mi-a spus cum să mă vindec – Bea Vin”, ”Noi muncim pentru pantofi și Vin”, ”Salvează Apa, bea Vin”, ”Prieteni buni, Vinuri bune, Vremuri bune”, ”Vinul – cea mai bună terapie în grup”. După cum ne spune Robyn Aschliman, Events & sales director la Island Grove Wine Company – vinurile sunt obținute prin metode clasice, fără adaosuri de sirop de struguri sau alți substituenți și conțin o cantitate foarte mică de sulfiți. Distribuirea acestora – câteva mii de sticle per serie -, este făcută în rețele de magazine mici, frecventate de cunoscători și amatori de vinuri naturale.

Nimic despre ”mama” lui Harry Potter

Și pentru că un pahar de vin bun, fie el chiar și din afine de cultură merge băut când citești o carte bună ni se recomandă încă un tur de poveste într-un alt fel de parc natural: Marjorie Kinnan Rawlings Historic State Park. Acesta este un domeniu cultural unde se află amplasată casa memorială a scriitoarei MK Rawlings. Ferma unde a creat aceasta se află în minuscula așezare Cross Creek. Autoarea a rămas în istoria literaturii americane ca o creatoare subtilă, ușor excentrică. Ea a câștigat premiul Pulitzer în 1938 cu romanul ”The Yearling”. Atmosfera anilor 1930 se regăsește în fiecare cameră amenajată a proprietății sale. Însăși curatorul contemporan al casei-muzeu (o voluntară desigur) îi primește pe turiști îmbrăcată în haine ce corespund acelor vremuri. Pe noi ne-a încântat să aflăm că nuvela premiată a fost tradusă în anii60 și în limba română, o ediție a acesteia figurând în biblioteca autoarei. Vă sună cunoscut numele scriitoare care s-a stins din viață în 1953? Ei bine, nu există nicio legătură cu ”mama” lui Harry Potter. Poate, doar talentul literar care le unește peste timp.

Micul Broadway și Balerina de bronz

Ploaia deasă și zgomotoasă ne-a scutit de clasicul deja Tur al Fantomelor pe care și Ocala în oferă, ca alte sute de așezări turistice din Statele Unite. Tăsnetele și fulgerele erau mai adevărate decât efectele de lumini care ne așteptau așa că organizatorii ne-au propus să încheiem această zi îmbibată de natură, vin și cultură cu vizionarea unui spectacol de teatru. Unde altundeva decât la Hippodrome Theatre din centrul Gainesville, considerat drept ”Micul Broadway”. Aici aici sunt jucate cu succes piese devenite celebre ulterior pe Broadway. De 40 de ani de când funcționează această instituție de cultură a fost și a rămas cea mai importantă atracție a orașului. Iar ca programul să fie deplin a doua zi dimineață, când Florida și-a scos iarăși la produs soarele arzător, am încheiat periplul nostru cu o vizită la The Appleton Museum. Aspect particular, acesta aparține College of Central Florida și a fost construit, realizat și dăruit comunității de familia cu același nume. Averea ei a fost făcută din prelucrarea oțelului. O parte din bani au dat viață unei clădiri cu o arhitectură modernă, dar sobră, construită din marmura și travertin. Ea oferă vizitatorilor în cele 8 expoziții permanente peste 18.000 de exponate, de la sculptură mică până la picturi de dimensiuni impresionante – ne-a atras atenția Jim Carrell, curatorul Muzeului. În colecția de artă modernă am reperat bronzul ”Balerina”, una dintre lucrările semnate de artistul român Demetre H. Chiparus (1886-1947). Cu studii la Paris el este exponent al curentulului Art Deco, pe care l-a pus în valoare prin lucrări influențate de baletul rusesc, realizate din aliaje originale din metale luxoase, foarte apreciate de colecționari. Dumitru Chipăruș s-a născut la Dorohoi. Ca o idee lucrarea sa ”Les Girls” a fost vândută în 2007 la Casa Sohetby’s, cu peste 590.000 de euro. Încă un motiv de încântare.

Duminica muzeul era animat ca în zilele de lucru. Ghizii, casierii, lectorii, toți desfășoară aici activități voluntare. O fac cu talent și devoțiune. Ei ne-au explicat cum contribuie turismul cultural la reîncărcarea bateriilor. Pentru unii începe o nouă săptămână de muncă, în mod sigur ați auzit de cuvântul ăsta. Pentru alții, care și-au ales să călătorească în vacanțe, urmează noi zile cu descoperiri memorabile. Din Florida Statelor Unite drum bun, în continuare, pe Planeta turismului.

DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU

Mulțumiri pentru suportul logistic acordat: OLIMPIC INTERNATIONAL TURISM, US TRAVEL ASSOCIATION, INTERNATIONAL POW WOW (IPW) și VISIT FLORIDA

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 140 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*