Asociația My Transylvania a organizat la Sibiu, între 4 și 20 septembrie, prima ediție a Festivalului de cultură gastronomică pentru sudul Transilvaniei. Evenimentul și-a propus să descopere și să promoveze gastronomia locală în rândul specialiștilor dar și a publicului interesat de crearea unei identități gastronomice regionale.
Susținut de către Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, Festivalula permis explorarea secretelor culinare a unor comunități etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking), a regiunilor rurale din Sibiu (Rural County Brunch), a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic), dar și a regiunilor istorice care se află la o mai mare depărtare (Taste of Romania). Pe întreaga perioadă a festivalului s-au servit preparate la zece restaurante sibiene în cadrul secţiunii Sibiu City Menu, în sesiuni de live cooking (New Transylvanian Cuisine) și la un brunch de sezon (Gourmet Brunch).
Evenimentele pentru specialiști au fost consolidate de parteneriatul cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Ele au cuprins prezentări ale unor rute gastronomice (Drumul Brânzei Sibiu, Drumul Vinului Prahova, Saxon Greenway – Cultural Foodscapes and Foodways), a producătorilor locali (Meet the Local Producers), a unor povești de succes în gastronomia locală (Follow Your Taste). O conferință pe tema dezvoltării culturii gastronomice în sudul Transilvaniei și o gală de premiere s-au pliat perfect în programul festivalului.
ALEX BARBU