În ritm de fanfara prin Haferland, REDESCOPERA ROMANIA nr.138

= 65

Cel mai mare eveniment dedicat promovării zonei săsești din Transilvania a reunit în prima decadă a lunii august mii de turiști localnici sau sași întorși acasă pentru a-și reaminte de viața prosperă și tradițiile pe care le-au lăsat în România.
Crit Haferland 1

Azi contează mai puțin de ce au plecat în ultima jumătate a secolului trecut. Cel mai mult interesează motivele pentru care germanii s-ar reîntoarce, măcar pentru câteva săptămâni de concediu pe an, în locurile unde s-au născut ei, părinții, bunicii și copiii lor. Nu întâmplător recenta ediție, a treia, a Festivalului Haferland a avut ca tematică educația, iar sloganul evenimentului Istoria ne învață!”. Manifestarea a avut ca ”epicentru cultural” satul Criț din județul Brașov. Haferland (Țara Ovăzului) include satele săsești din zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, astfel că turiștii au avut șansa de a vizita localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Meșendorf și Roadeș. Inițiatorii evenimentului au fost Fundația Michael Schmidt împreună cu Fundația Tabaluga. Înființată în 2010 Fundația Schmidt și-a propus să devină vârful de lance al conservării patrimoniul cultural săsesc, să contribuie la promovarea limbii germane în România. Și un interlocutor nonguvernamental important al statului german în domeniul creării de evenimente. Dintre acestea Festivalul Haferland este cel mai important. Numai în ultima zi manifestările (concursurile de biciclete, reuniuni culturale și artistice, slujba religioasă din biserica fortificată, concertele de orgă și chitară rece, expoziția dedicată Anului Școlii, Balul Tradițional Săsesc etc.), au atras circa 1500 de turiști.
Crit dansatori3

ORI LA BAL ORI LA CHITARĂ
Crit Fanfara

Ce ne-a reținut atenția din agenda culturală a manifestării! Fabuloasa prezență a Fanfarei din Țara Bârsei care a secondat și recitalurile instrumentale ale unor artiști transilvani. Evoluțiile la orga bisericii Evanghelice Fortificate din Criț ale artiștilor Klaus Untch și Steffen Schlandt însoțit de grupul Quartetto Brassovia. Special s-a dovedit recitalul de chitară din interiorul aceleiași biserici (felicitări creatorilor de inedit și magie culturală) al Duo Kitharsis (Alexandra Petrişor & Dragoş Horghidan). O subliniere, pentru readucere aminte a bogăției tradițiilor folclorice ale sașilor, pentru Ansamblul de dans Korona, format din tineri frumoși și pasionați, care au încins atmosfera și la Balul Săsesc de închidere.

PLEDOARIE PENTRU TRADIȚII
Crit Scoala

Mai puțin spectaculoase, dar pline de substanță și realism, s-au dovedit alocuțiunile unor personalități invitate să susțină Festivalul Haferland. Ministrul Educației Naționale Sorin Cîmpeanu, a subliniat că reducerea numărului de etnici germani din România din ultimii ani înseamnă și „scăderea aportului comunității săsești în ceea ce înseamnă diversitatea culturală a țării noastre. La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient. De aceea salut implicarea statului german în subvenționarea materială a profesorilor care predau limba germană în România, etnici germani sau nu. Contează prea puțin această nuanță. Contează azi că în țara noastră se crează un spirit al solidarității care poate fi reconstruită prin tradiții, relații și spirit comunitar. De aceea salut și implicarea masivă a organizațiilor și asociațiilor în această direcție”. La rândul său Deputatul Bernd Fabrițius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag, și-a manifestat dorința ca ecumenismul să fie prezent tot mai mult în România, apreciind ca fiind un exemplu pozitiv slujba oficiată în biserica fortificată din Criț, de către episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhardt Guib.
Crit Cetate5
”Peste un milion de de germani trăiesc în Europa Centrală și de Est. Noi trebuie să ne ocupăm de tradițiile și viața lor, de susținerea memoriei și recuperarea istoriei acestei minorități. Există motive reale de optimism în România. Biserica are un rol important și cu ajutorul ei am convingerea că vom putea recupera istoria, cultura, identitatea. Ne-am propus să ajutăm nu doar la reconstruirea unor biserici, monumente ci și să investim în limba germană, în educație. Budestag a sprijinit cu indemnizații de circa 700.000 de euro activitatea a 722 de profesori ce predau limba germană. Cele două consulate de la Brașov și Timișoara fac o muncă bună pentru dezvoltarea și susținerea acestor proiecte”.
Crit  duo chitara 127

CLASIC E FANTASTIC

Printre participanții la „Săptămâna Haferland” s-au mai numărat Paul Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, E.S. Werner Hans Lauk ambasadorul Republicii Federale Germania la București etc. Aceștia au apreciat politica pozitivă față de minorități în România și și implicarea activă a statului în susținerea învățământului în limba maternă a minorităților etnice. Un alt aspect pozitiv – prin organizarea de evenimente și manifestări artistice numărul turiștilor care vizitează satele săsești crește de la an la an, cu aproximativ 25%, însă obiectivul organizatorilor festivalului este ca aceștia să ajungă nu doar într-unul, ci în cât mai multe dintre satele din această zonă. La rândul său Michael Schmidt a vorbit și despre alte proiecte susținute de fundația pe care o conduce. ”Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundația Michael Schmidt a acordat, începând din 2013 burse de studiu prin care a fost suportată taxa universitară pentru un număr de 17 studenţi. Fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană. Un alt demers al Fundației este furnizarea de materiale didactice în limba germană către toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germană, din întregul județ Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect să fie extins și în zona de nord a țării, în județele Satu-Mare, Baia Mare și Sălaj”. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, producția filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, ajutorarea victimelor inundațiilor în anul 2010 în județul Botoșani, precum și susținerea unor proiecte inițiate de alte organizații, cum sunt: Fundația Peter Maffay – inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roadeș, Premiul Cultural Săsesc și sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectele „Clasic e fantastic” sau „Musica Coronensis”.

MARIAN CONSTANTINESCU

Foto: VASILE COSTRUȘ

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 138, Redescopera Romania and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*