Ia-mă cu tine în ASIA !, BIBLIOTECA nr. 132

Ia-mă cu tine în ASIA !
Carte Asia

Românii pot învăţa mai uşor araba, coreeana sau japoneza, fiindcă Editura Linghea a lansat gama de ghiduri de conversaţie utile în ţările asiatice. Trei titluri noi, împreună cu ghidul de limba chineză (2012), sunt ideale pentru călătorii şi concedii în Asia, dar şi la cursuri de limbi străine. „Apariţia simultană a acestor titluri reprezintă un efort editorial remarcabil pentru piaţa de carte din România. Într-adevăr deschidem Asia, pentru că pe lângă frazele uzuale şi dicţionarele bilingve, ghidurile abordează şi aspecte culturale, oferind recomandări importante, care să îi asigure o călătorie reuşită fiecărui român” – afirmă Petr Ondrášek, administratorul Linghea România.

Fiecare ghid cuprinde 2 600 de propoziţii şi fraze uzuale cu transcriere fonetică, dicţionare cu 6 000 de cuvinte-titlu, capitole cu elemente de gramatică şi informaţii utile precum numere de telefon, recomandări pentru  comportamentul în ţările arabe, Coreea de Sud, Japonia şi China. Linghea este o editură ce activează în Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și România. Ea oferă aproximativ 400 de titluri de dicționare în format clasic, de carte și se numără printre cei mai importanți parteneri al editurilor HarperCollins Publishers, Pearson Education, Oxford University Press, Robert etc.

 Beau, deci exist !
coperta carte Beau deci exist

Este și ăsta un mod de abordare atunci când te-ai hotărât să scrii nu despre vinuri ci despre cultura unor țări care au făcut din dopul sticlelor de vin un monument de referință de pentru industria călătoriilor. Roger Scrutton (născut în 1944), este un britanic care înoată în umorul specific națiunii,  dovedindu-se șarmant și colocvial atunci când povestește despre aventurile sale prin pivnițele ori podgoriile globului. Scrutton este un filosof al licorilor în lucrarea ”Beau, deci exist!”, apărută la Humanitas în traducerea Teodorei Nicolau. În circa 280 de pagini, împărțite în doua secțiuni corpolente, autorul cade în păcat făcând tururi de poveste în Franța, Spania, Italia, Germania și descinderi comparative în Statele Unite. El ne invită să privim volumul ”nu ca pe un ghid despre cum să bem vinul, ci un ghid despre cum să îl gândim. Este un omagiu adus plăcerii, scris de un adept al fericirii și o apologie a virtuții din partea unuia care a scăpat de viciu.” Cititorul e răsfățat cu povești inițiatice în care poezia, regalitatea, religia, superstiția, magia, separate sau toate la un loc, ne invită la meditații serioase. Napoleon scria: ”Nimic nu face viitorul să pară mai roz decât contemplarea sa printr-un pahar de Chambertin!” Se vede că atunci când timpul de reflecție  se întâlnește cu vinul de calitate se nasc filosofii… lichide. Un alt exemplu: ”Pacea începe când oamenii cultivă vița de vie și se sfârșește când foreaza dupa petrol!”. De citit și de recitit!

ROMANIA – Le orme del tempo
Urmele-timpului

Surprinzător, am dat de această carte-album, la un eveniment turistic. Nu știam mai nimic despre Marco Sitran, iar coperta pe care o contemplați și dumneavoastră m-a provocat de la început. ”România – urmele timpului” este o incursiune realizată de un pasionat al fotografiei. Avocat venețian, specializat în drept internațional, civil și comercial, Marco este un pasionat de călătorii succesive. România l-a fascinat într-atât de mult încât a revenit în toate anotimpurile pentru a o surprinde în substanța ei cromatică vie și schimbătoare. Albumul – susținut de Confindustria România și apărut sub patronajul Institutului Italian de Cultură -, deschide numeroase ferestre spre zona urbană, surprinde instantanee ambalate în prejudecăți, ofera portrete în lumini și umbre, și lasă în urmă zâmbind imagini ale kitsch-ului comunist. Fascinat de natură, istorie, mediul rural și tradițiile încă vii ale acestuia, Marco Sitran, ne trage de mânecă, pentru a ne spune cât de frumoasă e țara în care locuim. Personal, am fost impresionat de fotografiile cu meșteșugari. Galeria de excepție a dat și coperta albumului, tipărit de HeliarBooks din Veneția. El ne propune spre vizionat peste o sută de fotografii.
    
   SÎNZIANA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 132 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*