Casatorii, fast food si deserturi muzicale, MAPAMOND nr. 119

CĂSĂTORII, FAST FOOD ȘI DESERTURI MUZICALE

În limba româna s-ar traduce ,,în pajiște”. Pajiștea – adică Las Vegas, a fost descoperită la 1829 de către negustorii spanioli ce străbăteau mijlocul deșertului, pe un drum ce lega Texas de California. Vegasul era căutat de comercianți datorită… izvorului ce se găsește aici. The Meadow este acum o rezervație ce protejează natura dar totodată vorbește și despre istoria orașului.

Am regăsit Las Vegas, cum altfel, electrizant și atractiv, asediat de cazinouri și jucători înrăiți, amatori de nunți (peste 200.000 pe an), dar și spectacole (dintre care nu mai puțin de 8 sunt prezentate săptămânal de celebra companie Cirque du Soleil). Le Reve (Visul), de la complexul hotelier Wynn – care se desfășoară într-un bazin de 10 metri adâncime, plin cu apă -, ține de ceva timp capul de afiș al evenimentelor culturale din Vegas. Cât despre căsătorii ce să vă mai spunem. Și ele fac parte din același spectacol turistic fabulos. Am asistat la o simulare de nuntă la care ofițerul de ceremonii era sosia lui… Elvis Presley. Imaginea artistului este cea mai solicitată pentru a gira asemenea căsătorii. În Las Vegas există 6 persoane licențiate să susțină ceremonii îmbrăcate în Elvis. Inovația ultimilor doi ani o reprezintă însă Drive in Marriage. Cuplul merge la un ghișeu, precum la un fast food, dă documentele necesare oficializării căsătoriei, și este întrebat oficial dacă dorește să se căsătorească. Ceremonia durează maxim 10 minute iar cei doi îndrăgostiți nici nu trebuie să coboare din mașină. Numeroase firme se ocupă exclusiv de ceremoniile de căsătorie ce pot fi ad-hoc, caz în care trebuie să aleagă costume pentru miri, să obțină actele necesare și tot ce mai este necesar pentru ziua nunții. Dacă nu știți, vă garantăm noi, puteți să vă căsătoriți, stând în mașină, intrând confortabil cu ea în capelă, unde Elvis Presley sau altă sosie de vedetă solicitată, vor oficia ceremonia de căsătorie. Inclusiv, cu un desert muzical… solicitat anterior. După cum se vede Elvis n-a murit, amintirea lui e vie printre noi.
Și pentru că tot a venit vorba de evenimente și ceremonii. Înainte de a pleca în Post-turul de documentare tematică, organizat cu ocazia International POW WOW, cel mai mare târg de business turistic din lume -, trebuie să amintesc de o manifestare de impact pentru echipa românească ce a participat la IPW Las Vegas. În cadrul festivității dedicată travel agenților internaționali George Sorin Nicolescu, președintele companiei Olimpic International Turism, a fost premiat cu suma de… 2.500 de dolari, în cecuri de călătorie, de către sponsorul American Express. Ele i-au fost înmânate de către Roger Dow, președintele US Travel Association.

RENO – cum cresc divorțurile cota de piață
La o oră distanță cu avionul, în nordul statului Nevada, se află Reno- orașul dintre cele două state – Nevada și California. Jumătate din el este pe teritoriul Californiei. Aici nu există cazinouri dar există restricții la băutură. Cealaltă jumătate este în Nevada – locul unde totul este permis, spun locuitorii din Reno. Pe timpul Prohibiției, Reno a fost primul oraș din SUA care a legalizat 3 activități ccare au contribuit la ”creșterea cotei de piață”: divorțurile, cazinourile și prostituția. Reno reprezintă o variantă mai liniștită a Las Vegas-ului, cu numeroase hoteluri ce dețin cazinouri mari în lobby. Cel mai frumos obiectiv turistic al orașului este Muzeul Automobilului, amenajat ca un oraș acoperit. Colecția cuprinde peste 150 de modele diferite de mașini arătând întreaga dezvoltare a acestor iubite vehicule. De la Reno am început aventura descoperirii unei părți fascinante a statului Nevada. Nordul statului a fost marcat de industria miniera, fiind o zonă foarte bogată acum o sută de ani.

VIRGINIA CITY – fantome și femei îmbrăcate în dolari
Prima oprire în cadrul periplului în nordul Nevadei a fost la Virginia City. Cu puțin peste 800 de locuitori el este unul dintre cele mai interesante orașe ale vestului sălbatic. În secolul al XIX-lea era unul dintre cele mai căutate orașe pentru amatorii de îmbogățire rapidă. Pe atunci avea 15.000 de locuitori. O dată cu închiderea minei la 1874, orașul și pierdut din atractivitate, ca de altfel atâtea mii de așezări din SUA, care sunt ținute în viață doar de circulația turistică. Virginia City a rămas un loc istoric, plin de legende în care cowboy-ii se luptau pe viață și pe moarte. Totul pare desprins din filmele de la Holywood cu cowboy și vestul sălbatic. Personaje îmbrăcate ca pe vremurile de glorie ale orașului se plimbă pe străzile orașului. Prima oprire a fost la Cimitirul Silver Terrace unde am fost primiți de către ,,fantomele” legendare ale orașului. Actorii ne-au povestit viețile mai multor persoane îngropate acolo. Impresionantă era viața pe care femeile o duceau pe atunci, care deși bogate, trebuiau să țină casa singure și să îngrijească copiii, deoarece soții erau mereu la mină. De la cimitir, loc unde cu siguranță începeai să înțelegi cât de cât ce se întâmpla în perioada de glorie, pleci la plimbare cu un trenuleț turistic ce îți prezintă canionul ,,6 Miles”, vechea gară și urcă spre strada principală – Comstock. Strada este plină de vechi ,saloons”, de povești și legende printre care și cea a Bucket of Blood Saloon, nume preluat din cauza faptului că în fața acestui local aveau loc numeroase dispute mortale între cavalerii timpului. Există mine în care se poate coborî pentru a vedea cum era exploatat argintul, magazine unde se vinde piatra locală – turcoazul alb, localuri cu cazinouri, capele de ceremonii dar și un salon cu un tablou foarte interesat. El redă o femeie îmbrăcată numai în monede de argint cunoscut și ca Silver Lady, ceea ce a dat și numele salonului. Rochia doamnei din tablou este decorată cu 3.261 dolari de argint „Morgan” turnați la monetăria din Carson City. Farmecul orașului Virginia City este cu siguranță dat de locuitorii săi, mari iubitori ai istoriei locului, ce se îmbracă în haine de epocă și ghidează vizitatorii conducându-i la spectacole tradiționale sau la muzee.

CARSON CITY – o invitație spre Tahoe
De la Virginia City îți trebui cam o oră până la Carson City, capitala statului. Oraș mic și liniștit în comparație cu agitatul Las Vegas, Carson City adăpostește Capitoliul și muzeul statului Nevada. Aici puteți afla întreaga istorie a zonei și cum aceasta s-a dezvoltat datorită minieritului și legalizării unor activități ce în restul SUA erau interzise. Instituția este găzduită de fosta clădire a monetăriei. Din Carson City ne-am îndreptat pe un drum înconjurat de pajiști verzi către Genoa. Un oraș de buzunar în care principala atracție este cel mai vechi Saloon din Nevada – Genoa Bar and Saloon. Construit la 1851 în stil victorian târziu de către mormoni Genoa a fost un punct important de oprire a călătorilor pe California Trail. De la Genoa plecăm în documentarea noastre spre Lacul Tahoe, cu celebra stațiune North Lake Tahoe iubită de locuitorii Californiei și Nevadei. Și aceasta este jumătate în California și jumătate în Nevada, și au aceleași tipare economice amintite înainte. Partea din California seamănă cu o fată mare, în comparație cu cea din Nevada care ar fi un deșert al pierzaniei de bani, al rătăcirii după femei și băutură. Firește, poveștile și legendele lucrează foarte bine pentru industria turistică de azi. Din cochetul port de pe malul lacului Tahoe, se pleacă în mici croaziere cu vapoare decupate parcă din poveștile lui Mark Twain – celebrele Nave cu Zbaturi. Plimbarea se face la apusul soarelui iar la bord este oferită și cina. Lacul Tahoe este cel mai mare lac alpin din America de Nord. El este situat la altitudinea de 1.899,5 de metri, deasupra nivelului mării și are o adâncimea medie de 300 de metri, cea maximă atingând 501 de metri. Arealul Lacului Tahoe este una dintre cele mai vizitate regiunii datorită numărului mare de resorturi hoteliere și domenii schiabile, dar și pentru practicarea sporturilor acvatice. Legenda spune că lacul ar ascunde un monstru marin numit Tessie, care ar ieși din când în când la suprafață, un fel de… frate sau văr al lui Loch Ness din Scoția. Povestea datează și a fost transmisă din secolul al XIX-lea, de pe vremea în care zona era populată de triburile indigene Washoe și Paiute.

MĂDĂLINA NICOLESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 119 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*