OKTOBERFEST – valsul ciolanului pe varză, GASTRONOMIE nr.115

= 187

Cine n-a fost la Brașov (între 6 și 15 septembrie), a avut ocazia să trăiască reeditarea, evenimentul făcut în premieră și la București (între 3 și 6 octombrie). Primul s-a întâmplat la Arenele Sportive Ion Tiriac, cel de-al doilea, în parcarea Plaza Romania. Ambele au avut aceeași scenă, un cort uriaș pentru manifestări, cel mai mare, spun organizatorii, din estul Europei.

Numitorul comun al recitalurilor gastronomice și întâmplărilor muzicale a fost bună dispoziția și atmosfera petrecerilor în stil autentic german. Ne-am bucurat din plin de ele, alături de zecile de mii de participanți. Vă spunem doar atât: s-au consumat fluvii de bere, tone de covrigi, scuze – de Bretzel bavarez uriaș, Leberkaese, turinger și bratwurst, macrou și păstrăvi la grătar, ciolan la rotisor – Haxe (aici au sfârâit la greu… prăjitoarele) cu fasole.

Toate au fost acompaniate de varza bavareză, cartofii săsești, prezentați în tot felul de variante. După aia au mers plăcintele de toate felurile, de la cele umplute cu ciuperci și carne, până la cele cu afine sau specialități de brânză. Iar unde au mai încăput s-au dus și câteva prăjituri. Tinând cont de succesul ultimelor ediții, la Brașov manifestarea a durat 10 zile, și bine că a fost așa pentru că astfel au putut să testeze atmosfera și numeroși turiști străini.

Despre partea artistică de la Brașov am scris în numărul trecut. Vom sublinia doar de succesul extraordinar pe care l-au avut trupele germane Rocky 5 și Aalbachtal Express, care au urcat, la propriu pe mese, o parte dintre participanți, dar și de excelentul program al Fanfarei săsești din Țara Bârsei, un proiect care merita cu prisosință reânviat.
La București Festivalul Oktoberfest, a continuat sărbătorirea tradițiilor românesti îmbinate cu cele germane și băutul berii autohtone în stil bavarez. Evenimentul e marcă înregistrată – ne-au precizat organizatorii de la firma Bonima din Brașov. Conform aceluiași ritual s-a dat ”cep butoiului” de bere, moment care a marcat startul distracției gen Oktoberfest. De data aceasta muzica germană a fost asigurată orchestrele Karpaten Band, de DJ Edelwiess iar atmosfera a fost electrizată și de Trupa 6, o formație de tineri talentați care au dat glas imnului oficial Oktoberfest „Noroc, noroc, noroc ridica berea sus!!!”.

Cine nu l-a ascultat pe Unchiul Hans, cel mai tare neamtz, cântând refrenul: “Zicke Zacke Zicke Zacke, Hoi Hoi Hoi” -, a ratat spiritul creat de Oktoberfest în România. Nu e chiar atât de tragic, totuși! Mai aveți ocazia să o faceți și în anii următori! Când revista noastră va fi iar alături de organizatori în calitate de Partener Media. “Zicke Zacke Zicke Zacke, Hoi Hoi Hoi”. Trăiască berea!!!

DOINA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Gastronomie, Numarul 115 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*