STUTTGART – Provocări pe patru roți
Dacă vreți să încercați o experiență unică nu ratați Muzeul Porsche. El a fost construit la Zuffenhausen, în apropierea orașului german Stuttgart. Concursul lansat de finanțatori a atras 170 de arhitecţi europeni. Câștigător a fost proiectul futurist al vienezului Delugan Meissl. Construcţia a durat un an, astfel că în decembrie 2008 a intrat în circuitul turistic. Meissl a dorit ca noul muzeu să ofere „o experienţă unică, un spaţiu care reflectă o atitudine de încredere precum şi supremul standard al companiei prin arhitectură, precum şi prin caracteristice dinamice ale mărcii Porsche.
Cunoaşterea, credibilitatea, determinarea fac parte din filosofia muzeului, ca şi entuziasmul, puterea şi independenţa. Fiecare idee este văzută ca o oportunitate de a accepta cu inima deschisă noile provocări, de a împinge mai departe limitele şi, în acelaşi timp, de a-ţi rămâne credincios ţie însuţi. Am căutat să grupez într-un mod armonios istoria, cultura și performanțele tehnice al cunoscutului producătorul de automobile.”
Peste 200.000 de vizitatori calcă anual pragul acestei expoziţii tehnice ce beneficiază de o suprafaţă expozițională de 5.600 metri pătraţi. Pe cele două nivele, legate de o scară în formă de spirală, sunt expuse peste 80 de maşini – de la primul model al anului 1900 până la Porsche 911. Esenţa colecției inedite este reprezentată de cuvintele… ”Iute, Uşor, Deştept, Puternic, Intens şi Consistent”. Cuvintele definesc caracteristicile fiecărui tip de automobil. Uşor înseamnă… Porsche 356 America Roadster, Deştept este… Porsche 356 Carrera, Iute… se arată Porshe 911 Carrera Coupe, Puternic… Porsche 911 Turbo Coupe, Intens… Porsche 959 Coupe şi Consistent, Porsche 911 şi… urmașii săi.
Vizitatorul este surprins plăcut încă de la intrare de prezenţa legendarului Porsche Type 64 care a fost construit în 1939, considerat a fi străbunicul… tutoror modelelor pe care le-a fabricat ulterior gigantul Porsche. Amintește, într-o anumită măsură, de automobilul românului Aurel Perșu, creatorul unui prototip dinamic inspirat de picătura de apă. El poate fi văzut la Muzeul național al tehnicii ”Dimitrie Leonida” din București. Merită văzute amândouă.
Conceptul expoziţional al Muzeului Porsche aparține specialiştilor de la Stuttgart HG Merz, și a fost dezvoltat în cooperare cu profesorul Gottfried Korff, de la Universitatea din Tubingen. Prin acesta s-a urmărit ”prezentarea celor mai importante aspecte ale companiei şi, în acelaşi timp, documentarea îndelungatei istorii a fabricii Porsche şi a produselor sale”. Încă de la intrare veți observa formele avangardiste ale clădirii. Arhitectura exterioară se sprijină pe… pereţi de sticlă şi metal polizat. A fost creat un spaţiu culisant de peste 10 metri înălţime. Aria expoziţională este concepută dintr-o structură îndrăzneaţă de oţel care se sprijină pe piloni de beton, acoperind un spaţiu de peste 60 de metri înăţime. Toate ne-au creat senzaţia că ne aflăm într-o bază de lansare în spaţiul cosmic. Deşi găzduieşte o colecție senzaţională, muzeul este mai mult decât atât. La atmosfera primitoare contribuie spaţiile de baruri, restaurante, magazinele în care ai privilegiul să procuri cărţi despre istoria automobilului german. O parte din săli, căci avem în faţă un centru multifuncţional, stau la dispoziţie organizaţiilor şi firmelor comerciale, care organizează numeroase manifestările tehnice și culturale. Pe o terasă generoasă au loc frecvent concerte și proiecții de filme artistice. Imaginea e completată de parcarea pe două nivele cu o capacitate de 260 de maşini.
Managerii Muzeului Porsche și-au dorit și au reușit să stabilească o relație interactivă cu vizitatorii. Maşinile nu sunt doar exponate. În orice moment ar fi apte să participe la curse automobilistice pe orice circuit de pe mapamond. În cadrul muzeului alături de piese clasice, olt-time, se mai află de asemenea 200 de alte exponate. Punctul de referinţă îl reprezintă secţiunea My Porsche, care prezintă pe cîte un suport rotativ, maşini personalizate, modele unicat, printre care un… tractor Diesel Porsche construit în 1960, precum şi un Porsche Carrera 911, pictat de către faimosul artist Biggibilla. Pe lângă numeroasele modele de maşini şi colecţia de jucării dedicate acestei mărci, vizitatorii rămân fascinaţi de un zgomot de fond permanent, o cortină sonoră, care reproduce sunetul motorului Porsche.
Aşa se creează o relaţie emoţională cu toţi cei care îndrăgesc această marcă. O altă experiență vă este oferită la etaj. Acolo există un spaţiu personalizat, un cilindru sonor, în care odată intrat vizitatorul are ocazia să recunoască, depinde de pregătirea lui, tipurile de motoare şi anii în care au echipat serii de automobile. O secțiune distinctă o ocupă vitrine cu cupe şi trofee, obținute de tipuri de automobile, seria sport, create special pentru raliuri.
MARIAN CONSTANTINESCU