LA IKA 2012
De 4 ori BRONZ pentru bucătarii români
Echipele naţionale de seniori şi juniori ale României şi-au adjudecat 3 medalii de bronz la Cea de a XXIII-a ediţie a Olimpiadei bucătarilor găzduită de oraşul Erfurt din Germania. Este cea mai amplă manifestare a bucătarilor, concursul desfăşurându-se odată la 4 ani. Seniorii (echipa a avut o vârstă medie de 37 de ani) au fost distinşi cu medalie de bronz la Restaurantul Naţiunilor respectiv cu medalie de bronz la secţiunea Bufet rece – Artă culinară. Şi echipa naţională de juniori (18-24 de ani) a fost distinsă cu 2 medalii de bronz la secţiunea Bucătărie caldă, respectiv la Bufet rece – Artă culinară. Câştigătoarea absolută a Olimpiadei bucătarilor a fost, pe naţiuni, Suedia. În clasamentul general, echipa de seniori a României s-a clasat pe locul 27 din 35 de naţiuni, iar juniorii 18 din 25 de echipe de juniori – ne-a precizat Gabriela Berechet, team-managerul echipelor la Olimpiada bucătarilor – IKA 2012.
Echipa naţională a seniorilor (medie de vârstă 37 de ani), a avut următoarea componenţă: Ioan Florescu (căpitan), Cornelia Ghişoi, Samuiel Rus, Orlando-Laurenţiu Zaharia, Daniel Buzea şi Carmela Dragomir. Ei au propus pentru Restaurantul Naţiunilor, unde locul la masă şi consumaţia se plăteşte, un meniu savuros. Acesta a fost format dintr-o gustare (”Sandwich” de şalău la la cuptor, în duet cu somon umplut cu brânză de capră, pe pat de biscuite crocant de ardei gras, servit cu budincă de conopidă, canelloni umplut cu ragu de scoici, pralina de cus-cus, cu folie fierbinte de praz şi spumă de mărar), urmat de preparatul de bază ( Muschiuleţ de viţel de lapte cu ierburi aromate, posat, în crustă de nuci, cu foie-gras, în mantie de zucchini, cu terină din spată şi momiţe de viţel în mantie de cremă de păstârnac, servit cu muffins din cartofi cu trufe, tartă cu ciuperci, piure de dovleac aromat cu anason, legume verzi sotate în unt, sos brun aromat cu ficat de gâscă, sos de smântână cu gălbiori). La rândul său Echipa naţională de juniori (tineri 18-24 ani), a fost alcătuită din Silvian Scornea (căpitan, fără condiţie de vârstă), Dragoş Bercea, Iulian Chivu, George Baciu, Alexandru Vreme şi Viorica Comărniceanu (cofetar). Team-ul a prezentat un meniu ce a constat în Gustare vegetariană (Terină de iaurt gras cu castraveţi şi blat de mărar, servit cu mousse de brânză de capră cu tartar de roşii şi blat de roşii uscate, alături de sorbet de roşii pe pat de crumble de nuci, emulsie de rucola cu maioneză, vinaigrette de ardei, salată) respectiv un Preparat de bază (File de somn de Dunăre în mantie de jambon afumat în duet cu file de şalău de Dunăre cu pastă de ardei şi tarhon, servit alături de canneloni crocant umplut cu ragú de legume şi creveţi, risotto cu sfeclă roşie, piure de conopidă verde, sos de unt cu vin şi usturoi, folie fierbinte de vin şi spumă de usturoi).
IKA 2012 a fost un eveniment de mare amploare. El a fost frecventat de peste 200.000 de vizitatori. În bucătăriile special amenajate şi-au etalat cunoştinţele membrii a 35 de echipe naţionale, 25 de echipe naţionale de juniori, 8 echipe militare, 4 de patiseri, 14 de bucătari pentru cantine, 46 de echipe regionale, 1.320 de bucătari din întreaga lume înscrişi la concurs. În cele 4 zile “scenariul” a inclus peste 10.000 de farfurii, 9.360 tacâmuri. Au fost prelucrate 20.000 ouă, 1 tonă carne, 1,2 tone peşte, 700 kg cartofi, 4,6 tone legume, 2.500 litri produse lactate (frişca, smântână, lapte), circa 240 de kilograme de zahăr şi sare şi 80 de kilograme de condimente! Profitul estimat de organizatori depăşeşte 3,5 milioane de euro.
M. CONSTANTINESCU