UN « MĂR DE AUR » PENTRU ORAŞUL LUI BRÂNCUŞI
Pare incredibil dar este adevărat. Deşi ansamblul “Calea Eroilor”, creaţie lui Constantin Brâncuşi ce se exprimă prin trei repere – Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului -, este o unul dintre cele mai valoroase monumente în aer liber din lume, acesta nu figurează în patrimoniul UNESCO, ci doar în cel european.
Surprinzător nu? Un oficial al UNESCO România, răspundea în timpul unui interviu recent ceva de genul acesta: Organizaţia internaţională nu ne va băga nimic în traistă dacă ţara noastră nu e preocupată să propună şi să ceară cu argumente includerea creaţiei unicat a lui Brâncuşi, artist de valoare mondială, în patrimoniul UNESCO. După câte am aflat demersurile pentru acest proces au demarat dar procedurile de aprobare vor dura ceva ani. Este o nedreptate care trebuie corectată de vremurile moderne. Fără îndoială, românii, implicit Brâncuşi, merită acest lucru.
O DUBLĂ PREMIERĂ
La acest aspect s-au gândit şi membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, care sunt de părere că Ansamblul monumental creat de Brâncuşi la Târgu Jiu ar trebui să constituie un loc de pelerinaj turistic internaţional şi, mai mult o imagine-brand a turismului cultural mondial. Î n urmă cu 3 ani această asociaţie de profesionişti a adus României 3 “Golden Apple”, sau “Pomme d’Or”, trofee care echivalează cu premiile Oscar din industria filmului. Ele au fost decernate, după o muncă asiduă de promovare – cât de epuizantă a fost numai echipa FIJET România care a lucrat la acest proiect o ştie ? -, Zonei Mărginimea Sibiului, Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv companiei Blue Air. A fost o dublă premieră în istoricul FIJET, organizaţie ce reuneşte circa 800 de jurnalişti din 40 de ţări. Cele 3 Mere de Aur reînoadă o istorie începută în 1975 când România primea de la FIJET prima asemenea distincţie pentru Mănăstirea Moldoviţa şi Bucovina.
15 JURNALISTI FAC AL DOILEA PAS
Acest scurt apel la istoria recentă este necesar pentru a înţelege că respectivele distincţii internaţionale nu se acordă cu carul şi în fiecare an unor atracţii din aceleaşi ţări. Nu există un asemenea precedent. Revenim la realitate. Din dragoste pentru Brâncuşi şi turismul cultural Românesc FIJET România, organizaţie condusă de Victor Rădulescu, în parteneriat cu, Asociaţia Profesională Patronală de Turism Gorjul (APPT), condusă de Laura Dragu, au demarat procedurile pentru acordarea unui viitor „Măr de Aur” pentru oraşul lui Brâncuşi. În luna martie a fost susţinută la Praga, la întâlnirea Comitetului Director al FIJET (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Editorilor de Turism), candidatura FIJET România, pentru Ansamblul monumental Brâncuşi şi oraşul Târgu Jiu, inaugurat pe 27 octombrie 1938.
Al doilea pas l-a constituit organizarea unui Infotrip de documentare a unei echipe de 15 jurnalişti de turism de la FIJET România, la Târgu Jiu. Cu acest prilej Laura Dragu a afirmat că Asociaţia pe care o conduce împreună cu Primăria oraşului şi Consiliul Judeţean vor depune toate eforturile materiale şi profesionale pentru a convinge că „această inimă arhitecturală a lui Brâncuşi şi Târgu Jiu merită să primească cea mai valoroasă distincţie a organizaţiei internaţionale a jurnaliştilor de turism. Am realizat că nicăieri nu este atât de bine şi de frumos, de liniştitor ca acasă la Brâncuşi. Am observat minunile de lângă noi, oraşul care are un aer interesant, de ce nu?, misterios sau aparte care, an de an, atrage tot mai mulţi turişţi. E o bucurie şi o încântare să vezi autocare ce parchează zilnic, în număr din ce în ce mai mare, în zona centrală a oraşului, aproape de Grădina Publică, unde turiştii vin să vadă operele lui Constantin Brâncuşi: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, apoi merg spre Coloana Infinitului, poposesc la Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu, la Muzeul de Artă, la Casa memorială Ecaterina Teodoroiu în Târgu Jiu. Putem spune cu mândrie că Târgu Jiu este un oraş turistic. În Târgu Jiu sunt foarte multe locaţii noi apărute după 1990, de 3 stele. Gastronomia locului este interesantă şi apreciată iar unul dintre evenimentele de referinţă este Festivalul Răciturilor care se desfăşoară deja de 3 ediţii.”
TG. JIU – INTERESANT SI MISTERIOS
În timpul întâlnirilor informale cu oficialităţile locale s-au făcut schimburi de idei, din care fiecare le-a selectat pe cele mai fezabile şi realizabile în perspectiva apropiată. În timpul primirii la intrarea în judeţ a delegaţiei FIJET ROMÂNIA, – în care au fost etalate mai multe elemente specifice ospitalităţii gorjeneşti, inclusiv o pâine împletită pe care scria “Mărul de aur pentru Brâncuşi” -, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj îşi arăta susţinerea pentru dezvoltarea regională: „Gorjul este, iată, luat în vizor ca un judeţ cu potenţial turistic important. Am intrat într-o competiţie şi, desigur, dorim să câştigăm „Mărul de Aur”. Deschiderea noastră ca unitate administrativ-teritorială este mare”. După o altă reuniune interesantă avută la sediul Primăriei Tg. Jiu primarul Florin Cârciumaru aprecia propunerile făcute de de jurnaliştii Clubului Presei de Turism şi sublinia: “Vă asigur că autorităţile locale se implică pe cât de mult este posibil pentru ca, în timp, municipiul să devină o ţintă şi mai atractivă nu numai pentru români ci şi pentru străini. Susţinem la această oră demersurile făcute pentru a include operele lui Brâncuşi, în patrimoniul UNESCO. Observaţiile dumneavoastră referitoare la marcaje şi semnalizări, la crearea unor rute turistice în oraş şi în afara lui, la valorificarea superioară a Centrului de Informare Turistică, la o promovare mai flexibilă şi modernă a obiectivelor “Brâncuşi”, sunt subiecte pe care le vom analiza şi vor deveni realitate în funcţie şi de resursele financiare pe care le vom deţine. Avem o serie de probleme în domeniu promovării creaţiilor lui Brâncuşi. Ele sunt legate de faptul că drepturile de autor pentru aceste opere nu aparţin statului român, ci unui cetăţean român stabilit în Canada. Avem însă negocieri cu perspective optimiste. Pentru că fără urme de tăgadă Brâncuşi este unul dintre cei mai valoroşi ambasadori ai României în lume.”
MESAJE ALBASTRE CĂTRE CER
Deoarece spaţiul nu ne permite mai mult vom aminti de evenimentul care a marcat devotamentul urbei pentru a obţine “Mărul de aur”. Ceremonia, în care Gabriel Sanda viceprimarul municipiului Târgu-Jiu a anunţat că au început demersurile în acest scop -, a fost marcată de trimiterea către cer – de către un grup de elevi ai Liceului economic Virgil Madgearu – a sute de baloane albastre inscripţionate cu mesajul „Mărul de aur pentru oraşul lui Brâncuşi”. Documentarea noastră a inclus şi alte atracţii turistice şi culturale din oraş dar şi din judeţ, printre care Mănăstirea şi Peştera Polovragi, Muzeul din Curtişoara, Casa memorială Ecaterina Teodoroiu, Mănăstirea Tismana şi Casa Memorială „Constantin Brâncuşi” din Hobiţa etc. “Povestitorii” au fost personalităţi ale locului transformaţi ad-hoc în ghizi culturali printre care ªtefan Stăiculescu, Nichifor Gheorghe şi Radu Ciobanu. O gazdă confortabilă ne-a fost echipa hotelului Lexi Star.
DOINA CONSTANTINESCU
MARIAN CONSTANTINESCU
ŞTEFAN BACIU