HANUL LUI MANUC a cochetat cu VINARTE, RESTAURATIE nr. 152

A 12 ediţie a sãrbãtorii vinului cu genericul “Floare de toamnã” a fost organizatã exact pe 12 octombrie în curtea generoasã a Hanului lui Manuc. “Patronajul” a fost asigurat de producãtorul Vinarte, companie înfiinţatã de carismaticul om de afaceri Sergio Faleschini. Preşedinte al Societãţii Vinarte, printre altele şi Consul al Principatului de Monaco în România -, domnia sa a vorbit ca la fiecare ediţie despre rostul vinului nou în promovarea unui spirit cultural în comunitate.
Ev Floare 004

Evenimentul a fost animat de contribuţiile gastronomice ale unor sponsori, de  evoluţia Ansamblului profesionist pentru promovarea culturii tradiționale „Doina Oltului”, condus de rapsodul Ion Creţeanu, el însuşi o valoare artisticã de colecţie. Tot ca în fiecare an Hanu’ din Centrul Vechi al Capitalei,a atras  la sãrbãtoarea roadelor toamnei scriitori, ziariști, artişti, specialişti şi producãtori de vinuri, membri ai Corpului Diplomatic și oameni de afaceri.
Ev Floare2

Evenimentul “Floare de toamnã” by Vinarte este în acelaşi timp şi o provocare lansatã celorlalţi competitori, de unul dintre cei mai vechi investitori în domeniul viticulturii și vinificației din România post-decembristã. Producãtorul  s-a remarcat de-a lungul anilor prin întreaga activitate şi s-a evidenţiat prin dezvoltarea unei pieţe de calitate cu vinuri ca Prince Matei, Soare, Prince Mircea, Castel Bolovanu, Cuvee d’Excellence sau Sirena Dunãrii etc.

ALEX BARBU
_________________________________
VINTEST- Cum citeşti o bibliotecã de vinuri!?
vintest 008
Vinul roşu este cel mai bogat aliment în microelemente. El conţine circa 1200 fiind secondat în top de uleiul de măsline cu 800 de microelemente. Dacă nu ştiaţi poftim de aflaţi! Asta am făcut şi noi la conferinţa de presă ce a precedat o nouă ediţie a Salonului de vinuri Vintest București. El a fost promovat ca o invitaţie într-o Bibliotecă de  vinuri autohtone, şi asta face parte dintr-un repertoriu pus la punct de Lucia Pîrvu, care nu scapă nicio ocazie să se inspire permanent din ceea ce scriem noi jurnaliştii de turism şi de vinuri. Graniţa dintre cele două segmente a fost foarte subţire în perioada 28 – 30 octombrie la Sala de Marmură de la Casa Presei Libere din București.
vintest 044

17 producători români s-au bătut pe paharele invitaţilor şi vizitatorilor, cărora au încercat să le inoculeze dragostea pentru peste 220 de vinuri expuse de la crame autohtone cu renume. La a 6-a ediţie fermentul interesului s-a dovedit a fi în creştere nu numai din punct de vedere al sortimentelor şi al diversităţii. Biblioteca de vinuri  a fost acumulatã de crame precum  Domeniile Sâmburești, VINARTE, Domeniile Anastasia,  Hermeziu, Casa de Vinuri Cotnari, Vincon România, Rãþesti, 1000 de Chipuri, Domeniile Dealu Mare Urlați, Dealul Dorului, Histria, Cricova, Cãlãrași Divin, SCDVV Pietroasa, Ostrov, SCDVV Bujoru, Crama Mennini etc.
Vintest Buc 2

Ce s-a auzit la conferinta de presã!  
În programul salonului Vintest au fost incluse și 3 pre-evenimente de degustare, realizate cu aportul producãtorilor de vin și susținute de organizatorii salonului împreunã cu profesori din cadrul USAMVB (Universitatea de Agriculturã București). Acestea s-au adresat studenților, masteranzilor și seniorilor. „Ne-am propus ca prin aceste pre-evenimente sã oferim studenților facultãții oportunitatea și cadrul formal de a interacționa la prima mânã cu câteva dintre soiurile tradiționale celebre dar şi cu producãtorii lor”, a subliniat Lucia Pîrvu.
Vintest buc 4

La rândul sãu, decanul Facultãții Economie Agroalimentarã și a Mediului din cadrul ASE București, Dan Boboc, a declarat cã, România are o tradiție în producþia dar şi consumul de vinuri, iar aceastã tradiþie trebuie continuatã. Consumul de vinuri este constant la noi + între 22 şi 24 de litri per locuitor, spre deosebire de alte țãri, cum ar fi Franța, în care acesta este în scãdere”, a mai afirmat Boboc. La nivel urban sunt aproape 360.000 de români care beau vin sãptãmânal. 8 din 10 români care fac asta sunt direct implicați în alegerea mãrcii de vin.

Se poate observa o tendințã de a consuma mai degrabã vinuri seci sau demiseci, atât albe cât și roșii. 4 din 10 își produc singuri vinul pe care îl consumã, iar 3 din 10 îşi  cumpãra vinul din magazine. Cei mai mulți sunt concentraþi în București. Fermierul Adrian Rãdulescu, care a cochetat şi cu politicile administrative dar se pare cã s-a lecuit, a subliniat pentru jurnaliştii prezenþi la conferinţã cã pe vremea când ocupa poziţii ministeriale a obþinut o mare satisfacþie în negocierile cu experþii de la Bruxelles. Reînfiinţarea plantaţiilor de viţã de vie, cu soiuri 100% româneşti. Efectul benefic se observã deja.

Ce s-a vãzut prin Salon?  
Cei care au cumpãrat un bilet au putut participa la una dintre degustãrile speciale din Biblioteca de Vinuri Autohtone. Testãrile au fost organizate pe toatã durata evenimentului, iar participanții au avut posibilitatea de a afla mai multe informații despre vinurile unui producãtor direct de la experți în domeniu – oenologi, somelieri, reprezentanții cramei. În plus, vizitatorii au putut câștiga weekend-uri de vis, cine în restaurante cu specific românesc sau premii în vin.

Biblioteca de Vinuri Autohtone (spaţiu pus în valoare de sistemele de iluminat oferite de LedGo Horeca şi vitrinele climatizate pentru vin, expuse de ITU Refrigeration), a condus spre împrietenirea consumatorii cu  soiurile autohtone de vinuri. În total, pe parcursul celor trei zile au fost oferite de oenologi ori somelieri 20 de degustãri dar şi multe poveşti din spatele soiurilor autohtone.

Cum era de aşteptat arta, pictura, literatura (Mihai Gãlãtanu a lansat douã volume) au fost la ele acasã. Ca şi revista noastrã, unul dintre Partenerii Media şi ai actualei ediţii. Am remarcat pentru sufletul nostru, prestaţiile vinificatorilor de la Hermeziu, Ostrov, 1000 de Chipuri etc.Şi vorba de duh spusã într-o emisiune Travel Mix, pusã la cale de Florin Albu, “Vinurile sunt ca femeile. Ambele sunt apreciate dupã gust!”

MARIAN CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 152, Restauratie and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*