Statistica ne spune că turismul a crescut (1), TENDINTE nr.147

Încă un record a fost doborât în 2015. Pe plan mondial s-au înregistrat 1,184 miliarde de turiști internaționali, ceea ce consemnează o creștere cu 4,4%. Adică cu aproximativ 50 de milioane de persoane mai mult, comparativ cu recordul înregistrat în 2014.
statistica-1

Ce spun UNWTO și WTTC ?

Optimismul Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) este împărtășit și de secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai, care declara că 2015 este al 6-lea an consecutiv în care turismul internațional continuă să crească peste trendul pe termen lung prognozat de UNWTO în perioada 2010-2020, de 3,8%. Pentru 2016, organizația noastră estimează o nouă dinamică de 4% a circulației mondiale”.
statistica-2

La rândul său Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC), apreciază că sectorul turismului a creat anul trecut 7,2 milioane locuri de muncă și a contribuit cu 7.200 miliarde de dolari la economia mondială. Președintele forului David Scowsill, sublinia că ”Pentru acest an ne așteptăm la o contribuție totală a sectorului turismului la PIB ce ar urma să crească cu 3,5%. WTTC estimează că în viitorul deceniu ”industria fără fum” va înregistra performanțe superioare economiei mondiale. În pofida incertitudinilor cu privire la economia globală și a provocărilor specifice cu care s-a confruntat anul trecut, sectorul turismului a crescut cu 3,7%, contribuind în ansamblu cu 9,8% la PIB-ul mondial. Ca o idee numărul celor care au vizitat Europa, Asia-Pacific și continentul american a crescut cu 5% în toate cele trei cazuri, în schimb a scăzut cu 8% în Africa de Nord, unde țări precum Tunisia au fost afectate de atentate. Anul trecut, o serie de acte teroriste au afectat câteva importante destinații turistice mondiale precum Tunisia, Egiptul și Turcia. Potrivit studiului anual de impact economic elaborat de WTTC, contribuția directă a turismului la creșterea PIB-ului a depășit în 2015 ritmul general de creșterea a PIB-ului în 127 din cele 184 de țări incluse în acest raport. Printre statele unde turismul a înregistrat performanțe superioare economiei în 2015 se numără Islanda, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Qatarul, Arabia Saudită, Thailanda și Uganda.
statistica-3

EUROSTAT – România joacă încă în liga secundă

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, străinii care au vizitat România anul trecut, au petrecut 4,5 milioane de nopți, în creștere cu 18,3%, de la 3,8 milioane de nopți în 2014. Numărul total al înnoptărilor (români și străini) în structurile de primire turistică a crescut, în aceeași perioadă, cu aproape 16%, ajungând la 23,4 milioane, cel mai mare avans la nivelul Uniunii Europene.
statistica-4

Înnoptările la nivelul UE au crescut cu 3,2%, la peste 2,76 miliarde, din care 1,26 miliarde reprezintă nopțile petrecute de non-rezidenți. Țara noastră rămâne însă printre destinațiile mai puțin căutate de străini. La același pol mai figurează Slovacia – 4,3 milioane de nopți petrecute de turiștii străini, Estonia – 3,8 milioane de nopți, Lituania și Letonia – câte 2,9 milioane de nopți. Aceste destinații au suprafețe și populații cu mult mai mici decât România. Conform Eurostat cea mai căutată destinație a fost Spania, cu 268 milioane de nopți, respectiv 21% din totalul nopților petrecute de non-rezidenți în structurile de cazare din UE, urmată de Italia cu 191 de milioane, sau 15% din total, respectiv Franța cu 134 milioane de nopți (11%).

INS – Ponderea aparține business-turismului

În 2015 numărul turiștilor nerezidenți cazați în structurile de primire colective a fost de 2.231.000, iar cheltuielile acestora sau ridicat în total la 5.634,5 milioane de lei. Conform Institutului Național de Statistică (INS), anul trecut structura circulației turistice nu și-a modificat foarte mult configurația. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România la reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții – 55,9% din numărul total al nerezidenților, cheltuielile acestora reprezentând 59,5% din total. Cel de al doilea motiv l‐a constituit călătoriile particulare – 44,1%, dintre acestea evidențiindu‐se cele pentru vacanțe – 62%.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezin cele pentru cazare – 53,3%, fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus – 90,2%. Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,7%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61% din totalul cheltuielilor pentru transport. Din totalul nerezidenților sosiți în România, 49% și‐au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 28,7%, atenție, tendință în creștere -, și‐au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul – 77,8% din numărul total de călători. Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare și autobuze cu 8,7%, alte mijloace – 1%.

Cum stăm cu capacitatea de cazare !

Se pare că din ce în ce mai bine, în urma investițiilor succesive făcute în modernizarea vechilor structuri cu capacități mari, dar și în construcția unora noi, în majoritate hoteluri medii și mici, respectiv pensiuni agroturistice, urbane și rurale. Tot conform INS la 31 iulie 2015 funcționau în Romania 1.545 de hoteluri. Majoritatea unităților, respectiv 51,1% erau încadrate la categoria 3 stele și 23,7% au fost la 2 stele. Hotelurile cu 5 stele au fost 34, cu 3 mai mult ca la 31 iulie 2014, iar cele cu standarde de 4 stele au fost 294, cu 27 mai multe decat în perioada amintită. Primele cinci județe, ierarhizate după numărul total de structuri turistice existente au fost: Brașov – 886 structuri de cazare, Constanța – 755, Harghita – 357, Sibiu – 315 și Prahova – 314.

Din totalul de 148.100 de camere existente în structurile turistice cu funcțiuni de cazare existente în iulie anul trecut (exclusiv camerele din căsuțe), 95.400 (reprezentânt 64,4% din total), erau în hoteluri. Numărul camerelor a crescut în 2015 cu circa 4250 în pensiunile turistice și agroturistice, cu 1666 în hoteluri și cu peste 1100 în hosteluri, cabane turistice și sate de vacanță. Numărul locurilor de cazare existente la 31 iulie 2015 a fost de 328.000. Cele mai multe locuri 190.300 erau în hoteluri, urmate de pensiunile turistice și agroturistice cu un total de 67.300 etc.

MARA ANTON

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 147, Tendinte and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*