Orientul Mijlociu – Țiței, investiții și online, MAPAMOND nr. 141-142

= 227

Și când se va termina petrolul, din ce veți trăi? Din turism!” Ne aflam la o conferință de presă în Abu Dhabi. Puțini jurnaliști au crezut în acel răspuns. El era oferit, în urmă cu mai bine de 20 de ani, de unul dintre liderii Emiratelor Arabe Unite. Azi declarația a fost mult depășită de realitate.
ATM stand 1
Banii se conjugă cu un singur verb – a investi! Modelul Dubai-ului a fost preluat și de alte țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA).
Egipt 1

Ce alte tendințe se înregistrează pe piața MENA? Focursarea principală este făcută pe turismul cu familia. Conform studiului britanic ”Give As you Live” un turist din Emirate cheltuiește într-o vacanță circa 6.700 de dolari, în comparație cu cel englez ce scoate din buzunar aproximativ 5.800. 31% dintre turiștii din Emirate au apelat la rezervări online în 2014, cu 10% mai mult față de 2013. 25% dintre turiștii arabi folosesc pentru rezervările de travel telefoanele mobile. Referitor la potențial un alt studiu al Visa Global Travel evidențiază că aproximativ 97% din cei chestionați vor călători cel puțin o dată în 2016. Generația Millennial (tineri între 25-35 de ani), va înregistra o creștere a călătoriilor de circa 40%. Și, atenție! Nu bugetul este criteriul principal în alegerea unui pachet turistic, ci elementul de noutate. Deja se bucură de succes concepte ca Solo Traveler ori Wonder Woman, tendința de a călătorii singur crescând la 24% în 2014, față de 2013 (când a fost de 15%).
Egipt 2

EGIPT – Lux, Golf și 7 Mall-uri
Egipt desert 3

Chiar dacă a fost ”dezechilibrat” turistic prin mișcări revoluționare și atacuri teroriste Egiptul ia în continuare vitamine pentru optimism, iar aceste vitamine sunt foarte eficiente. Ele se numesc investiții. Așa se explică de ce în 2014 sectorul turistic a cunoscut o dinamică de 23,6% a veniturilor. Comparativ cu 2013 Țara piramidelor a atras peste 10 milioane de turiști (o creștere de 4,5%) care au furnizat venituri de aproximativ 7,5 miliarde de dolari – a declarat Hisham Zaazou, Ministrul turismului egiptean. Asta înseamnă că un turist a cheltuit în medie 80,1 dolari pe noapte/cazare față de 72 de dolari în 2013. Industria turistică asigură locuri de muncă pentru peste 12% din populația activă și atunci este de înțeles de ce oficialitățile egiptene susțin în continuare ofensiva turistică. Ei se așteaptă ca după finalizarea a 10 proiecte aflate în derulare, ponderea turismului să crească și, odată cu această, industria să ofere alte zeci de mii de locuri de muncă permanente. Printre proiecte se află: Emaar Misr Marrassi Beach Resort, o investiție de 1,65 de milioane de dolari, situată în apropierea orașului El Alamein. E vorba de un complex de lux care include o plajă privată de 6 kilometri dar și un teren de golf cu 18 găuri; Mall of Egipt (400 milioane de dolari); modernizarea și extinderea Grand Egyptian Museum (un eveniment mult așteptat ce va absorbi 180 de milioane de dolari). În prezent pe segmentele hotelier și al turismului de shopping se desfășoară proiecte pentru 9 complexe de cazare și 7 mall-uri. Un hotel de clasă Four Season va apărea la Luxor.

Pe zona de travel se produc de asemenea schimbări rapide și importante. Deși în turismul egiptean rezervările se fac mai mult în sistem clasic (la reprezentanțe și birouri de voiaj), în 2014 s-a înregistrat o creștere a rezervărilor on-line de 50% în rândul turiștilor egipteni. Interesant este că peste 76% dintre turiștii egipteni preferă sistemul all-inclusive, un produs cu tradiție în această țară cu peste 82 de milioane de locuitori.

OMAN – Cu ochii pe Asia
Oman 7

Strategia de dezvoltare a Sultanatului Oman pare să fie focusată în principal pe dezvoltarea proiectelor turistice și mai puțin pe industria petrolieră. De aceea se investește în infrastructura aer-sol (vedetă este, firește, compania Oman Air) și în promovarea acestei destinații noi, încă puțin cunoscută în lumea europeană. Croazierele au dat startul la acest proces și, cum se întâmplă de obicei, circulația turistică și interesul vor crește. Guvernul anticipează aceste mișcări și pregătește spații ospitaliere de cazare. În prezent se află în lucru 24 de hoteluri și resorturi, 6 centre comerciale tip Shopping Centre, un teatru, 5 complexe sportive, un parc tematic și 4 Convention & Exhibition Centre în valoare de 560 de milioane de dolari. Ele vor fi construite de către Al Futtaim Group. Numai pe partea hotelieră investițiile ating 3,3 miliarde de dolari iar actorii principali sunt brandurile de lux ca Ritz Carlton, Westin, dar și concepte mixte precum Saraya Bandar Jissah Resort, al cărui management este asigurat de Jumeirah Group.
Oman 8

Pentru 2015 este prognozată o creștere de 3% a circulației turistice comparativ cu anul care a trecut, care va genera 2,24 miliarde de dolari. Principalul furnizor de turiști este continentul asiatic de la care se așteaptă o creștere de 37,3 %, până în 2018. Desigur și în Oman (unde trăiesc circa 3,3 milioane de locuitori) se discută cu nerăbdare despre Expo 2020, eveniment ce dă o dimensiune specială investițiilor din industria fără fum. Cum va arăta această Expoziție mondială ? Veți afla într-un număr viitor.

DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU

Mulțumiri pentru suportul acordat Agenției de turism WORLD TRAVEL, FLYDUBAI, ARABIAN TRAVEL MARKET (ATM) și CITY SIGHTSEEING DUBAI

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 141-142 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*