Sinaia regala a lui George Avanu, BIBLIOTECA nr.135-136

SINAIA REGALĂ a lui George Avanu
carte sinaia

De câte ori parcurg o lucrare ce poartă semnătura artistului fotograf George Avanu, mă încântă să descopăr noi perspective de abordare a unei destinații turistice. Așa se întâmplă și cu ”Sinaia”, album din seria ”Locuri unice din România”, dedicat acestei stațiuni regale. George Avanu începe  cu ”perla coroanei”, suprinsă în toate anotimpurile sub explozia culorilor – Castelul Peleș. Ansablul arhitectural își conservă fascinația generată de îmbinarea stilurilor arhitectonice germane cu cele elvețiene. Ambiția lui George Avanu este să ne arate că Sinaia are și alte atracții demne de descoperit. El ne propune în jumătate din cele circa 100 de pagini ale  albumului ”Sinaia”, produs de Age Art, un periplu spiritual și istoric. Îl urmăm la Palatul Știrbei, Vila Luminiș azi Casa memorială George Enescu, Casa Nicolae Iorga, Cazinoul Sinaia și Hotelul Palace (1912), Hotelul Caraiman (1881), Mănăstirea Sinaia (1690-1695), Școala Carmen Silva, Vilele Emil Costinescu, Candiano Popescu, Carola, unde a locuit Yehudi Menuhin, Casa Slătineanu etc. Merită să te întovărășești la drum cu recomandările artistului fotograf.

MUNTELE ATHOS în călătoriile lui Ionuț Riteș
carte athos

Un drum spre Muntele Athos, reprezintă o incursiune a spiritului într-o istorie a credinței că omul este creația unei dumnezeiri care s-a întâmplat o singură dată pe pământ. Dacă ajungeți acolo, și autorul a fost de  peste 25 de ori, veți descoperi o lume obișnuită să trăiască în ritmul ei, simplu dar frumos. Sfântul Munte Ahtos sau Athon, al cărui nume ar veni de la Athos, un supranume al zeului Joe (Jupiter), care avea un templu pe unul dintre vârfurile muntelui, este inima ortodoxiei. El e adăpostit de o peninsulă lungă de 60 de kilometri, cu o arie totală de 360 de kilometri. Zona naturală a fost cercetată și de Jacques-Yves Cousteau, care în explorările sale a ajuns la rezultate uluitoare. Ionuț Riteș ne relatează în cartea sa – ”Cu picioarele pe Pământ – Povestea pelerinajelor mele în Sfântul Munte Athos” – o parte din experiențele inițiatice pe care le-a trăit acolo. Cu discreție maximă el reușește să ofere fotografii expresive despre locul unde Dumnezeu a trimis ”bărbați din toată lumea, ca să viețuiască în curățenie, după chipul îngerilor”. Cartea (142 de pagini) a văzut lumina tiparului la editura ”Vis de vacanță” și a beneficiat de susținerea Autorității de Turism a Greciei și a Domeniilor Ostrov. Pentru colecționari precizăm că ea poartă ștampila Sfântului Munte Athos și autograful autorului.

NOVACI – monografie a la Dărvăreanu
carte novaci

Monografiile dedicate așezărilor au o mare calitate – încearcă să strîngă toate documentele la un loc – pentru a lăsa urmașilor, o lucrare de referință, despre ceea ce am fost și am durat. Dar tot ele mai au și un mare defect – acela că poate sufoca cititorul neavizat cu informații puțin relevante pentru un context național. Ambele însă pot impresiona dacă cel care le întocmește este un om pasionat de cultură. Așa s-a întâmplat și cu ”Monografia orașului Novaci” trimisă la redacție de autorul său Constantin I. Dărvăreanu. Un intelectual mândru de comunitatea din care face parte, care a și întemeiat un Muzeu privat, dedicat vieții novăcenilor. Monografia (circa 500 de pagini) a fost tipărită la Editura Cetatea Deva. Din numeroasele informații și reproduceri fotografice le-am selectat pe acelea ce se referă la modul de organizare a acestei comunității – renumit ”cuib de păstori, ciobani și oieri” ce și-a croit destinul în munți. Pădurile sunt și azi administrate de Obști, care cândva au fost susținute de Banca Populară ”Gilortul” înființată în 1902, la inițiativa lui Dumitru Brezulescu. A fost primul președinte al instituției dar și una din marile personalități ale Novaciului.

MARA ANTON

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 135-136 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*