Sistemul Tax Free sprijină dreptul vizitatorilor non-UE, TENDINTE nr.131

= 62

VALENTINA SAYGO: ”Sistemul Tax Free sprijină dreptul vizitatorilor non-UE pe teritoriul țării noastre !”

Dacă nu știați, aflați acum! Circa 40% dintre expați, provin din țările non-UE. În ultimii ani se înregistrează o prezență din ce în ce mai mare a expaților turci și chinezi, explicată și prin înființarea a aproximativ 23.000 de firme cu capital turc și chinez. În 2013, conform Palace Estate, în România erau înregistrate 10.441 de societăți chineze și societăți mixte româno-chineze, precum și 13.355 de firme cu capital turc.
Tax Free Valentina Saygo (1)

– După intrarea României în Uniunea Europeană, sistemul de recuperare a TVA-ului la mărfurile cumpărate la noi în țară, a rămas operațional în continuare pentru cetățenii ce provin din țările non-UE. Valentina Saygo este general manager al companiei Ask for Tax Free. Bună cunoscătoare a fenomenului, domnia sa militează pentru o mai bună promovare a sistemului Tax Free pe teritoriul țării noastre. Ask for Tax Free este prima companie din România care, din 2013, oferă servicii specializate în restituirea TVA tuturor persoanelor non-UE. Compania a autorizat unele dintre cele mai mari magazine de lux, cum ar fi: Ermanno Scervino, Sabion, Azay, My House-The Art of living, The Place Concept Store și deține un parteneriat cu Jumbo, unul dintre cei mai mari retaileri de jucării și decorațiuni interioare. La o cafea încercăm să aflăm cum stăm la acest capitol!
– În linii mari vorbim despre restituirea TVA-ului cetățenilor proveniți din țările non-UE, care fac achiziții în România. În linii extinse, vorbim despre necesitatea apropierii României de dinamici asemănătoare unor țări precum Italia unde există o legatură directă între comerciant și Fisc, sau Islanda, unde poți face cumpărături din aeroport cu dovada bonurilor și contravaloarea TVA-ului deja plătit. Vorbim astfel despre inițiative susținute de informare-educare în primul rând pentru posesorii de magazine care trebuie să accepte necesitatea autorizarii Tax Free ca măsură a respectului față de client. În al doilea rând avem și un aspect reversibil. Vorbim de informarea la nivel general a consumatorilor români care trebuie să știe că se poate bucura de aceleași beneficii, în funcție de legislația fiecărei țări, la cumpărarea de pe teritoriile non-UE.

– Cum se restituie TVA-ul, la nivelul standardelor internaționale de azi !

– VAT Refund sau Tax Free Shopping este un concept apărut încă din anii 1980, la nivel internațional. Legislatia TAX Free exista în România din 2004, și a fost modificată ulterior odată cu aderarea noastră la UE, în 2007. Aplicarea ei cere însa multe imbunătățiri la ora actuală. Sistemul de restituire TVA a funcționat până acum greu, rar și cu sincope. Expații sau persoanele cu dublă cetățenie au posibilitatea să își recupereze TVA-ul pentru bunurile cumpărate din România și transportabile în afara spațiului UE. Trebuie respectate câteva condiții: magazinul de la care cumpără trebuie să fie autorizat Tax Free, și să elibereze factura și “Documentul de restituire TVA”; turiștii trebuie să părăsească spațiul UE în maxim 90 zile de la cumpărarea bunurilor, să vizeze documentele la vamă și să se întoarcă în magazin, care este obligat să le plătească banii fără a percepe vreun comision. Aici intervine Ask for Tax Free, ca unitate specializată. Este un sistem de win-win-win pentru toate părțile implicate.

– Cum funcționează și ce presupune sistemul Tax Free România?

– Practicarea acestuia presupune autorizarea la ANAF a magazinelor care comercializează bunuri transportabile (autorizare valabilă 5 ani pentru fiecare punct de lucru/magazin). Lucrurile au demarat mai greu. Acum putem spune că avem o colaborare foarte bună cu această instituție. Apoi cetățenii non-UE trebuie să efectueze cumpărături în valoare de cel putin 175 euro/factura fiscală, din magazine autorizate, și să aibă eliberat “Documentul de restituire TVA”. Alte detalii tehnice pot fi obținute și accesând site-ul www.TaxFreeRomania.ro.
– Cum s-a dezvoltat până acum piața pe acest segment. Cât de vizibil este turismul de shopping în afara Capitalei?
– Fără îndoială că ne aflăm încă la un nivel de pionierat. Mă miră foarte mult comportamentul companiilor internaționale. Numărul magazinelor autorizate este încă modest. Din circa 50 de magazine, 10 activează în afara Bucureștiului. Foarte puține dintre cele ce funcționează în hoteluri s-au arătat interesate de practicarea acestui sistem. El este valabil și pentru magazinele on-line. Mă aștept însă ca numărul să crească deoarece este o presiune comercială din ce în ce mai mare din partea hotelurilor și a agențiilor de turism implicate în activități de incoming. Ele ne solicită o listă cu magazinele ce restituie TVA, pentru turiștii non-UE. Revin, vorbim de un drept al cetățenilor. Consider o mare lipsă și faptul că nu avem măcar pe Aeroportul Internațional Otopeni, un birou de restituire gen Tax Free.

MARIAN CONSTANTINESCU
FOTO: VASILE COSTRUȘ

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 131, Tendinte and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*