Cea mai tânără echipă de bucătari pe care a avut-o România în ultimele două decenii și jumătate la Cupa Mondială de gastronomie – cu o medie de vârstă de 27 de ani -, s-a întors acasă cu 7 medalii de aur, argint și bronz.
Luxembourg-ul a găzduit, între 22-26 Noiembrie, a XII-a ediție a Expogast Villeroy et Boch Culinary World Cup. Competiția ce se desfașoară o data la 4 ani, este a doua ca mărime dupa IKA Culinary Olympics. Peste 100 de echipe (naționale, juniori, regionale și catering) formate din peste 1.000 profesioniști de pe 5 continente și-au etalat calitățile teoretice și practice la una dintre cele mai prestigioase competiții culinare. Pe parcursul a cinci zile juriul internațional format din 55 de profesioniști din domeniul gastronomiei a avut o misiune extrem de dificilă. Actuala ediție a fost organizată de Vatel-Club Luxembourg iar evenimentul este acreditat de Worldchefs (World Association of Chefs Societies).
România a fost reprezentată de Asociația Națională a Bucatărilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) – singura asociație din România cu drepturi depline în Worldchefs. Echipele participante, formate din profesionisti, membrii ANBCT s-au luptat să obțină locuri pe podium într-un concurs animat permanent de artiști și ambiții. 7 medalii au răsplătit pregătirea lor, inclusiv la individual. Echipa Națională a României – formată din Orlando Zaharia, Dragoș Bercea, Istvan Vajda, Istvan Vereș, Cornel Cioacă și Vera Maxim – condusa de Ștefan Bercea (team manager), a reușit să câștige 2 medalii de bronz. O medalie la proba “Restaurantul Națiunilor” – unde au avut de gătit 110 meniuri formate din trei feluri în 6 ore și încă o medalie la proba “Expoziție de Artă Culinară” – unde au prezentat: Platou festiv pentru 8 persoane; Finger food – 4 sortimente; Gustare caldă – 3 sortimente; Meniu vegetarian format din 3 feluri și un Meniu festiv format din 5 feluri. Partea de cofetărie a fost compusă din: Platou de Petit-fours – 4 sortimente; 4 deserturi exclusiviste (desert din ciocolata / desert din fructe / desert fără gluten / desert la alegere). O impresie deosebită a făcut și Piesa festivă (Operele lui Brâncuși: Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Domnișoara Pogany – sculptură în ciocolată).
La rândul ei Echipa regională Belvedere Brașov a obținut o medalie de argint ca și Echipa regională a Asociației Bucătarilor Transilvania la proba “Expoziție de Artă Culinară”. La individual Carmela Dragomir – și-a adjudecat o Medalie de aur iar Simona Popescu – una de argint și una de bronz la proba “D2 Pastry Artistry” – sculptură în zahăr sau ciocolată.
O radiografie a participării românești a fost făcută în exclusivitate pentru revista noastră de Ștefan Bercea, președintele ANBCT, Membru în juriul Worldchefs (nivel A), în același timp și ambasador Chefs Without Borders: ”Ținând cont de anvergura evenimentului, de condițiile de participare și de exigența juriului, considerăm că bucătarii și cofetarii noștri s-au prezentat foarte bine și pentru rezultatele obținute merită toate felicitările din partea breslei. Asistăm la un schimb de generații care au alte sisteme de referință. Realitatea este acceptată mai greu, dar înclin să cred că așa s-a întâmplat întotdeauna. Cert este că avem buni profesioniști, seniori azi, de la care am avut ce să învățăm, și asta ar trebui să mulțumească pe toată lumea care lucrează cu devotament în gastronomie. De obicei echipele ce se înscriu în concurs încep să se antreneze imediat cum s-a terminat competiția mondială precedentă, respectiv cu 4 ani înainte. La noi a fost mai dificil, deoarece doi dintre membrii s-au retras cu cîteva luni înainte din echipă. A trebuit să facem rapid modificări, aspect pe care l-am depășit.
Echipa a lucrat pentru echipă iar experiența tuturor tinerilor – veniți de la Brașov, Predeal, Tîrgu Secuiesc, Brăila, Cluj -, unii medaliați la competiții naționale ori internaționale sau ale Concursurilor Master Chef, a contat foarte mult. Personalități în devenire ei au contribuit la cristalizarea unei echipe naționale ambițioase. Antrenamentele au avut loc la Cabana Vânătorilor din Predeal și la sediul Bilancia. Aici se cuvine să mulțumim directorului Valentin Neagu, pentru suportul și logistica puse la dispoziție. Mulțumiri speciale sponsorilor și partenerilor care au făcut posibilă participarea echipei naționale la acest mare eveniment: Vectra International, Bilancia, Nordic, Tess Brașov, Nemox, Robot Coupe, Bibas MEC3, Cramele Oprișor, Peneș Curcanul, Coco Rico, Delaco, Thermomix, Vinarte, Baum Games, Vighor, Hotel-Restaurant Cabana Vânătorilor Predeal, Restaurant Prato Brașov, Restaurant Iconic București, Restaurant Chef’s Boutique Codlea, Restaurant Măcieșul Târgul Secuiesc și Cofetăria Poem Caffe.
Ne-a întristat faptul că deși inițial a existat interes din partea Autorității Naționale pentru Turism, ulterior prin schimbarea conducerii, susținerea noastră financiară s-a pierdut în ceață.
Păcat, pentru că până la urmă era vorba, și la fiecare competiție despre acest aspect vorbim, de promovarea ROMÂNIEI. Ce urmează? În ianuarie Concursul de gastronomie de la Istanbul, unde sperăm să avem reprezentanți individuali iar în primăvară Gobal Chef Chalange de la Praga, unde dorim să mergem cu 3 concurenți. Încercăm să păstrăm formatul echipei cu care să continuăm antrenamentele pentru Olimpiada Bucătarilor de la Erfurt”.
Câștigatorii celei de-a XII-a ediții a Villeroy et Boch Culinary World Cup, la categoria Echipe naționale, au fost: Singapore, Suedia și Statele Unite ale Americii.
MARIAN CONSTANTINESCU