BUDAPESTA: Congresul mondial FIJET – editia 56, TENDINTE nr. 124-125

BUDAPESTA: Congresul mondial FIJET -editia 56

Federatia are circa 750 de membrii. Inca 3 tari au aderat la organizatie  Ungaria, Bosnia-Hertegovina si Maroc. Jurnalistii prezenti s-au documentat la Budapesta, Pecs, Kalocsa, Villany, Balaton etc. Circa 12% din populatia Ungariei activeaza in turism si domenii conexe.

Budapesta, capitala Ungariei a gazduit al 56-lea Congres al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de turism (FIJET). Reprezentantii a peste 750 de membri FIJET de pe cele cinci continente, printre care si delegatia Romaniei, au marcat, intre 5 si 11 septembrie 2014, si implinirea a 60 de ani de la infiintare. In 1954 trei editori din Franta, Belgia si Italia, au creat federatia care se numeste astazi FIJET.

Think Hungary more than expected

Peste 150 de jurnalisti si scriitori de turism, realizatori de radio si televiziune, cameramani, din intreaga lume, s-au intalnit in sala de conferinte a Hotelului Flamenco. Conform unei vechi traditii tara gazda isi prezinta si etaleaza atu-urile turistice. Andreea Nemes, Secretar de stat pentru Turism, in cadrul Ministerului Economiei din Ungaria a subliniat, in speach-ul sau: ,,Este o mare placere sa va salut, din partea ministrului economiei din tara noastra. Turismul ocupa un loc special in economia Ungariei. 10-12% din populatie lucreaza in aceasta industrie. Cea mai mare crestere economica in turism am avut-o anul trecut cand ne-au vizitat tara 8,8 milioane de turisti, cu 15% mai mult decat in 2012.

Speram ca in 2014, sa inregistram rezultate mai bune decat in 2013. Noi consideram ziaristii de turism drept cei mai importanti ambasadori ai turismului nostru. Presa este principalul vector de marketing si promovare. Multumim Domnului Tijani Haddad ca, la a 60 aniversare FIJET a ales pentru a doua oara Ungaria ca loc de desfasurare a evenimentului. Primul a fost in anul 1967. Avem acum ocazia de a mai deschide inca o fereastra spre lume, sa ne aratam bogatiile. Suntem constienti ca cerintele turistilor s-au schimbat.

Ei cauta, azi, informatii pe Internet cat si in media. De aceia jurnalistii de travel sunt foarte importanti. Multumesc FIJET Ungaria pentru ca a creat aceasta oportunitate. Sunt sigura ca veti pleca cu impresii frumoase. Cu ajutorul fondurilor europene am adus pe piata o multime de atractii noi si le-am reabilitat pe cele vechi respectandu–ne valorile traditionale. Am reusit sa atragem din ce in ce mai multi turisti tineri. Pe traseul dumneavoastra prin tara noastra veti vizita si orasul Pecs care in 2010 a fost Capitala culturala european cat si mica noastra mare – lacul Balaton.

In acest an, Budapesta s-a dovedit a fi unul dintre cele mai apreciate orase pentru shopping”. La randul sau Zoltan Somogyi, director executiv la Organizatia Mondiala a Turismului (OMT), a subliniat: ”Datele statistice arata ca in primul trimestru s-a inregistrat o crestere a circulatiei mondiale de circa 5%, procent care e posibil sa se mentina. Un motor al acestei dinamici este, fara indoiala, presa de turism care s-a implicat constant in proiectele de promovare si a generat crestere economica.

OMT este puternic convinsa ca scriitorii si editorii de turism vor continua sa dezvolte acest drum prin stabilirea unor parteneriate durabile cu comunitatile de turism. Unul dintre cele mai reprezentative este cel dintre FIJET si OMT. Interesul comun este benefic pentru ambele partii.

Va felicit pentru aniversarea a 60 de ani de la infiintare.” Mark Kincses, seful departamentului de marketing international al Autoritatii de Turism si o veche cunostinta a revistei noastre, a oferit mai multe detalii despre noile campanii de promovare. In cadrul prezentarii sale ”Think Hungary more than expected” au fost proiectate imagini si simboluri vizuale care tintesc spre publicul tanar dar si spre cei care doresc sa descopere farmecul si savoarea unica a destinatiilor si traditiilor turistice ungare.

1 din 11 oameni lucreaza in turism

Presedintele FIJET Tijani Haddad a confirmat ca unul din obiectivele fundamentale ale FIJET este acela de a promova turismul pe plan national si international. ,,Noi credem ca turismul este unul din factorii care poate face mai buna intelegerea intre popoare lumii. Astazi turismul da 9% din produsul mondial si 30% din exporturile lumii. 1 din 11 oameni de pe planeta lucreaza in turism. Acesta este un liant cultural care contribuie la o mai buna intelegere intre oameni si incurajeaza cunoasterea marilor comori culturale si turistice ale lumii.

Astazi, diversitatea culturala, care este cea mai mare bogatie a turismului, este din nefericire amenintata de catastrofe naturale, pe de o parte iar pe de alta parte, cu activitati iresponsabile ale oamenilor. In ultimi 10 ani, fenomenele naturale, schimbarile climaterice, inundatii, cutremure, boli, conflicte au avut un impact negativ asupra industriei turistice. Criza economico-financiara si-a spus si ea cuvantul. Trebuie sa promovam turismul fara frontiera bazat pe respectarea mediului inconjurator, pe pastrarea si conservarea culturilor si traditiilor locale. Turismul este industria umana care se bazeaza pe relatiile interumane si care poate sa creasca numai prim intelegere, toleranta, dialog si diversitate culturala si universala” – a subliniat Haddad.

Cand te saruta… Paprika

In cadrul lucrarilor Congresului a fost aprobata afilierea organizatiilor ziaristilor si scriitorilor de turism din Maroc, Bosnia-Hertegovina si Ungaria. Totodata, a fost anuntata cooptarea in randul membrilor Board-ului a domnului Drago Bulc.

Referindu-se la actiunile imediate presedintele FIJET a mentionat ultimul mare eveniment al anului. Decernarea in luna octombrie a trofeului Golden Apple (Marul de Aur) pentru Targu Jiu – Orasul lui Constantin Brancusi. Lucrarile congresului au fost imbinate cu tururi de cunoastere a principalelor obiectivelor ale Ungariei. Primul contact a fost prilejuit de turul de oras al Budapestei care a permis jurnalistilor prezenti sa faca cunostinta cu cele doua entitati ale capitalei Ungariei: Buda, un adevarat oras asezat pe malul vestic al Dunarii ce este strabatut de strazi vechi si stramte ce urca pana pe varful colinelor, o zona rezervat caselor rezidentiale, cu multe parcuri si verdeata, total diferita de Pesta care se afla pe partea estica a Dunarii, un furnicar aglomerat, traversat de numeroase mijloace de transport cu o viata de noapte tumultoasa. Am remarcat colinele Gellert la poalele carora se afla hotelul cu acelasi nume recunoscut pentru SPA-ul sau. Din toate punctele Budapestei, noaptea poti vedea faimosul monument Citadella, iluminat feeric. Nu poti sa nu remarci faimoasa si impunatoarea cladire a Parlamentului, Bazilica, Cladirea Operei, Academia de muzica, Piata Centrala, Palatul Artelor si Teatrul National dar si Bastionul Pescarilor etc. Nu sunt de ocolit nici cunoscutele bai termale ce dateaza din timpul imperiului otoman. Budapesta, oras asezat pe malurile Dunarii la confluenta dintre marea Campie Panonica si Dealurile Buda, ofera o imagine feerica, mai ales noaptea cand pe cursul Dunarii curg lin vasele de croaziera ce trec pe sub cele sapte poduri ce leaga cele doua orase, Buda si Pesta.

Pecs – asa ceva exista

Urmand traseul indicat de organizatori am plecat cu autocarele spre localitatea Pecs. Pe traseu am facut cunostinta cu manufacturierii care ofera pietii cele mai faimoase vase de portelan de la Kalocsa, dar si cu artizanii care produc renumita Paprika. Tot la Kalocsa am fost martorii unui spectacol de calarie, care reprezinta o experienta unica ce merita traita intr-o viata.

Pecs, la randul sau, este ca marime al cincilea oras ungar. El are un minunat centru istoric, ziduri ale fostei cetati, muzee si multe fantani ornamentale. Dintre fabricile care au dus renumele orasului peste hotare ceea mai cunoscuta fiind fabrica de portelan Zsolnay. Aceasta a devenit miezul unui complex fabulos cultural, expozitional dar si arhitectural. In anumite locuri din vechea cetate, turistii merg pe trotuare de sticla si admira o parte din vestigiile si catacombele romane. Pecs are un centru istoric, dar si unul civic. Daca centrul istoric este unul plin de cafenele, restaurante si magazine, centrul civic este locul unde arta si cultura au reinventat viata. Centrul cultural a apartinut candva unei familii nobiliare maghiare, iar acum este o adevarata atractie turistica. Aici se afla si faimoasa fabrica de portelan, dar si cunoscutul Centru al Cunoasterii si Biblioteca Unica. Pecs detine si o „Strada a Muzeelor”, unde se afla si Muzeul Vasarely, in memoria lui Victor Vasarely, inventatorul picturii optice sau „op-art”. De la Pecs ne-am continuat drumul spre lacul Balaton.

Ne-am intors la Budapesta. In ultima seara a Congresului FIJET, pe vasul Europa, in cadrul cinei festive de inchidere reprezentantii familiei FIJET au marcat implinirea celor 60 de ani de existenta a organizatiei. In cadrul evenimentului si Clubul Presei de Turism – FIJET Romania, a primit pentru contributiile sale, medalia aniversara.

MARIA SCHIFIRNET
DOINA CONSTANTINESCU
STEFAN BACIU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Marian Constantinescu, Numarul 124-125, Tendinte and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*