ROMANIA – Cum au circulat turistii prin statisticile anului 2013, TENDINTE nr.123

Chiar daca unii experti se indoiesc de exactitatea masuratorilor Consiliul Mondial al Turismului (WTTC) a comunicat in raportul sau global ca, in 2013, turismul romanesc a avut o contributie totala de 5,1% in Produsul Intern Brut (PIB).

Asta s-ar traduce intr-un aport total de 33,1 miliarde de lei, din care 10,5 miliarde reprezinta contributia directa. Ar trebui sa ne bucuram, oricum pentru cresterea procentului, dar inca nu avem motive solide daca observam ca pe harta calatoriilor mondiale ne situam, la acest indicator, de abia pe locul 154. Pentru acest an, WTTC estimeaza o crestere de 5,4% a contributiei totale a turismului la PIB, urmata de o rata medie de crestere de 3,8% pe an, pana in 2024, la 50,8 miliarde de lei.

Numarul noptilor petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1%, dar turismul nostru este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii – subliniaza Eurostat. Turistii straini au petrecut anul trecut in tara noastra numai 3,5 milioane de nopti, ceea ce exprima unul dintre cele mai scazute niveluri din Uniunea Europeana, cam de patru ori mai putin decat rezultatele Ungariei sau Bulgariei. Ne consoleaza doar faptul ca Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, cu 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane de innoptari, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata. Deci nici aici nu e loc de consolare. Partea cea mai trista este ca strainii au acoperit in Romania doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, comparativ cu 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde strainii au petrecut in anul precedent aproximativ 12,3 milioane de nopti.

Ce cauta strainii in Gradina Carpatilor?

i asta e important. Un raspuns foarte serios ne este oferit de Institutul National de Statistica (INS). Mai intai Romania a fost vizitata in 2013 de 1,71 milioane de turisti straini care au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 miliarde de euro). Cel mai elocvent lucru este ca din totalul turistilor straini – cei mai multi provenind din Germania (228.590), Italia (181.900) si Franta (118.650), principala motivatie care i-a atras a fost acoperita de segmentele de afaceri si MICE (adica industria de evenimente, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii. Circa 58,0% din numarul total de turisti nerezidenti. Turistii veniti in aceste scopuri au cheltuit 66,4% din totalul incasarilor din turism ale Romaniei. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cele pentru cazare (55,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (84,1%). Iata un subiect la care merita reflectat.

Alte motive au fost calatoriile in scop particular (42,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 33,6% din total. Calatoriile in scop particular includ segmentele pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratamente medical, religie, tranzit, alte activitati – arata raportul INS.

Trebuie sa bagam si noi carbuni

Vrem, nu vrem, asta-i realitatea. Privind din alta perspectiva industria turistica autohtona se sprijina in continuare pe circulatia si turistul intern. Faptul e consemnat de cele 15,6 milioane de innoptari ale rezidentilor in structurile de cazare, dintr-un total de 19,1 milioane innoptari.

În acest timp grecii au pus carbuni in locomotiva turismului inregistrand o crestere puternica de 13,2%, dar si Bulgaria si Ungaria s-au situat in acest trend, cu cresteri solide in zona turistilor straini, de 6,6%, respectiv 5,9%. Ca o idee, Spania ramane liderul Europei in turism pe acest segment, cu un total de 251,9 milioane innoptari ale turistilor straini, ceea ce acopera 65% din piata nationala.

Ce s-a schimbat in tendintele mondiale !

Tabloul este  pictat cu cifrele furnizate in Raportul Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT). În pofida dificultatilor economice, numarul turistilor internationali a crescut cu 52 de milioane de persoane in 2013. Asta se traduce intr-o crestere de circa 5% pana la cifra record de 1,087 de miliarde de calatori. Prognozele respectabilului organism pentru 2014 sunt destul de optimiste, anticipand o crestere de cuprinsa intre 4 si 4,5%.

Destinatiile din Asia Pacific au inregistrat o crestere de 6%. La fel si Africa, in timp ce Europa a cunoscut o dinamica de 5%. În termeni absoluti insa, Europa ramane pe primul loc cu cel mai mare numar de vizitatori – 563 de milioane, urmata de Asia-Pacific – cu 248 de milioane, de cele doua Americi – cu 169 de milioane, Africa – 56 de milioane si Orientul Mijlociu – 52 de milioane.

ANGELA SIMION & ION BADEA

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 123, Tendinte and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*