O nouă lume începe cu FELIXARIUM, TRAVEL nr. 108

= 81

BĂILE FELIX – O nouă lume începe cu FELIXARIUM

Poate nu aţi fost demult la Băile Felix. Poate credeţi că este o staţiune care a rămas îngheţată în peisaj cu hoteluri vechi, buşite, uzate moral. Noi am fost de mai multe ori, ca editori dar şi ca turişti. Şi o să vă arătăm că imaginea aceasta nu mai există. E musai să vă convingem şi pe voi, cititorii noştri, că aici se naşte o lume nouă care merită cunoscută. De aceeaşi părere sunt şi travel agenţii Accent Travel & Events, Transilvania Travel şi Paralela 45 care au stabilit un parteneriat ce a stat la baza unui infotrip naţional de documentare şi promovare a turismului intern.

Câte ceva despre un motor… balnear

Cu ce vrem să vă convingem? Mai întâi cu prezentul vizibil, palpabil, pus în operă de investiţiile făcute de SIF Transilvania, acţionarul majoritar al societăţii Turism Felix SA. Efectul banilor alocaţi în ultimul deceniu se vede convertit în expresii turistice moderne şi atractive. Am mai scris despre hotelurile Termal şi Nufărul (3 stele), dar şi despre noua bijuterie Spa & conference, ne referim la Internaţional (4 stele), am spune cel mai modern complex cu 11 etaje, un motor ce turează pe piaţa balneară cu 340 de locuri. Ele sunt grupate 80 de camere single, 107 duble, 20 de apartamente, 3 pentru persoane cu dizabilităţi, restaurante, Centru de tratament etc. Patru săli de conferinţe sunt dedicate evenimentelor ce pot satisface, prin facilităţile lor, între 50 şi 200 de participanţi. Complexul Internaţional, care a valorificat o structură mai veche, promovează pe piaţă un nou concept adaptat cerinţelor moderne – două dintre ele fiind business şi sănătate. A revenit pe piaţă în noua sa formulă în 2007 şi, dacă nu aţi aflat încă, este singurul hotel din România care deţine sigla EurospaMed, ce atestă calitatea infrastructurii generale a terapiilor, igienei şi securităţii turiştilor. Nu e de ici de colo. Dacă mai amintim de cele 3 piscine exterioare şi cele 2 interioare, cu ape termale, veţi înţelege că puteţi veni la tratament dar şi pentru păstrarea sănătăţii. Centrul Welness include bazine de hidromasaj, hidroterapie, zone pentru masaj în diferite formule, duşuri speciale cu cromo şi aromo-terapie, Jacuzii, saună şi solar, salon de cosmetică şi de înfrumuseţare etc. Condiţiile? Merită să le testaţi. După aceea mai vorbim.

 

Teoria e frumoasă, dar viaţa…

Până atunci însă l-am căutat pe un mai vechi prieten al revistei noastre Florian Serac, directorul Turism Felix, cel care ştie cum s-au mişcat banii şi în ce s-au transformat în ultimii ani. Scurt şi la obiect, pentru ca să ajungem la noutăţile de calibru, domnia sa ne spune că la ora aceasta compania pe care o manageriază deţine 7 hoteluri plus 1 aflat în renovare. 15-20% dintre turişti sunt străini. După ce în hotelul Internaţional au fost investiţi circa 12 milioane de euro, a venit rândul Poieniţei, care şi-a schimbat faţa şi oferta după ce a cunoscut o întinerire de 1 milion de euro. Un alt hotel – Lotus vechi, a fost pus la pământ pe locul său construindu-se deja noul complex Lotus ce va intra pe piaţă la un standard de 4 stele.  Investiţia se ridică aici la 4,5 milioane de euro El face obiectul unei noi companii balneare, unde pachetul majoritar – circa 76% din acţiuni – îl deţine Turism Felix SA.  Directorul Serac ne mai aminteşte de complexul Termal care va beneficia de o nouă bază de tratament, modernă, cu încă două bazine cu apă termală. În acest proces se află în derulare 1,5 milioane de euro. Serac ne spune că există şi o filosofie a rezistenţei aici la Băile Felix. Ea sună cam aşa: „Teoria e frumoasă dar viaţa ne-a învăţat şi ne-a dat curaj prin investiţiile concrete. Vârful nostru de lance este şi va rămâne turismul balnear. Secretele rezistenţei societăţii noastre ca proprietate unită sunt – moştenirea de la vechiul sistem a unor structuri concentrate, resursele celor 5 SIF-uri de pe piaţa românească şi susţinerea celor peste 6.500 de acţionari. SIF Transilvania deţine peste 60% din acţiunile societăţii”.

 

Cel mai tare din Estul Europei

Dar noutatea absolută aşteptată de turişti va fi, cu siguranţă Complexul Felixarium. Intrarea lui în circuitul turistic era asteptată pentru 2011. Datorită dificultăţilor generate de criza financiară investitorii preconizează acum că lucrările vor fi finalizate la jumătatea anului 2014. Ce va fi Felixarium? Mai întâi o investiţie de circa 12 milioane de euro.  Cel mai modern proiect de agrement din staţiunile balneare dar şi cel mai modern centru de agrement aquatic din Estul Europei.  Potrivit declaraţiilor administratorilor Felixarium “construcţia este amplasată pe locul fostului hotel Felix şi face corp comun cu Hotel Lotus. După finalizare Băile Felix va dispune de 2 baze de tratament de 4 stele, dotate cu cea mai modernă aparatură şi dotări în materie de tratament balneo, fizio, electroterapie. Complexul va deţine un mini aquapark cu bazine şi facilităţi de distracţie acoperite şi în aer liber, cu apă termală, pentru a asigura condiţii de relaxare şi distracţie pentru toate anotimpurile. Pe lângă distracţia aquatică, oaspeţii, indiferent de vârstă, vor avea la dispoziţie restaurante a la carte, dar şi restaurante fast-food. Toboganele vor aduce un plus de culoare şi varietate serviciilor Felixarium. Acestea vor avea lungimi şi grade de dificultate diferite oferind posibilitatea copiilor şi nu numai clipe de neuitat.

Fachirii sănătăţii noastre

Şi să nu-i uit. Dacă v-am convins să alegeţi Băile Felix să ştiţi că în umbra serviciilor care vă sunt oferite se află oameni cu experienţă şi devotament. Doctorul Ion Mircea Tarău, directorul medical al societăţii e un tip de poveste, plin de haz şi aplicaţie pentru stilul promovat de turismul balnear. Dacă nu ştiaţi ambii există. Şi Tarău şi stilul balnear. Şi sunt la mare căutare. Tarău ne-a vorbit despre străinii care vin aici, fiecare cu durerile ori dorinţele sale. Unii au sosit tocmai din Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, dar şi din Germania ori Israel, ultimele două ţări având cândva un flux extraordinar spre Băile Felix.

La rândul ei Aura Brânzaş, omul de travel, îţi poate vorbi despre staţiune şi în somn. Ea coordonează programele turistice, pentru că trebuie să ştiţi că în parteneriat cu mai multe firme aici sunt comercializate produse reunite sub umbrela sloganului „Terapie prin excursii!”. În funcţie de preferinţe, de la Băile Felix puteţi călătorii spre peşteri (una este cea a Urşilor), saline (Turda e cea mai tare), Oradea, dar puteţi ajunge la Budapesta, şi e posibil chiar şi la Viena ori Veneţia. Desigur, veţi avea parte şi de alte surprize. Plăcute, fireşte.

MARIAN CONSTANTINESCU

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 108, Travel and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*