BULGARIA? NU, LITORALUL ROMÂNESC ! (3), TRAVEL nr.101

= 297

BULGARIA? NU, LITORALUL ROMÂNESC ! (3)

Documentările pe litoralul autohton ne-au condus şi în acest ultim episod spre noi descoperiri. Surprinzător de bine este că banii s-au pus în mişcare în beneficiul turiştilor care se reorientează spre litoralul românesc. Mulţi dintre ei încep să-şi dea seama că nu numai preţul contează ci mai ales ce primesc pentru ce plătesc.

SATURN – o oază de 5 stele
Trebuie spus că prin Hotelul Saturn staţiunea cu acelaşi nume intră pe o piaţă cu pretenţii,

cea a ofertelor şi serviciilor de 5 stele. Turiştii au la dispoziţie 68 de camere dintre care 4 apartamente. Deşi se află la circa o sută de metri distanţă de plajă, amenajările exterioare cu piscine şi jacuzzi compensează micul disconfort. Hotelul este pregătit pentru turismul de familie, de business, pentru evenimente punând la dispoziţie o sală de conferinţe cu 80 de locuri, excelent echipată. Complexul a fost inaugurat în urmă cu 5 ani. Pe parcurs a devenit primul hotel care a obţinut Eticheta ecologică pentru servicii de cazare. În plus este una dintre unităţile care operează cu sisteme de management de mediu, respectiv de calitate. Nu am putut pleca de aici decât după ce am vizitat baza de tratament (bucuraţi-vă de curele antistress, solar, baie turcească şi odihniţi-vă pe scaunele ceramice de relaxare şi masaj), care îi permite să funcţioneze pe o segment mai mare de sezon. Dacă mai adăugăm şi piscinele exterioare, bine organizate şi dotate, avem un tablou şi mai atractiv.

Putem spune că staţiunea stă din ce în ce mai bine sub aspectul hotelier. Aici au fost concentrate cele mai mari investiţii turistice ale SIF Transilvania, prin firma THR Marea Neagră, condusă de Linica Stan, unul dintre puţinii „supravieţuitori” ai vremurilor când litoralul cunoştea o viaţă prosperă. Balada, Cerna, Hora, Sirena de 3 stele, respectiv Cleopatra, care este promovat la 4 stele, reflectă un demers. În staţiune se află şi un hotel cu nume romantic – „Cupidon”. Investiţiile l-au consacrat drept cel mai căutat hotel de 3 stele de pe litoral. Oferă 187 de camere. Ai unde să-ţi cheltuieşti banii – pe plaje, într-un restaurant complet renovat, care are şi funcţionalitate de sală de conferinţe. Aici – străbătând o grădină plină de şarm puteţi admira o plajă sălbatică cu ape… turcoaz. Amatorii de piscină au acces, costra cost, la cea a hotelului Cleopatra. Privitor la alimentaţie, aici se practică sistemul Self, care este apreciat pentru diversitate şi preţuri onorabile.

VENUS – invitaţie la grădină

De când a reapărut pe piaţă, în noua formulă complexul Dana din Venus, a dorit să se diferenţieze de hotelurile standard care oferă doar masă şi casă. Sunt aproape 15 ani de atunci. Investitorul era un sportiv iar pasiunea lui declarată a fost grădina interioară. Timpurile şi proprietarii s-au mai schimbat dar grădina botanică din interior a fost îmbogăţită ajungând la peste 200 de specii de plante. Aici poţi să-ţi procuri o amintiri unice de vacanţă. Desfăşurarea camerelor, vilele au doar un etaj, arată 39 de duble, dintre care 35 matrimoniale. Dacă intenţionaţi să ajungeţi aici, aflaţi că aveţi la dispoziţie un Centru de fitness dar şi o sală pentru evenimente, cu o capacitate cuprinsă 45 şi 180 de locuri.

NEPTUN – Cu Doina pe Insulă

La data inspectării noastre staţiunea avea finisate toate echipamentele stradale ceea ce o recomandă drept cea mai bine sistematizată din acest punct de vedere, cu zone pietonale foarte bine remodelate. Despre „Cocor” ştiţi sigur că se promovează ca un complex pentru întreţinere şi tratament. Şi-a format cum era de aşteptat o clientelă proprie. O parte din celebrul cândva complex Amfiteatru-Belvedere-Panoramic, se află în paragină datorită „contribuţiei” firmei Unita, care n-a mai găsit resurse să o termine. Poate sezonul viitor. Jalnică imagine, Noroc că o mai atenuează plaja din faţa complexului, bine administrată. Să nu credeţi că suntem cârcotaşi. Am redescoperit pentru dumneavoastră două puncte forte ale staţiunii Neptun – Complexul de tratament Doina şi Complexul Insula. Primul e de nerecunoscut, în sensul pozitiv al cuvântului. Dotările îl arată la nivel superior celor 3 stele cu care este clasificat. Nimic din ceea ce ştiţi nu veţi mai găsi în interior. 320 de camere, dotate complet, restaurant cu 630 de locuri, o policlinică în care îţi face plăcere să îţi îngrijeşti sănătatea. Impresionant este Centrul de conferinţe – unul dintre cele mai bine dotate tehnic de pe litoral -, care are o suprafaţă totală de 2.000 de metri pătraţi. Deţine mai multe săli cu capacităţi cuprinse între 50 şi 300 de locuri. Cum era de aşteptat s-a schimbat şi structura clientelei. Locul pensionarilor cu resurse modeste a fost luat de cei cu venituri medii. Ei se bucură la preţuri mai mari, de beneficiile terapiilor marca Ana Aslan. Drept urmare, şi aceasta este o chestiune de marketing, baza de tratament ca şi hotelul nu mai funcţionează pe tot parcursul anului. S-a schimbat clientela, dar şi conceptul.

Al doilea complex este Insula, al cărui hotel de 4 stele a remodelat cererea din vecinătatea lacului Neptun. Nu deţine o capacitate mare – doar 25 de camere, dintre care 14 duble şi 4 apartamente -, dar terasa, crama, barul, camerele, toate arată că s-a investit cu cap iar consultantul a recomandat echipamente de calitate superioară. Proprietarii deţin şi celebrul restaurant pescăresc cu acelaşi nume. Ne-a reţinut atenţia politica de facilităţi pentru familiile cu copii care în funcţie de vârstă, între 4, 8 şi 12 ani, beneficiază de cazare şi masă gratuite sau la jumătate de preţ.

MAMAIA – toată lumea iese în stradă

E clar. Staţiunea a devenit deja cartier de vacanţă al oraşul Constanţa. Aici a erupt şi în acest sezon un vulcan de evenimente. Hotelul Yaki a trecut printr-un amplu program de modernizare. N-am fost încântaţi, de nuanţele de negru care decorează barul, restaurantul,lobby-ul etc. Trimite spre un anumit tip de clientelă şi în mod sigur nu asta şi-a dorit investitorul Gheorghe Hagi. Programele promovate de management ţintesc spre copii – Party Kids, turiştii activi cu „Seawolves Bike Fest”, spre cei dornici de refacere şi punere în formă – „Exotic relax & beauty” etc. Ele exprimă preocuparea de a „ieşi în stradă” şi aţi striga marfa de bună calitate. În interiorul complexului se află cele 122 de camere clasificate la 4 stele, restaurantele şi cazinoul, Centrul cu cele 5 săli de conferinţe şi mai ales – că doar veniţi în vacanţă -, Centrul Spa care vă oferă soluţii pentru recâştigarea… bunăstării fizice.
Alte trei hoteluri şi-au continuat campania de diferenţiere. Savoy, se orientează spre turismul de familie; Hotel Del Mar se impune la clasa lui, drept cel mai bun hotel de business. Nu numai prin echiparea camerelor, a holurilor şi a sălilor de conferinţe, ci şi prin gastronomia promovată la un nivel internaţional; Picadilly s-a impus prin programele de aventură şi agrement pe care le-a diversificat, cea mai căutată – după cum ni se spune -, fiind Şcoala de windsurfing.

De reflectat

– Majoritatea hotelurilor refăcute sau construite şi-au echipat camerele cu mobilier de culoare închisă. Greu de înţeles. Ar fi fost de preferat utilizarea unor nuanţe deschise chiar şi la decoraţii care ar contribui, fără îndoială, la crearea unei bune dispoziţii în rândul turiştilor. Doar sunt locuri de vacanţă.

– În multe hoteluri modernizate se observă o „invazie” de tablouri kitsch, atât sub aspectul tematicii cât şi a materialelor din care au fost realizate. Agresează ochiul şi prin aglomerările fără nicio noimă (pe holuri, la recepţie şi lobby bar). Adăugăm „pasiunea” pentru veioze şi aplice chinezeşti, care se „armonizează” excelent cu… peisaje montane, cascade şi portrete triste. Aspectele merită corectate.

– Discuţia pro şi contra despre All Inclusive pe litoralul românesc, adaptat în diferite forme originale, vezi doamne un gen de Romanian Style, va continua în mod sigur în rândul specialiştilor. Noi am observat că sistemul Self (restaurant tip autoservire), practicat de hoteluri de 1, 2 şi 3 stele, se potriveşte momentului actual. Bonurile valorice ori tichetele de masă, deşi aparţin unui timp „expirat”, se dovedesc încă utile acestui sistem. Ţin turistul aproape de restaurantele hotelului, dar îi lasă şi libertatea pentru alte opţiuni de vacanţă.

Documentare realizată în parteneriat cu ACCENT TRAVEL & EVENTS
MARIAN & DOINA CONSTANTINESCU

TRAVEL MAKER – Circuit de o zi spre 2 castele
Compania Travel Maker derulează pentru turiştii străini excursii de o zi cu plecare din Bucureşti spre două dintre cele mai faimoase obiective turistice din România – Castelele Peleş şi Bran. Aceştia beneficiază de transport şi explicaţiile unui ghid de limbă engleză. “De 7 ani arătăm turiştilor din întreaga lume tot ce are România mai frumos, iar turul de o zi oferă acestora tot ceea ce şi-ar putea dori: peisaje încântătoare, obiective turistice interesante şi poveşti de neuitat. Ei străbat Valea Prahovei, vizitează şi Mănăstirea Sinaia dar şi Centrul istoric al Braşovului” – ne-a precizat directorul general Dan Penciu. Plecarea se va face din faţa Ateneului Român la ora 08:00, în fiecare zi cu excepţia zilei de luni, când obiectivele turistice sunt închise. Rezervările pot fi efectuate direct la hotelurile sau agenţiile de turism din Bucureşti, telefonic la 021 232 03 31 şi 0735. Alte informaţii puteţi obţine la adresa www.BucharestCityTour.com – ne-a precizat Laura Ivaşcu Gâdea, Coordonator Incoming al Travel Maker.

Despre Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
Acest articol a fost publicat în InfoTravelRomania, Numarul 101, Petre Dordea, Travel și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*