Horezu – provocări vizuale
“Priveşte Horezu, Costeşti şi Vaideeni” şi “Dansul Ursului” sunt două cataloage, artistic întocmite, pe care le-am găsit la Centrul de Informare Turistică de la Horezu. Exerciţiul propus de către editori este unul plăcut, ei provocând turiştii către a privi cu adevărat obiectivele pe care le vizitează şi, mai ales, către a le înţelege în profunzimile lor. Primul catalog vorbeşte prin excelente imagini, frumoase, despre case, fresce, biserici, fără a păcătui prin texte plictisitoare. Provocarea e să vezi!
“Dansul Ursului” te atrage în interpretarea unei fresce cu ursari, care se găseşte pe unul dintre pereţii exteriori ai bisericii din satul Covreşti-Olari. Oamenii locului susţin că lăcaşul de cult ar fi fost terminat cu banii ţiganilor ursari şi de aceea apare şi inedita frescă dedicată lor. Trimiterile istorice, etnografice dar şi fotografiile de epocă, alături de eseurile autorilor, captivează prin detalierea acestei ocupaţii pierdute. Ursul este când animalul sacru al locului, când un om blestemat să fie animal, când un instrument de amuzament, jocul cu ursul fiind atestat ultima dată în anii 1930.
10 atracţii pentru THAILANDA
Dacă aţi fost, poate credeţi că aţi descoperit totul. Dacă n-aţi călătorit spre această destinaţie cu atât mai mult merită să cumpăraţi ghidul „Thailanda”, realizat în colecţia „Călător pe mapamond” de către editura Ad Libri, condusă se artistul fotograf Florin Andreescu. Lucrarea reprezintă o traducere a ghidului scris de Andrew Forbes şi David Henley, care au sintetizat experienţele trăite pe parcursul a mai bine de zece ani. Dacă vreţi să aflaţi esenţa acetei ţări fascinante, unde sunt oazele de linişte, cum stau treburile cu gastronomia, magazinele, atracţiile pentru copii, ei bine trebuie să parcurgeţi acest ghid. Are cu puţin peste 140 de pagini, conţine informaţii actualizate şi hărţi care vă facilitează orientarea în această ţară în care zâmbetul e mai mult decât o stare de fapt. Este filosofia industriei călătoriilor.
Ooo, ce lucrare !
Ne-a parvenit la redacţie un album fabulos. Nu exagerăm. Creat de către Petru Lificiu şi editat de către Forumul Ecologiştilor din România. „Patrimoniul natural al României” este o lucrare care ne trezeşte la realitate, relatându-ne că merită să te luptăm până la moarte pentru conservarea naturii, acest „zăcământ uriaş” încă nealterat. Vorbim despre România, aceeaşi ţară despre care domnul Klaus Topfer – directorul general al ONU, pentru protecţia mediului (între 1998-2006) -, scria în deschiderea albumului că încearcă o mare bucurie constatând că o mare parte din membrii guvernelor „sunt foarte dedicaţi în a da ţării un viitor prosper, plin de siguranţă. Pământul nu l-am moştenit de la strămoşii noştri, ci l-am împrumutat de la copiii noştri şi de aceea avem datoria sacră să-l dăm înapoi aşa cum l-am primit”. Albumul e un tur de forţă, textual şi fotografic, din Munţii Carpaţi până în Delta Dunării, iar patrimoniul floristic, faunistic, istoric şi natural, este etalat dintr-un unghi personalizat, demn de salutat. Peste 200 de pagini. De căutat.
Alexandru Borza rămâne printre noi
Deşi au trecut ani buni de când ne-a părăsit, activităţile Ing. Alexandru Borza continuă să fie în centrul atenţiei cititorilor. Asta graţie unor demersuri constante întreţinute pe segmentul cercetării de către profesorul Nicolae Lupu de la ASE Bucureşti. Semnalăm ultimele două cărţi care au văzut lumina tiparului: „Drumurile mele prin turism”, care constituie o incursiune printre repere bio-bibliografice, respectiv „Comorile Albei – Însemnări de drum”. Cea din urmă a fost susţinută financiar, de către Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de cultură „Augustin Bena”. Salutăm un asemenea act de cultură. Semn că unii înţeleg că istoria nu se poate recupera decât prin investiţii financiare. Cartea include în cele 125 de pagini impresii de călătorie scrise despre această zonă, între anii 1975-1995.
Grupaj realizat de SÎNZIANA CONSTANTINESCU