Fiesta fotbalului la Bucureşti Travel nr.98

= 30

FINALA UEFA: Fiesta fotbalului la Bucureşti

Circa 30.000 de suporteri străini au participat pe 9 mai la Finala UEFA Europa League care s-a desfăşurat pentru prima dată la Bucureşti. Atletico Madrid şi-a adjudecat trofeul cu scorul de 3-0 în faţa echipei Athletico Bilbao. Valoarea celor două loturi este fabuloasă: în timp jucătorii lui Atletico Madrid pregătiţi de Diego Simeone valorează 179.500.000 de euro, elevii lui Bielsa sunt cotaţi „la pachet” la circa  141.700.000 de euro. Dincolo de spectacolul sportiv de pe stadion, unde au au fost de faţă numeroase personalităţi publice şi ale sportului, zilele de 8-10 mai au marcat şi un boom turistic care s-a regăsit în încasările transportatorilor, hotelierilor, restaurantelor, barurilor, cafenelelor agenţiilor de turism şi comercianţilor. 9 mai a fost cea mai aglomerată zi din istoria Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti unde au aterizat 63 de curse charter, de la Bilbao şi Madrid, care au adus circa 13.000 de suporteri ai echipelor finaliste. Ele au fost “parcate” pe o lungime pe 2 kilometri. Cifra este cu 16% mai mare decât a celor veniţi pe curse regulate. Conform Companiei Naţionale a Aeroporturilor Bucureşti (CNAB), alte sute de suporteri au aterizat pe aeroportul Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu. Cifra totală acreditată se ridică la peste 25.000 de suporteri. Alte câteva mii au apelat la transportul rutier.

Despre importanţa finalei cel mai titrat antrenor român, Mircea Lucescu, spunea:“Am asistat la un spectacol de înaltă ţinută din toate punctele de vedere. Este succesul federaţiilor din estul Europei, care au decis să-l susţină pe Michel Platini. Este meritul lui Mircea Sandu de a fi reuşit să ajungă printre oamenii importanţi din UEFA şi să obţină ceva. Este extraordinar de important pentru fotbalul şi pentru turismul românesc. Şi celebrul sportiv, Gheorghe Hagi, consideră Finala UEFA a fost un prilej de bună propagandă pentru fotbalul-spectacol: „Trebuie să fim fericiţi că am găzduit această finală, că am putut admira două echipe din ţara cu cel mai elegant fotbal”. În ceea ce priveşte încasările conform datelor preliminare (furnizate de membrii săi)  Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, apreciază că gradul de ocupare a hotelurilor din capitală, care au înregistrat cel mai mare număr de turişti străini, într-un sejur mediu de 2,5 zile, a atins 95%.  Încasările din cazare s-au ridicat la aproximativ 3 milioane de euro iar cele revenite din mâncare, băutură şi cumpărături au fost aproximativ de 6 milioane de euro. Excelentă a fost organizarea evenimentului de către primăria Capitalei, condusă de Sorin Oprescu dar şi Federaţia Română de Fotbal, condusă de Mircea Sandu. Ambele instituţii au realizat că manifestarea este o oportunitate unică pentru promovarea României şi a Bucureştiului.

Organizatorii au oferit  suporterilor spanioli, care nu au mai avut cum să-şi procure biletele de intrare, două locuri de întâlnire “personalizate”. Astfel în Piaţa „George Enescu” au vizionat meciul de stadionul Naţional Arena, fanii echipei Atletico Madrid, iar in Piaţa Constituţiei s-au aflat fanii lui Athletico Bilbao. Cei mai mulţi suporteri s-au întâlnit însă în Centrul Istoric al Bucureştiului, unde au luat cu asalt cele peste 150 de restaurante, baruri şi cafenele. Au curs fluvii de bere şi s-au pus în operă zeci de mii de platouri cu mâncare. Ca o picanterie, vreo 400 de suporteri iberici, susţinători ai echipei Bilbao, s-au rătăcit în Europa. Ei şi-au făcut rezervări de bilete spre Budapesta în loc de Bucureşti. Drept urmare fost nevoiţi să se descurce pentru a ajunge la Bucureşti, unde au fost însă recompensaţi de o atmosferă incendiară. S-a întâmplat şi la case mai mari.
_____________________________________

Un călător fenomenal – Carol Popp de Szathmari

200 de ani este o mare bucată de istorie. Mai ales când ea are oameni valoroşi care au scris-o, pictat-o sau fotografiat-o. Carol Popp de Szathmari face parte din această galerie. După o muncă extraordinară, prin tenacitate, echipa Muzeului Naţional Cotroceni a realizat în Spaţiile medievale, o retrospectivă cu 400 de lucrări. Ea a fost concentrată pe împlinirea a 200 de ani de la naşterea acestei personalităţi şi are o tematică generoasă ”Carol Popp de Szathmari – pictor şi fotograf”. Puteţi să o vedeţi până pe 10 august.

Născut în 1812 la Cluj, copilul şi tânărul Carol Popp de Szathmari a trecut prin mâinile unor Samuel Nagy, Franz Neuhauser, şi prin oraşe ca Viena ori Roma. La 19 ani a vizitat Bucureştiul,  unde se va stabili definitiv în 1843 şi îşi va deschide un atelier fotografic. A fost  primul reporter de război din lume, realizând primul reportaj fotografic despre Războiul Crimeei (1853-1856). Fotografiile au fost prezentate într-un album la Expoziţia Universală de la Paris din 1855, care i-a adus una dintre medalii: clasa a II-a. A  participat şi la Expoziţiile Universale de la Londra (1851), Paris (1867), Viena (1873), unde a fost de asemenea laureat, precum şi la “Expoziţiile artiştilor în viaţă” organizate la Bucureşti în 1865 şi 1868. În 1864 devenea membru al Societăţii Franceze de Fotografie, iar din 1870 era ales şi membru al Societăţii Fotografice din Viena. Pentru activitatea sa pentru albumele de fotografie realizate a primit o serie de medalii şi ordine acordate de: împăraţii Napoleon al III-lea şi Franz Josef – 1855, regina Victoria a Marii Britanii – 1860, sultanul Abdul Aziz – Ordinul Medjidie, clasa a IV-a (1864), regina Cristina a Suediei – 1875.

Vernisajul a fost însoţit de  un ceremonial militar din perioada Războiului de Independenţă – 1877, susţinut de Asociaţia 6 Dorobanţi, condusă de Adrian Silvan Ionescu. Traveller Magazin este unul dintre principalii Parteneri Media al evenimentului.

M. CONSTANTINESCU


MARA ANTON

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in InfoTravelRomania, Numarul 98, Petre Dordea, Travel. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*