Tinerii români au testat viitorul gastronomiei

= 437

RESTAURATIE NR.93-94 (DECEMBRIE 2011-IANUARIE 2012)

Tinerii români au testat viitorul… gastronomiei

10 elevi şi studenţi au reprezentat România în Franţa în cadrul Schimburilor de Experienţă şi Bune Practici la Centrul European de Profesii Culinare Paris. Documentarea face parte dintr-un amplu proiect ce beneficiază de finanţare europeană.  El este derulat în cadrul unui parteneriat transnaţional de Fundaţia “Nicolae Nejloveanu” din Constanţa, CIT SA, Centrul European de Profesii Culinare din Paris etc.

Elevii şi studenţii români au fost selectaţi dintre cei mai buni participanţi la proiect. Stagiul de la Paris s-a desfăşurat sub deviza “Găteşte pentru oameni cărora nu le este foame”. Ei au descoperit alături  de elevii  CEPROC Paris, specificitatea bucătăriei franceze şi atuurile turismului ţării gazdă. Pe parcursul a 5 zile aceştia au participat la seminarul “Bufet de Prestigiu – Tendinţe 2012” susţinut de Jean François  Deport (Meilleur Ouvrier de France), bucătarul şef al faimosului restaurant Jules Verne de la Turnul Eiffel.

Tendinţele  gastronomiei pentru anul 2012 au fost transpuse în preparate de catering inovative precum:  foie gras, sushi St. Jacques, amestec de mere şi pere cu condimente dulci, tartar de sfeclă, terină de somon fumé, piept de pui Paris cu caju, ananas cu aroma de ghimbir etc.  Ulterior participanţii au avut oportunitatea de a cunoaşte gastronomia franceză ridicată la grad de artă în localuri de renume: restaurantele Le Florimond şi  Le Nôtre, magazinul gastronomic La Grande Epicerie de Paris şi luxosul hotel Shangri. Tinerii români au mai vizitat cea mai mare piaţă de alimente din Europa – Rungis care a fost fondată în 1969. Aceasta este o veritabilă bursă cotidiană de achiziţii de produse de calitate pentru distribuitorii din Europa Centrală şi de Vest.

ION BADEA


Euro-Toques a interpretat… Simfonia gastronomică

„Gala Dinner Euro-Toques 2011 » de la Luxemburg a fost unul dintre evenimentele onorate de către Euro-Toques România, organizaţie condusă de către Dumitru Burtea, fondator şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România (ANBCT). După cum ne-a precizat acesta „Gala a reprezentat un rendez-vous special, organizat de Euro-Toques Luxembourg pe vasul M.S. Princesse Marie-Astrid, unde s-au întâlnit mari personalităţi ale gastronomiei şi somelăriei internaţionale. Pentru eveniment au fost selectionate cele mai bune produse si vinuri, a fost pus în operă un meniu exceptional, iar contravaloarea meniului, 115 euro de persoană -, a fost donat restauratorilor sinistraţi din Japonia”. Printre cei 240 de invitaţi s-au numărat reprezentanţii Euro-Toques România: Burtea Dumitru, Urs Nicolae şi Turean Nicolae, împreuna cu un fost coleg de branşă, azi cetăţean luxemburghez, domnul Damian Ion – ce promovează în restaurantul său « ProArte Sibiu » din Remich (Luxembourg), preparate tradiţionale românesti din zona Sibiului şi vinuri din Transilvania.
Cel de-al doilea eveniment la care a participat Euro-Toques România a fost « Open Days » – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor. El a fost organizat pentru al 9-lea an consecutiv la Bruxelles, de către Comitetul Regiunilor, sub sloganul  « Investim în viitorul Europei ».  14 bucătari din cele 18 ţări membre Euro-Toques International au preparat şi prezentat specialităţi regionale destinate recepţiei « Open Days » Ei au permis invitaţilor să descopere diversitatea culinara a regiunilor europene. Fiecare ţară a beneficiat de un stand pe care şi-a expus, într-un decor rustic cât mai autentic, obiceiurile şi tradiţiile, promovând un «mic colţisor din ţara sa». «Open Days » a reunit peste 1400 de invitaţi. Delegaţia României a fost formată din 4 bucătari – Burtea Dumitru, Urs Nicolae, Man Robert şi Ghişoi Cornelia -, şi 4 specialişti, colaboratori ai Asociaţiei Euro-Toques România:Urs Rodica, Achimescu Luminiţa, Albu Ioana şi Baboi Constantin. Meniul conceput de români a constat în trei servicii: « Simfonia Dunării » – preparate pe bază de peşte din Delta Dunării (şalău, sturioni, icre de ştiucă, raci) – 200 porţii; « Duet de mistreţ şi căprioară cu ciuperci de pădure şi aromă de trufe de Carpaţi» – 200 porţii; desert tradiţional : papanaşi cu dulceaţă şi smântână şi gomboti cu prune – 100 porţii.

«Prin acţiunile de anvergură în care suntem implicaţi cu Asociaţia Euro-Toques România, dorim să promovăm tradiţiile fiecărei ţări europene, să sensibilizăm parlamentarii europeni cu privire la preparatele şi ingredientele proaspete » – ne-a mai precizat preşedintele Dumitru Burtea.

M. CONSTANTINESCU


EUGEN GROSU  e BUCĂTARUL DE AUR 2011

Şalău, anghilă afumată, hrişcă cu aromă de brad şi germeni de schinduf la gustare. Fel de bază: Piure de cartofi şi trufe, muguri de pin pudră, castane cu aromă de rom negru şi melasă. Desert: plăcintă de pere, jeleu de pere şi îngheţată de pere. Cu aceste piesele de rezistenţă Eugen Grosu şi-a adujudecat în luna decembrie Trofeul şi premiul „Bucătarul de Aur al Bucureştiului”. El este bucătar şef al Restaurantului Casa Doina „La Şosea”. Selecţia vinurilor realizată de Marius Bratu, somelier la Cramele Halewood, a fost Chardonnay (Sebeş-Apold), Pinot Noir (Dealu Mare), respectiv Tămâioasă Românească (Dealu Mare, Prahova Valley).

El a şi fost premiat pentru cea mai bună asociere a vinului cu un preparat. A III-a ediţie a concursului a fost organizată de Compania de Investiţii pentru Turism, condusă de Gabriela Berechet şi Federaţia Bucătarilor din România, cu sprijinul Centrului de Excelenţă în Gastronomie Aroma etc.

Spre deosebire de competiţiile anterioare în faza finală din acest an s-au calificat 5 bucătari. Juriul a reunit maeştrii titraţi ca David Contant (câştigătorul Trofeului la prima ediţie), Cornelia Ghişoi (prima Lady Chef din România, confirmată de către WACS), Henrik Sebock şi soemlierul Marian Timofti. El a avut greaua misiune de a departaja prin punctaj şi preparatele create de Ashlie Dias Thomas (Crowne Plaza), Cristian Văduva (bucătar independent), Petre Vartolomei (Cautis), Maria Ungureanu (Restaurant Maxim). Eugen Grosu, care păstrează, conform tradiţiei, timp de un an trofeul „Bucătarul de Aur al Bucureştiului” a primit un training de specializare la Centrul Angelo Po în Italia. Pe locul 2 s-a clasat Ashlie Dias de la Crowne Plaza, fiind urmat, de Petre Vartolomei, respectiv de ajutorii de bucătar – Cristian Văduva şi Maria Ungureanu (locurile 4 şi 5). Ca şi la ediţiile anterioare concursul s-a desfăşurat sub deviza „Gastronomie românească modernă–„Regândim Tradiţia!”.

El a avut şi un scop social, fondurile strânse fiind donate Asociaţiei “Sfântul Arhidiacon Ştefan”. Traveller Magazin a fost, pentru a doua oară, unul dintre partenerii media care au susţinut evenimentul.

MARIAN CONSTANTINESCU

Despre Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
Acest articol a fost publicat în Numarul 93-94, Restauratie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*