Carti parvenite in redactia Traveller Magazin

= 271

Un album cu… colindători

            Că tot bat la uşă sărbătorile de iarnă. O lucrare de promovare a Consiliului Judeţean Suceava, editată cu finanţare europeană, ne readuce aminte că avem tradiţii vii, care concurează cu cele păstrate în muzee occidentale ce stochează urmele unor culturi populare apuse demult. „Crăciun în Bucovina”, apărut în versiunile română şi engleză, este un album păstrător de viaţă. Prin el sunt promovate datinile şi obiceiurile zonei, preluate de la strămoşi, păstrate intacte şi transferate mai departe înaintaşilor. Ele fac din Bucovina, la fiecare sfârşit de an un loc unic pe planetă. Parcurgând paginile bogat ilustrate cu fotografii actuale, avem în faţă parcă o mare scenă pe care se desfăşoară un spectacol rarisim de măşti şi ceremonialuri, ce constituie atracţii de top pentru călătorii români şi străini.  


Sir Sitwell sub umbrela României frumoase

            După ce am parcurs volumul „Călătorie în România”, apărut în colecţia Vintage a editurii Humanitas mi-am pus întrebarea dacă Sir Sacheverell Sitwell nu este un autor contemporan. Întrebare retorică deoarece călătorul englez – poet, critic, istoric de artă, memorialist cu studii la Oxford -, a redactat această carte tradusă de Maria Berza, în anul… 1937. El a făcut o scurtă călătorie în România, la invitaţia prinţesei Anne-Marie Callimachi, cu puţină vreme înainte de izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial. Astfel a devenit unul dintre ultimii martori culturali ai unei Românii aflată atunci în plină înflorire. Ne-au impresionat observaţiile profunde, dublate de referinţe estetice, făcute de la Hurezi până în Delta Dunării, de la comunităţile de ţigani căldărari până la bisericile pictate din Bucovina, de la Bucureşti până la Braşov, Sighişoara, Cozia ori  Borsec. În peste 250 de pagini, cu reproduceri după ilustraţiile originale, autorul face observaţii demne  de invidiat. Un exemplu:”Ajunseserăm în Oltenia, locul unde se ţes cele mai frumoase covoare româneşti. E cazul să recunoaştem că, după covoarele persane şi turceşti, cele olteneşti sunt într-adevăr cele mai frumoase”. Se vede că scriitorul de turism este un promotor de cultură. Aspect pe cale de uitare în România de azi.


 Un vagabond de lux prin lume

Ne-a parvenit de ceva vreme la redacţie un volum concentrat şi prin de experienţe bogate de călătorie. „Jurnalul unui vagabond prin lume” este semnat de un român pe nume Costin Ştefan, care crede că e bine să rămână în urma noastră drumuri de hârtie tipărită cu experienţe personalizate. Reportajele sunt însoţite de fotografii neconvenţionale făcute în periplurile efectuate în India, Thailanda, Indonezia, Malaezia, Vietnam, Birmania, Cambodgia, Kenia, Uganda, Rwanda, Tanzania etc. Costin Ştefan nu trebuie să convingă pe nimeni că este un călător scriitor talentat. Asta este. Şi o dovedeşte din plin în acest al doilea volum de autor pe care vi-l semnalăm. Dacă viaţa „se măsoară în vise trăite şi nu în ani”, atunci cu prisosinţă merită să-l căutaţi în librării şi să-i  cumpăraţi un exemplar. Nu veţi avea în faţă o carte ci 250 de pagini de vise, tipărite la Editura Lumina Tipo din Bucureşti. Volumul poate fi comandat şi la adresa: comanda@costinstefan.ro.


Elisabeta redescoperită la Herculane

Prin volumul al doilea al scriitorului Dorin Bălteanu, avem o nouă oglindă a fabuloaselor legende în majoritatea lor cu rădăcini reale. „Herculane – Arc peste timp” strânge în aproape 300 de pagini noi descoperiri făcute de autor în legătură cu trecerile unor personalităţi prin această staţiune, considerată cândva una dintre cele mai valoroase din lume. Împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei, fascinanta Sisi, care ne-a lăsat şi o serie de poeme despre această zonă, regina Elisabeta a României, împăraţii Iosif al II-lea, Francisc I, Franz Iosef ori Regele Carol al II-lea, au lăsat urme ale gloriei lor la Herculane. Bălteanu excelează în acest volum prin interviuri şi declaraţii ale unor oameni mai puţin cunoscuţi, dar care au meritat cu prisosinţă să fie aduşi în prim plan. Prin ei istoria recentă a locurilor, capătă alte valenţe istorice prin investiţiile făcute de industria turistică în ultima jumătate de secol. Volumul, apărut la Editura Info din Craiova, îşi va găsi sigur un loc în biblioteca dumneavoastră.

DOINA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 93-94 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*