TENDINTE NR.90 (SEPTEMBRIE 2011)

TURISMUL BALNEAR – Una e să ceri alta e să primeşti!
A fost măcinat de propriile interese. Între societăţile comerciale care au cumpărat şi investit în diverse staţiuni, între interesele corpului medical ce lucrează în regim de angajat al statului, peste care s-au depus sedimentele politice ale administraţiilor dar şi interminabilele revendicări şi moşteniri.

Turismul balnear, care reprezintă circa 20.000 de locuri de cazare, vrea acum, prin liderii săi, să aibă un discurs nou şi eficient. O sinteză, mai mult de idei, decât de lucruri care pot deveni rapid realitate, a fost derulată şi în cadrul Mesei Rotunde ce s-a desfăşurat la Bucureşti. Specialiştii din industria de sănătate, profesori şi experţi, numeroşi ziarişti – care dovedesc că subiectul e are vână şi e vandabil – şi-au expus argumentele şi proiectele. Au venit la “masa” dezbaterilor lideri ai Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), ai agenţiilor de turism (ANAT), ai Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România, ai Institutului de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, respectiv ai Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna şi ai unor sindicate care deţin şi operează complexe balneare.

Ţinta e anul 2012. Există un plan în 11 puncte. Scopul? Dezvoltarea. El a fost conceput în parteneriat de organizaţiile amintite şi prevede, printre altele, elaborarea şi promovarea în procedură de urgenţă a unei… legi a turismului balnear; certificarea şi atestarea factorilor naturali şi a procedurilor de tratament din staţiunile balneare de interes naţional şi internaţional. Primii paşi au fost făcuţi. Dar specialiştii se lovesc în multe locuri de lipsa de receptivitate a administraţiei locale.

Un aspect important dar spinos, îl reprezintă atragerea medicilor de familie de a oferi în contra balans, la prescrierea de medicamente, variante terapeutice şi tratament în staţiunile balneare. Mai ieftine şi mai eficiente. Nu au lipsit apelurile pentru acordarea facilităţilor fiscale investitorilor strategici din staţiunile balenare atestate. Alte facilităţi fiscale ar trebui acordate agenţiilor de turism care vând pachete turistice în staţiunile balneare certificate, un TVA redus cu 5% la pachetele de servicii balneo şi de sănătate, neimpozitarea profitului reinvestit – a subliniat Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR.

O proiecţie de completare a fost susţinută de reprezentantul ANAT, Lucia Morariu, om de afaceri şi fost secretar de stat pe probleme de turism. Domnia sa a abordat problema Tichetelor de vacanţă, “pentru care solicităm eliminarea impozitului de 16%. Ar fi necesară, de asemenea, aplicarea în sistemul bugetar a prevederii legale – primele de vacanţă se dau NUMAI sub formă de tichete de vacanţă. Este până la urmă şi o formă de sanitate economică, deoarece aşa am putea reduce substanţial turismul la negru, bugetul statului având numai de câştigat. În plus e nevoie de realizarea unui program informatic care să permită externalizarea serviciului de difuzare a biletelor de odihnă şi tratament de la CNAPS, pentru pensionari şi bugetari, prin agenţiile de turism care lucrează deja cu sisteme performate şi au o distribuţie teritorială corespunzătoare”.

Herman Rosner, iniţiatorul proiectului Tichete de Vacanţă, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, a arătat că în condiţiile scăderii circulaţiei interne acest instrument modern de planificare a sănătăţii, este menit să contribuie la creşterea numărului de turişti interni, benefică pentru industrie. El a exemplificat că în staţiunea Covasna este promovat cu mare impact brandul “Covasna – Staţiunea celor 1000 de izvoare de sănătate”. În plus, pe baza unui protocol de colaborare între autorităţile locale, CCI Covasna şi SIF Transilvania se derulează investiţii în valoare de circa 5 milioane de euro, parte finalizate, în portofoliul societăţii Turism Covasna. “România nu îşi poate permite să neglijeze resursele naturale oferite de staţiunile balneare. Vă ofer un exemplu tangent cu proprietăţile de cură existente la Covasna. Conform AHA (American Heart Association), ţara noastră ocupă locul 4 la rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare la bărbaţi şi locul 3 la femei. Studiile prezentate la cel de-al 49-lea Congres de Cardiologie desfăşurat anul trecut în luna octombrie, arată că zilnic 40 de români mor din cauza infarctului miocardic” – a mai precizat Rosner.

Cunoscut pentru aplomb liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu e convins că a venit momentul, pentru a câta oară?, să-i trezim pe guvernanţi la realitate. “O staţiune balneară distrusă la resurse nu se mai poate reface. De aceea este nevoie de politici de încurajare, de susţinere fiscală a investitorilor dar mai ales de predictibilitate. Există o lipsă de coerenţă în decizii, o lipsă de coordonare, mai precis de identificare a priorităţilor interministeriale. Noi deţinem în patrimoniul sindical 41 de hoteluri şi de aceea afirm în cunoştinţă de cauză că e mai uşor să construieşti unul nou decât să refaci unul uzat moral şi tehnic. Şi eu sunt partizanul facilităţilor fiscale care, însă, trebuie să fie sustenabile şi realiste.”

MARIAN CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 90, Tendinte and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*