Biblioteca nr. 88-89(iulie-august 2011)

TUNISIA – exotismul Mediteranei

Carte Tunisia Editura Ad Libri propune căutătorilor de frumos un nou ghid de destinaţie: Tunisia. Cu hărţi, recomandări de restaurante, cafenele ori hoteluri, cartea e uşor de aşezat în buzunar şi foarte plăcut de luat pe post de ajutor în călătorie.

Autoarea (britanică) recomandă Tunisia pentru litoralul superb dar mai ales pentru originalitatea şi permanenţa tradiţionalului, a savorii locale. Ne trimite în deşertul Sahara, care acoperă sudul ţării, la apusul soarelui, ori pe străzile aglomerate ale pieţelor în aer liber. Pe lista primelor 10 locuri de văzut ea indică ruinele romane de la Dougga, amfiteatrul de la El Jem ori insulele Kerkennak apreciate ca “Ultimul Paradis” – fostul loc de exil al generalului cartaginez Hannibal. Oraşul Kairouan concurează în frumuseţe cu satul Sidi Bou Said, cu clădirile sale albe ce privesc marea, lăsându-se cuprinse uşor de valuri de flori. Ghidul prezintă apoi o descriere a tuturor regiunilor Tunisiei. Lucrarea face parte din colecţia “Călător de mapamond”.
……………………………..
LA O JUDECATĂ DE APOI… ALBASTRĂ !

Apărut de ceva vreme albumul „VORONEŢ” merită recomandat şi achiziţionat. Cel mai lesne îl găsiţi la magazinul mânăstirii. El vorbeşte privitorului de grija unei comunităţi pentru un monument cu orgoliu naţional şi de valoare de patrimoniu mondial UNESCO: Voroneţ.
Lucrarea e semnată de monahia Gabriela Platon iar informaţia în limba română cunoaşte traduceri în engleză, franceză şi germană. Voroneţul este ctitoria lui Ştefan cel Mare, din 1488. Biserica a fost mărită şi pictată pe exterior în secolul următor, în vremea Mitropolitului Grigorie Roşca. Aici se găsesc: mormântul lui Daniil Sihastrul, sfătuitorul şi duhovnicul domnitorului de legendă, dar şi singura frescă de epocă ce păstrează chipul lui Ştefan. Albumul prezintă detaliat această istorie a lăcaşului pe care o completează cu binecunoscute imagini ale picturii. Paginile finale, în care autoarea a explicat amănunţit semnificaţia scenelor din fresca interioară dar şi exterioră, constituie atu-ul lucrării. Accentul cade pe unica Judecată de Apoi – parte a unui ansamblu pictural care a făcut criticii de artă să denumească Voroneţul „Capela Sixtină a Orientului”.
……………………………..
TOKAJ -Talentul de a spune o poveste

Fiecare produs care se vrea promovat trebuie să aibă povestea sa. Ca să aibă o imagine distinctă în mintea omului, ca să pară cel mai interesant, ca să-ţi doreşti să îl ai. Aşa şi cu vinul de Tokaj, una din cele mai cunoscute mărci ale Ungariei. Albumul care i-a fost dedicat se numeşte în traducere „Tokaj – mitul pământului” şi a fost publicat în cadrul unei campanii de promovare. Textul (în engleză şi maghiară) aparţine Asociaţiei Prietenilor Vinului.  Ilustraţia asigurată de artistul fotograf Alkonyi Laszlo şi, ca şi grafica, sunt de o calitate excepţională.
Povestea începe din Franţa anilor 1200 şi drumul literelor ne poartă pe la Bordeaux, Champagne, prin pivniţele călugărilor cistercieni sau prin marile domenii ale Burgundiei medievale. Astfel, prin alăturare şi asociere cu o tradiţie recunoscută este introdusă cercetarea asupra apariţiei vinului din regiunea Tokaj, prin secolul al XVII-lea. Accentul cade pe ideea specialiştilor contemporani, care spun că unicitatea unui vin este dată de pământul pe care e sădită via. Între texte se intercalează editoriale ce aduc laudă vinului şi oamenilor ce-l iubesc, alături de figuri şi nume ale unor cunoscuţi vinificatori maghiari. „Un moment petrecut în liniştea viei înflorite îţi poate revela eternitatea, în lumina caldă a razei aurii ce atinge frunzişul crud” – susţin cei de la APV. Merită să ridicăm paharul în cinstea unor pasionaţi, care văd vinul bun ca pe o culme culturală şi îl povestesc cu dragoste şi talent! Lucrarea se încheie, cu o abordare originală. Ea conţine o clasificare a podgoriilor şi descrierea caracteristicilor vinului în funcţie de rocile şi pământurile zonei.

SÎNZIANA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 88-89 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*