TRAVEL NR.87 (IUNIE 2011)

= 191

ORDIN: TURIŞTI ASEDIAŢI BRAŞOVUL !

Tentative au existat. La Bucureşti şi Constanţa unde s-a încercat implementarea şi promovarea unor City Pass-uri turistice, sub formă de carnete cu discounturi. Iniţiativele au murit natural, după primele tentative. Unul dintre motive – iniţiatorii nu au fost consecvenţi şi au renunţat după primul eşec. Ultimul intrat în această ruletă de interese este Braşovul. Care este şi cel mai apropiat de o premieră naţională. Lansarea unui Card turistic ce va include discounturi atractive – comerciale, culturale şi turistice -, pentru cei care vor vizita respectiva zonă.

De altfel, vedeta şi subiectul principal al celei de-a III-a ediţii a Conferinţei hoteliere şi de turism din Transilvania  a fost de departe Cardul Turistic Braşov. Organizată în oraşul de la poalele Tâmpei, care are ambiţia de a deveni o placă turnantă a turismului românesc, evenimentul a beneficiat de toată logistica pusă la punct de către Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT), din judeţul Braşov.  Pentru a stimula interesul şi a oferi clarificări izvorâte din experienţe practice la conferinţă au fost invitaţi mai mulţi specialişti ori producători internaţionali de carduri turistice, cărora li s-au alăturat consultanţi de specialitate din Austria, Spania şi Germania. Amfitrionii au fost Christian Macedonschi, preşedintele APDT Braşov care a coordonat prezentările legate de promovarea Cardului Turistic, respectiv Tiberiu Foriş, prorectorul Universităţii Transilvania, unul dintre cei mai importanţi lideri în domeniul formării manageriale în turism. Ambii au antrenat în dialoguri consistente pe cei prezenţi, peste o sută de specialişti din industria ospitalităţii.

Cum se configurează un Card Turistic?

Depinde de cât de activă şi interesată este comunitatea de afaceri dintr-o anumită zonă. Macedonschi a arătat că Braşovul este pregătit să lanseze un asemenea produs deoarece majoritatea elementelor de conexe sunt finalizate. Zona are pusă la punct o infrastructură turistică de evenimente, parteneriate strategice cu instituţiile importante şi cu mediul privat, are o agendă de evenimente definitivată şi, ceea ce este foarte important, o colaborare strânsă cu asociaţii similiare din Germania şi Spania. Turnirul Cetăţilor (care se produce la Râşnov, Făgăraş, Braşov şi Feldioara), Octoberfest la Braşov, care la prima ediţie a înregistrat 80.000 de vizitatori şi Mobile Cooking  (un festival gastronomic în aer liber, itinerant) sunt doar câteva dintre manifestările de succes. „Am invitat specialişti străini, pentru că e mai ieftin să învăţăm din greşelile altora. Este foarte clar că nimeni nu a avut succes de la început cu Cardul Turistic. E vorba de o construcţie economică în care trebuie armonizate permanent interesele. Cardul trebuie legat de transportul public şi de cel turisti. De aceea trebuie să punem la punct inclusiv un sistem de transport turistic zonal care să acopere şi atracţiile din alte localităţi. După cum au precizat şi partenerii noştri, trebuie să apelăm la un marketing direct pentru promovare, să ne adresăm direct turiştilor străini în cadrul unor evenimente internaţionale. Ne-am prezentat ofertele la Târgul de la Berlin, în primăvară, o vom face şi la Nurenberg, oraş vizitat anual de circa 2 milioane de turişti. Intenţionăm să organizăm o manifestare şi în centrul oraşului Praga, oraş prin care trec zilnic circa 200.000 de vizitatori internaţionali. Un moment cheie, foarte important în va constitui în această toamnă, aniversarea la Braşov a 800 de ani de la venirea cavalerilor teutoni. Va fi un festival de impact. El este sprijinit de  Clubului Economic German din Braşov, condus de preşedintele Werner Braun”.

Marketing cu ochii deschişi

Hans Wallner, a prezentat în calitate de lider al organizaţiei Austria Incoming, mai multe particularităţi ale adaptării pieţei în zona Zell am See-Kaprun, la noile tipuri de turişti în special a celor veniţi din ţările arabe şi Rusia care au obiţnuinţe gastronomice diferite. Gero Weidlich, project management Carduri Turistice, a explicat cât de importante sunt evaluările destinaţiilor. “În funcţie de particularităţile zonei pot fi implementate City-cards, All Inclusive Cards sau cele Prepaind. Pentru unele carduri se plăteşte, pentru altele nu, în funcţie de perioadă şi adresabilitate. Scopul acestora este să atragă noi grupuri şi familii de turişti. Care vor contribui, cu singuranţă la creşterea consumului local”. Klaus Schon, şef de proiect al AVS GmbH, a relatat despre experienţa recentă a implementării Cardului turistic în Zona metropolitană Nurnberg. “Cardul este un instrument extraordinar pentru consolidarea managementului destinaţiilor. Oferta trebuie să fie simplă şi clară. Să aibă un preţ atractiv.  Produsul poate fi acceptat sau primit cu ostilitate de către membrii din regiune. Acest aspect este foarte important. La fel de important pentru succesul Cardului este marketingul practicat şi vânzarea acestuia. Un card nu poate funcţional fără o reţea de distribuţie bine pusă la punct. Noi îl comercializăm în 85 de centre de vânzare. La Nurnberg, am promovat un suport pe care l-am denumit “Cardul Descoperitorului” cu o valabilitate de un an. Acesta conţine 100 de oferte culturale, muzee, biserici, cetăţi, băi termale, aqua parcuri şi include discounturi. Pentru a fi atractiv cardul trebuie să aibă şi un sponsor principal, în cazul nostru vorbim de o Bancă de stat, care beneficiază de vizualizare publicitară”.

Atacul gastronomic al lui Hausmann şi Franz

O altă experienţă a fost adusă din Spania de către Evencio Suoto Rodriguez,  reprezentantul Grupului Pic. El a arătat că pentru a înregistra succes într-o zonă e nevoie să fie introduse şi respectate bunele practici în turism. “Spre exemplu doi dintre cei mai buni agenţi de promovare sunt taximetriştii şi poliţiştii. Dacă ei oferă servicii şi informaţii căutate de turişti atunci primul contact reprezintă un succes pentru viitoarea vacanţă. Dacă turiştii sunt dezinformaţi ori înşelaţi atunci apar multe semne de întrebare despre o anumită destinaţie”. La rândul său Alberto Martinez Villa, reprezentantul Clusterului Turistic din Gijon (Spania) a vorbit despre impactul formidabil pe care îl au sistemele de calitate în desfăşurarea activităţilor turistice. “Sistemele integrate de calitate, rolul “clientului misterios” în evaluările unor servicii, pot determina numeroase opţiuni în achiziţionarea unui Card Turistic. Preţul unui card la Gijon este de 5 euro şi el conţine discounturi până la 10%. Putem vorbi deja despre un succes turistic în zona noastră”.
Şi pentru că tot am amintit de Cluster, o iniţiativă românească similară s-a dat în spectacol şi la Terasa cu Vie din curtea vechii cetăţi a Braşovului. Mobile Cooking Romania, a pus la lucru doi maeştri bucătari Jakob Hausmann şi Marko Franz. Ei au preparat o mâncare delicioasă într-un show gastronomic, în acompaniamentul formaţiei de muzica clasică “Collegium Musicum Kronstadt”, a unor vinuri armonizate cu tema conferinţei, ca şi mezelurile oferite de Sergiana, un producător zonal special, a demonstraţiilor unui sticlar plin de talent şi al cavalerilor care au apărat cetatea. Una dintre concluzii aparţine lui Călin Ile, directorul hotelului IBIS- Gara de Nord: “Tehnologia a schimbat radical industria ospitalităţii!”.
Ar mai fi de adăugat că scriitorul Marian Constantinescu, a vorbit şi a acordat autografe în contul celei de-a 10-a cărţi – “Cine lasă uşile deschise în turism!”,  volum care s-a bucurat şi la această manifestare de o foarte bună apreciere, respectiv că Traveller Magazin, a fost unul dintre partenerii media ai Conferinţei.

MARIAN CONSTANTINESCU

_________________________________________________________________

O CAMPANIE A EUROLINES
S-a încheiat în această lună şi poartă denumirea “Aleg România!”. Prin aceasta s-a dorit redescoperirea unora dintre cele mai frumoase oraşe din România. Au fost vizate oraşele  Constanţa, Iaşi,  Cluj, Timişoara, Sibiu, Braşov şi Bucureşti. Misiunea campaniei “Aleg România!” a fost de a stimula aventura urbană şi apetitul pentru produse gen City Break în care să descoperi peisaje uluitoare, viaţa de noapte, cultura (muzee, teatre, cinematografe, festivaluri), pasiunile culinare ale locuitorilor etc. În final vor fi realizate şapte  Ghiduri de City Break cu oraşele amintite, în care se vor regăsi atât poveştile cât şi opiniile unor bloggeri. De asemenea, va fi organizată o expoziţie cu cele mai frumoase fotografii realizate ce va fi susţinută de către Nikon Romania! Murim de nerăbdare să le vedem.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 87, Travel and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*