SELF: PRIMUL FESTIVAL GASTRONOMIC AL ANGHINAREI

= 373

RESTAURATIE NR.84 (MARTIE 2011)

SELF: PRIMUL FESTIVAL GASTRONOMIC AL ANGHINAREI

Elegantul restaurant Self din Bucureşti a găzduit primul Festival gastronomic al anghinarei (carciofo) organizat în România. El a fost patronat de către primăria oraşului italian Niscemi, considerat “Capitala anghinarei”. Mai puţin cunoscută în ţara noastră anghinarea, denumit popular şi Carduccio”, este un aliment cunoscut încă din antichitate de către egipteni dar şi de către greci care o foloseau şi pentru proprietăţile sale medicinale. Cultivarea acestei legume a început în regiunea Niscemi în jurul anilor 1850.

Govanni Di Martino, primarul localităţi apreciază că o vizită în Italia nu trebuie să ocolească gastronomia locală care “impresionează prin diversele feluri de mâncare având la bază delicioasa anghinare şi prin bucătăria tradiţională (piruni, sccaciata, împănate în ulei de măsline extravirgin), toate acompaniate de vinuri albe şi roşii de foarte bună calitate învechite la poalele Etnei. Şi un tur al oraşului ar fi binevenit pentru că ar completa savoarea călătoriei turistice. Nu trebuie să ocoliţi bisericile în stil baroc, Muzeul Civilta Contadina (vieţii rurale), Rezervaţia Sughereta sau piaţa Victor Emanuel al III-lea, una dintre cele mai frumoase din Sicilia.”

Alături de toate acestea punem şi precizarea lui Gheorghe Răcaru – directorul de strategii şi dezvoltare a grupului Romstrade-Blue Air – care administrează printr-o firmă subsidiară lanţul de restaurante Self, conform căreia, “Blue Air, companie aeriană care acoperă mai multe destinaţii italiene, continuă să susţină asemenea evenimente, gastronomia ambelor ţări oferind perspective variate asupra actului turistic”.

Maeştri ai gastronomiei italiene au oferit spre testat în timpul Festivalului, mai multe mâncăruri tradiţionale ce au la bază anghinarea, combinându-le cu ingrediente mediteraneene, pe gustul gurmanzilor. Am remarcat varietatea de legume şi fructe, produse în Sicilia dar şi la ferma “La Moşie” (roşii Cherry, ardei gras, vinete, castraveţi, dovlecei, portocale, clementine, pepene galben, mere şi condimente proaspete), calitatea brânzeturilor şi preparatelor din carne, parte din ele furnizate de producători autohtoni, interesaţi de promovare, respectiv de schimburile de valori culturale şi materiale. Una peste alta, seara a marcat un festin culinar, apreciat de cunoscători (excelentă anghinarea umplută), de care au fost alături reprezentanţi ai Ambasadei Italiei la Bucureşti, travel agenţi, proprietari de restaurante şi, fireşte, jurnalişti specializaţi în gastronomie, vinuri şi călătorii.

MARIAN CONSTANTINESCU

Despre Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
Acest articol a fost publicat în Numarul 84, Restauratie și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*