Sigur că este o invitaţie la călătorie. Asta face de fiecare dată Biroul de Turism al Thailandei la Bucureşti, condus cu discreţie de către Bogdan Gligor. La fel s-a întâmplat în buzunarul unui eveniment care a corespuns cu deschiderea chiar în buricul Dorobanţilor, pe strada Puţul lui Zamfir, fix la numărul 15, a unui restaurant mic şi prietenos – Tuk Tuk.

De felul lui se regăsesc în alte numeroase oraşe sau capitale turistice. Nu cantitatea ci calitatea şi gustul atrag ca un magnet încă de la deschidere cu riozitatea unor consumatori aflaţi în permanentă căutare de noi gastro-experienţe. Nu vom spune prea mult despre oferta locului. Dar vom aminti de Chaiyasith Srichom „Chef Lam”, printre altele felicitat de E.S. domnul Komgrit Varakamin, Ambasadorul Thailandei la Bucureşti mai ales pentru că prin bucătăria Thai contribuie la promovarea turismului din această ţară. O bucătărie urbană cu interferenţele proaspete ale străzilor din care se evaporă aburul aromelor de Chicken satays, Tom jum, Spring Rolls, Pad Thai, Masaman Curry ori Green Curry, unele dintre ele cu puternice accente vegane.

Inaugurarea restaurantului Tuk Tuk a făcut casă bună şi cu lansarea unui album „Thailanda – Taină, Tihnă & Taifas”, o poveste văzut şi spusă de Anca Ciuciulin, respectiv un mini-concert clasic şi cool, adus chiar la masa plină de Atsushi Onoghi, tenor care ne-a încântat cu câteva fragmente din arii de operă. Căsătorit cu o soprană româncă, el se de clară un mare iubitor de România unde locuieşte de mai bine de 20 de ani. Şi asta se vede când îl asculţi vorbind limba noastră.

O demonstraţie muzicală de bărbierit ca la Sevilla l-a repus pe scaun pe Bogdan Gligor, ce spune că Thailanda creşte încet dar sigur, în preferinţele călătorilor români. Tuk Tuk se promovează ca o invitaţie deschisă zilnic de a porni spre această ţară. Ca s-o cităm pe Anca Ciuciulin, locul unde „Excesele de frumuseţe dăunează grav frumuseţii. Asta ar trebui să scrie ca avertisment la sosirea în Thailanda, o lume atât de nouă şi fascinant de derutantă“.

DOINA CONSTANTINESCU






