BERGEN – orașul fără photoshop, MAPAMOND nr.173

= 67

70 de zboruri directe conectează Bergen de tot atâtea orașe europene dar și de Statele Unite. Ce-i cheamă pe turiști aici? Poate festivalurile artistice. Poate faima muzicală din jurul muzeului lui compozitorului Edvard Grieg. Poate muzeul în aer liber al caselor de lemn ori aquariul, muzeele maritime și de pescuit.

Pentru a ajunge la ele, și la multe alte atracții din apropierea orașului cu un Bergen Card beneficiezi de transport lejer, comod, dar mai ales gratuit.

Istoria acestui ”muzeu viu” începe cu regele Olav Kyrre în zorii primului mileniu, anul 1070, devenind în secolul al XVIII-lea capitala ”de facto” a Norvegiei. În întreg Ev Mediu el și-a păstrat locul, rămânând cel mai mare oraș din Peninsula Scandinavă și cel mai populat căci era unul dintre cele patru orașe membre ale faimoasei Ligi Germane Hanseatice. Membrii acesteia erau stăpânii comerțului cu produsele oferite de apele oceanului, și nu numai, supremație pe care și-au păstrat-o timp de 400 de ani.

Locuri secrete pentru favoriții clipei

În prezent orașul-muzeu are o populație de vreo 275.000 de locuitori însă reputația sa turistică, artistică, economică depășește faima trecutului. Bergen a fost onorat cu titlul World Heritage City, datorat celebrului cartier Bryggen fondat în secolul al XII-lea, este Oraș Cultural European din anul 2000 dar și Patrimoniu UNESCO al Gastronomiei din 2015. Am putea spuse că orașul deține trei repere de marcă: Bryggen, Panorama de pe Muntele Floyen și fascinanta sa Fish Market. Bergen se deosebește fundamental de orașele mari din Peninsula Scandinavă. În zona vechiului port el desfășoară un lanț de clădirii colorate ce ascunde în spatele gangurilor înguste și a fațadelor, curți interioare în ce păstrează, locuri secrete de întîlnire, repere istorice, berării, cafenele, restaurante. Toate fac diferența în ochii turistului. Ai impresia că aluneci cumva pe un covor plin de culori vesele. E promenada localnicilor, și dacă prinzi o zi cu soare și o briză care îți aduce aerul sărat din larg, poți să te declari… favoritul clipei. Este o plăcere să străbați zona la pas, independent de transportul în comun, bine organizat, dar nu tocmai ieftin în Norvegia. Întreaga istorie este concentrată aici în Bryggen, în construcții de lemn, distruse în parte de un incendiu în 1702, dar refăcute cu tenacitate de localnici pe vechile fundații din secolul al XI-lea. Cea mai bine conservată clădire din ”orașul de lemn” este cea care găzduiește Muzeul Hanseatic fondat în 1704. O vizită la Catredrala Sf. Maria te transportă în secolul al XII-lea. E cea mai veche construcție a orașului și prin interiorul său cea mai valoroasă operă pe artă sacră medievală din întreaga Norvegie. Desigur nici Turnul Rosenkrantz, reședința regală la 1299 pentru regele Eirik Magnunsson, transformat într-un castel renascentist nu trebuie ratat. Ultimele cercetări arheologice în acest cartier au debutat în 1955 și s-au încheiat în 1972.

Oprește-te după primul pahar !

După o plimbare de circa 3-4 ore e firesc să te încerce foamea. Fish Market este infiptă chiar în inima orașului. Aromele produsele de pescărie pregătite proaspăt – caracatițe din acvarii, parcă dorind să te îmbrățișeze (brr), scoici, calamari, fructe de mare, crabi uriași, icre de toate culorile, pește proaspăt de toate neamurile, afumat, uscat sau sărat la vânt – domnilor și doamnelor turiști vă aflați în mijlocul celui mai mare spectacol pescăresc din cea mai renumită piață de pește din Scandinavia. Dacă nu ai gustat măcar și în fugă că de, călătorului în șade bine cu drumul !, câteva delicatese, înseamnă că ai ratat o parte din gustul unic al Bergen-ului. Pentru călătorii care vin aici special pentru oraș și nu se află în circuite scandinave lucrurile pot fi mult mai așezate. În numeroase restaurante puteți să vă acompaniați cu o bere sau un pahar de vin rafinat, ori un pahar de Aquavit (tăria norvegienilor), te poți răsfăța, cu platouri pescărești, dar atenție prețul e pe măsura localului. Alcoolul are preț de operă unicat, așa că opriți-vă la primul pahar. Dacă vreți să luați ceva care nu se găsește în România – tuburile cu cremă de raci, crabi, icre ori pastă de pește reprezintă o achiziție delicioasă. N-au nici o legătură cu ceea ce se vinde pe piața românească, nici sub aspectul calității nici sub cel al gramajelor. De încercat.

Floyden – panorame înrămate în cer albastru

Până acum Bergen pare a semăna cu zecile de orașe nordice. Turistul primește totul pe tavă, totul se oferă la nivelul privirii, confortabil, fără efort și doar cu emoții calme și oarecum anticipate. Floyden face excepție. Aici trebuie să vă spunem că Bergen-ul este ocrotit de 7 vârfuri muntoase dintre care Vidden este cunoscut pentru programele de hiking, Ulriche este cel mai înalt iar Floyden este locul cel mai indicat să … beți o cafea. Ajungeți acolo cu funicularul aflat la circa 150 de metri de Fish Market. De acolo veți admira cea mai frumoasă și consistentă panoramă a orașului, înrămat de un cer albastru sticlos. Cartierele strălucesc ca pietrele prețioase ale unei broșe imperiale parcă ieșite din apele înspumate ale fiordurilor. De pe platforma special amenajată veți captura cele mai uimitoare priveliști iar luminozitatea ce vă înconjoară vă poate transforma aproape într-un… artist fotograf. Aici, între albastru cerului și al apelor, ca și în centrul orașului, am descoperit imagini care nu au avut niciodată nevoie de photoshop. Suntem mulțumiți că Bergen nu ne-a mințit sub aspect fotografic. De aici plecăm spre Oslo. De data asta ne vom ține promisiunea.

DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 173 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*