Nostalgia Balcicului, BIBLIOTECA nr.157

= 65

În mod sigur Balcicul fără castelul Reginei Maria, nu ar fi însemnat după trecerea timpului prea mult pentru noi. Fără povestea unei lumi care a rămas imortalizată în pânzele unor pictori nici n-am fi știut prea mult despre frumusețile care ne-au scăpat printre degete. S-au scris multe cărți despre Balcic, despre poveștile romantice, unele adevărate altele doar caligrafii la malul mării. Editura Semne a avut curajul să mai lanseze una care se numește chiar ”Balcic” ce poartă semnătura doamnei Balcica Măciucă. Autoarea și-a legat o mare parte din viață de aceste locuri. ”Lumina sufletelor se îmbina cu cea solară. Lucru pe care artiștii l-au înțeles. Ei au descoperit că, în Balcic, casele aveau porțile numai ca decor, fiindcă acolo totul era deschis, erau suflete deschise, oamenii comunicau nu numai între ei, ci și cu natura, într-o comuniune desărvârșită”. O carte de citit. O invitație la o călătorie inițiatică.

Tradițiile Junilor – prima din 6

Ne-a parvenit la redacție albumul editat în condiții de lux ”Tradițiile Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi”. Autorul și coordonatorul lucrării – dr. Alexandru Stănescu, secretarul general al Uniunii Junilor se află sigur în spatele inițiativei de a ne trimite această lucrare. După cum am aflat este prima apariție dintr-o serie de 6 albume – ediții limitate -, ce urmează să apară în următorii ani. Despre Șchei și Juni nu are rost să vă povestim. Puteți să trăiți experiențe memorabile la fiecare început al lunii mai când are loc la Brașov și împrejurimi Marea sărbătoare a Junilor. Dacă nu aveți timp, urmăriți seria care este tipărită la editura Monitorul Oficial. Aveți multe de aflat din ceea ce scrie Vasile Bideț, președintele Uniunii Junilor, dar veți rămâne fascinați urmărind picturile ori fotografiile de epocă ce vă reamintesc de tradiții încă vii cum sunt: strochitul, marțea cu plăcinte, aruncatu’n țol etc. Colecția este finanțată de către Primăria Municipiului Brașov, semn că totuși banii comunitari se îndreaptă și spre susținerea unor proiecte durabile.

Ethel Pantazzi – Acea Românie care te invită s-o iubești

Editura Humanitas își continuă maratonul recuperărilor literare – majoritatea sub formă de jurnale și însemnări, căci asta era moda timpului. Pentru aceasta a conceput și colecția Vintage unde apar periodic cărți despre România, Bucureștiul de altădată sau, cum se întîmplă în cazul de față, în principal despre orașul Galați. Ethel Greening Pantazzi, o canadiancă plină de energie (născută în 1880, în Hamilton-Ontario) este mânată de întâmplare și iubire, transformată în căsătorie, către ”România în lumini și umbre” (1909-1919). Aici în calitate de femeie modernă se întâlnește cu comunități conservatoare în care bărbații sunt prea puțin dispuși să cedeze din teritoriul istoric ocupat și ca atare puțin receptivi la micile revoluții inițiate de femei. Cum a ajuns la Galați? În 1908 îl cunoaște pe Vasile Pantazzi, căpitan al portului Galați care i-a devenit soț după nunta ce a avut loc un an mai târziu. Impresiile acesteia se dovedesc suculente iar observațiile făcute în legătură cu tradițiile românilor sunt cât se poate de măgulitoare. Ethel scrie despre obiceiurile de nuntă, despre paparude, călcatul ursului, ghicitul în palmă, despre Rusalii, Boboteaza, Paștele, Tradițiile de Crăciun și Anul Nou pe care le ”testează” înpreună cu soțul său. Aproximativ jumătate din cele 300 de pagini sunt dedicate luminilor, iar restul redau experiențele triste din timpul primului Război Mondial, când familia a fost nevoită să se retragă la Iași și Odesa.

M. CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 157 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*