TRAVELLER MAGAZIN Revista industriei ospitalitatii din Romania coperta revista aboneaza-te acum! la revista Traveller Magazin Revista turism Traveller Magazin destinatii externe  
   
 
Sunteti aici: Home - Evenimente

EVENIMENTE NR. 131
citeste aici cateva articole din ultimul numar + fotografii

CASTELUL CORVINILOR la masa celebrităţilor

Suntem la modă, suntem în “cărţile” site-urilor de călătorii! Tourism Review este dedicat specialiştilor în domeniu iar într-un articol despre cele mai interesante castele din Europa se aminteşte de Castelul Huniazilor. Îmbinarea de arhitectură gotică şi renascentistă dar mai ales o vagă posibilitate de asociere cu povestea lui Vlad Ţepeş au adus locaţia la aceeaşi masă cu Guimaraes (Portugalia), De la Mota (Spania), Eilean Donan (Scoţia) ori deja celebrele Neuschwanstein şi Hohenzollern din Germania.

Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea, şi este asociat în istorie cu figura lui Iancu de Hunedoara. De aici avem şi numele de Castelul Huniazilor. Blazonul familiei este corbul cu inel în cioc şi se leagă de o veche istorie care curge cam aşa: Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, care i-ar fi dăruit mamei băiatului, înainte ca acesta să se nască, un inel de aur, pentru a-l recunoaște pe fiul său atunci când acesta va merge la curtea regală. Pe când Iancu era copil, familia face un popas în timpul unei călătorii și mama lui uită inelul pe ștergarul cu merinde. Un corb, atras de strălucirea podoabei, îl fură, însă Iancu îl doboară cu arcul și recuperează inelul. Ani mai târziu, când ajunge pentru prima dată la curtea regelui Sigismund, Iancu povestește pățania cu inelul, iar regele decide ca simbolul familiei să fie, din acel moment, corbul cu inel de aur în cioc.

O altă poveste a castelului spusă de ghizi îi are drept protagoniști pe trei prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-ar fi promis libertatea după săparea unei fântâni în curtea castelului. 15 ani de muncă au trecut iar turcii au găsit apă. Au fost însă condamnaţi la moarte iar ultima lor dorință a fost să inscripţioneze pe cheile fântânii “Apă ai, inimă nu”, drept dovadă peste timp a încălcării promisiunii date. În realitate, inscripția cu caractere arabe poate fi văzută acum pe unul dintre contraforții capelei și se traduce prin: "Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică". O bună parte a Castelului Huniazilora fost restaurată iar pe lângă sălile de muzeu, şi structura impunătoare, castelul este acum cunoscut pentru serile muzicale (medievală ori clasică) organizate vara.

SKAL ROMANIA - 15 ani

Membrii SKÅL International România au marcat împlinirea unui deceniu și jumătate de activitate. Evenimentul s-a desfășurat în prezența a peste 50 de persoane, membri și invitați SKÅL. Evenimentul a fost prezidat de Președintele SKÅL International România - Răzvan Pîrjol, iar invitați au fost membrii fondatori ai asociației printre care Antoni Kuhnen, Președintele fondator SKÅL International Romania; Florin ŢÂNCU, Director General Weco Travel; Mircea Vladu, Director General Holiday Office; Magdalena Niculae, Consultant Zenith Voyage etc. Intâlnirea a fost precedată de concertul Orchestrei Române de Tineret la Ateneul Român - ne-a informat Nicoleta Paraschiv, director PR & Comunicare al organizației.

 A FOST LANSATĂ
… a cincea ediţie a proiectului naţional de informare și promovare gratuită a pârtiilor de schi omologate din România, i-Tour Schi, implementat şi anul acesta de SC Groove Hour SRL. i-Tour Schi 2015 se evidenţiază prin inovare şi acoperire naţională. În 2015, pe lângă cele 220.000 de pliante cu hărţile a peste 150 de pârtii de schi şi snowboard omologate, din 17 judeţe, diseminate gratuit pentru turişti, hotelieri şi administratorii pârtiilor, vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi, în premieră, Şcoala de schi „i-Tour Schi” şi 6 excursii de o zi pe pârtii. Mai multe informații aflați pe website-ul www.i-tour.ro.

ROMÂNIA e în topul destinațiilor ieftine

Experţii de la Post Office Travel Money au monitorizat preţurile a opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun, absolut necesare într-un concediu, în 40 de destinaţii de vacanţa de pe întreg mapamondul, mai puţin România. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a continuat acest studiu introducând în coșul de vacanță preţurile pentru produse şi servicii similare (alimente, băuturi și produse cosmetice) din țara noastră.
     Conform noului studiu România este o destinaţie turistică de litoral cu preţuri medii de vacanţă aflată pe locul patru. Bulgaria este cea mai ieftină destinaţie, potenţialii turişti suportând un cost total al coşului de vacanţă zilnic de 38,46 euro (la Sunny Beach). Ea e urmată de Spania cu 39,14 euro (Costa del Sol), Turcia cu 40,87 euro (Marmaris), respectiv România cu 41,31 euro (Neptun). La polul opus, cea mai scumpă destinaţie de petrecere a vacanţei este Italia, cu 80,89 euro (Sorrento). 

 PESTE 152.000 DE ROMÂNI

… și-au petrecut Revelionul 2015 în stațiunile din țară, în creștere cu 38% față de anul trecut. Ei au cheltuit aproximativ 142 milioane de lei, cu 51% mai mult față de 2014. În străinătate au călătorit aproape 9.000 de turişti, în scădere cu 12% de anul 2014. Aceştia au cheltuit în afara țării, pentru servicii turistice, aproximativ 4,8 milioane euro, în scădere cu peste 8% faţă de anul anterior. Potrivit studiilor FPTR creşterea numărului de turişti în România se datorează segmentului rural, unde numărul de locuri clasificate aproape că s-a dublat. Cele mai solicitate destinaţii externe au fost: Austria (cca. 2000 de turiști), Bulgaria (900), Grecia (800), Spania (600), Ungaria (500) etc - ne-a precizat Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației.

CNN - UN TOP INEDIT

... cu cele mai urîte și periculoase destinații de vacanță. Producătorii de la CNN a pus la cale un clasament din care românii au aflat că mai au o destinație pe care nu știu să o... valorifice. Pe baza voturilor specialiștilor și călătorilor curioși să descopere noi atracții ei au întocmit un top în care au selectat ”cele mai inedite, ieșite din comun, mai urâte și periculoase destinații de vacanță din lume. România se află în partea superioară a clasamentului (locul 5) cu cartierul... Ferentari. Speriați de infracționalitatea, sărăcia și aspectul respingător al acestuia, totuși specialiștii subliniază totuși că el nu este emblematic pentru România, care deține numeroase atracții fermecătoare, de la Munții Carpați până la cetățile medievale. În Topul CNN figurează, alături de țara noastră Bolivia, Bhutan, Malawi, Mongolia, Cercul Polar Arctic și chiar spațiul cosmic.

Florin Ivan - OMUL ZILEI

Concept Managerului companiei ACCEPT HORECA (www.accepthoreca.ro) Florin Cãtãlin Ivan a fost distins cu Titlul Onorific ”Omul Zilei”, pentru sprijinul și contribuția personalã la realizarea Proiectului Biografic Contemporan ”Dicționarul Personalitãților din România”- ediția 2014. Lucrarea e realizatã de Romanian Biographic Institute sub egida organizației ECO Europa. Ea rãspunde nevoii societãții românești de a-și cunoaște valorile contemporane și active și mijlocește accesul direct la informații despre carierele unor personalitãți din toate domeniile vieții publice.

ÎN SFÂRȘIT AMIRALE

În această primăvară va reveni în circuitul cultural și turistic Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București. Lucrările de restaurare interioară și exterioară, sunt susținute de o finanțare europeană. Proiectul se încadrează în Programul Operațional Regional 2007-2013. Obiectivul său este efectuarea lucrărilor de consolidare și conservare a monumentului istoric dar și de valorificare a potențialului său turistic și cultural. De asemenea grădina va beneficia de amenajări peisagistice. Dupa redeschidere, se estimează că numărul vizitatorilor va crește în primul an până la 8.500, de la 7.800 cât s-au înregistrat în 2009.

BELLU – proiect turistic

Consiliul General al Municipiului București, CGMB, a aprobat derularea unui proiect destinat punerii în valoare a Ansamblului Cimitirul Șerban Vodã – Bellu. Valoarea Cimitirului Bellu este recunoscutã þi pe plan internaþional, acesta fiind inclus, din 2010, în rândul Cimitirelor Semnificative din Europa, alãturi de Pere Lachaise din Paris, Cimitirul Vechi al Evreilor din Praga, Highgate din Londra ºi Zentralfriedhof din Viena. Proiectul "Repertoriul patrimoniului funerar - Ansamblul Cimitirul Șerban Vodã - Bellu" are ca scop cercetarea patrimoniului funerar din cadrul ansamblului, pentru realizarea unei baze de date cu utilizari multiple. Finantarea, nerambursabilã, vine din Granturi ale Guvernului Norvegian.