Foisorul de foc va reveni pe piata turistica, EVENIMENTE TURISM nr.178

= 771

FOIȘORUL DE FOC VA REVENI pe piața turistică după un amplu program de restaurare. „Noi sperăm ca în vară să redeschidem muzeul”, a declarat cu optimism Loredana Oprica, directorul Muzeului Foişorul de foc. Construit între 1891-1892, după planurile arhitectului șef al Bucureștiului George Mandrea edificiul a fost decenii punct de observaţie pentru pompieri care dădeau alarma când observau focare de incendiu în estul Bucureştiului. La acea vreme, cu cei 42 de metri, a fost cea mai înaltă construcție di oraș. Puțini știu că ea a fost proiectată inițial în scopul de a servi ca turn de alimentare cu apă, fapt ce nu s-a întâmplat niciodată datorită unor necorelări tehnice. “Reservorul de compensație” (denumirea inițială a Foișorului de Foc), a stârnit senzație. Mai ales după dărâmarea Turnului Colței (1888), orașul avea nevoie de un obiectiv de veghe și de intervenția celor de la “roata de pojarnici”. În 1936, turnul a fost închis fiind folosit ulterior ca spațiu de depozitare până în 1963 an care marchează deschiderea Muzeului pompierilor din România, cu 1.300 de exponate. Edificiul de formă cilindrică a fost așezat strategic la intersecția străzii Traian cu bulevardul Regele Ferdinand, în imediata apropiere a Bisericii Oborul-Vechi.

Investiția în renovare și modernizare depășește 21 de milioane de lei, din care aproape 17 milioane sunt sumă nerambursabilă, accesată în cadrul Programului POR 2014-2020 de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Coordonarea lucrării aparține Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice. Proiectul mai prevede asigurarea unui iluminat arhitectural și reamenajarea parcului din fața Foișorului.

 IVAN AR FI MÂNDRU DE NOI! A declarat Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. Organizația a fost distinsă la Veneția, în faimosul Palazzo del Cinema (gazda tradițională a Festivalului de Film de la Veneția), unul dintre cele 5 premii acordate de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023 la categoria Educație, Formare și Meșteșug.

„Suntem onorați să ne regăsim în elita organizațiilor europene care acționează pentru păstrarea patrimoniului. Am fost inspirați să participăm la competiție de succesele românești anterioare la competiția organizată de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, la care prieteni și parteneri ai asociației noastre au fost premiați pentru eforturile pe care le fac în păstrarea și îmbogățirea patrimoniului cultural românesc, material și imaterial. Mă refer aici la Școala de la Piscu și Asociația Monumentum, câștigători în 2022 și respectiv 2021. Simt că facem parte din marea echipă națională a organizațiilor românești preocupate de revitalizarea moștenirii culturale” – a declarat Ivona Patzaichin-Rusu, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. La rândul său Theodor Frolu a remarcat că ”majoritatea proiectelor premiate au fost teme principale de interes pe parcursul acestui summit al patrimoniului cultural european, desfășurat pe durata întregii săptămâni la Veneția. Ivan ar fi mândru de noi!” a completat Frolu.
La ediția aniversară a „Oscarurilor pentru patrimoniu” (în 2023 Europa Nostra a aniversat 60 de ani de la înființare), prezența românească a fost extrem de consistentă. Un alt proiect excepțional, Via Transilvanica, al Asociației Tășuleasa Social, a primit premiul pentru popularitate, fiind selectat de publicul care a votat în platformele de social media dintre cele peste 30 de proiecte premiate. A fost anunțată înființarea unei noi categorii de premii, „Costa Carras European Citizens Award pentru salvarea patrimoniului în pericol” ,iar prima distincție a revenit Asociației ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie], pentru proiectul Roșia Montană.
Premiile sunt acordate de Comisia Europeană și Europa Nostra, iar din juriul internațional au făcut parte doi români, Ana Chiricuță și Eugen Vaida (președintele juriului la secțiunea „Campionii patrimoniului”). Cele 30 de proiecte premiate au fost selectate dintre 224 și provin din 21 de țări. O altă veste bună este că organizatorii acestor prestigioase premii și-au propus ca următoarea ceremonie de acordare a premiilor (2024) să aibă loc în România.

 PROTECȚIA CONSUMATORULUI GENEREAZĂ NOI CODURI. La sfârșitul anului trecut InfoCons a lansat Campania „Fii Român! Fii European! Fii Original! ” prin punerea la dispoziția celor care utilizează Aplicația de protecția consumatorilor InfoCons a noi funcționalități – Generarea GRATUITĂ de coduri QR personalizate ! Printre acestea se numără: Posibilitatea de a insera o fotografie (avatar) aferentă contului de utilizator disponibilă în secțiunea Contul meu; QRcod aferent contului tău de utilizator disponibil în secțiunea Contul meu; Posibilitatea de a genera gratuit până la 3 QR coduri personalizate, pe care le poți salva pe telefon pentru a fi utilizate în funcție de nevoile și preferințele tale. QR codurile se generează ușor și simplu din secțiunea Contul meu, prin inserarea link-ului care vrei să apară la scanarea QR codului de către alți utilizatori. Acest link poate fi o pagină web, pagina ta de social media (Facebook, Instagram,Tiktok, etc.); Posibilitatea de a monitoriza vizualizările QR codurilor personalizate generate etc. Pentru România, aplicația InfoCons afișează în timp real timpul de așteptare pentru punctele de trecere rutieră a frontierei și poți verifica agențiile de turism, unitățile de cazare (hoteluri, pensiuni, hostel, etc.) și unitățile de alimentație publică licențiate și autorizate din România.

 NAVE CU ABURI PE DUNĂRE. Până pe 30 aprilie puteți călători imaginar la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București cu ”Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării”. Expoziția organizată de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria, continuă un maraton al manifestărilor ce evocă istoria transporturilor maghiare: Hai la aventură! Cursa Budapesta–Constantinopol, 1912 despre automobilism, Metropolitanul budapestan – 125 despre istoria metroului maghiar, urmată de o serie de expoziții despre istoria navigației pe Dunăre. În 2021 expoziția itinerantă Cu vaporul de la Viena la Constantinopol, despre începuturile navigației pe Dunăre, iar în 2022, Provocări și răspunsuri pe Dunăre. Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică etc. Actuala expoziție, a treia din această serie -, a ajuns în Capitală după ce în februarie a putut fi vizitată la Muzeul Apei din Timișoara.

Expoziția Cursă lungă prezintă istoria curselor cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării între anii 1830–1990. Ea a fost structurată în trei secțiuni tematice: Eliminarea barierelor, construirea de relații; Dinamica deconectării; Separare socialistă, fraternitate socialistă. Pe lângă imagini de arhivă, expoziția include hărți de epocă, machete de nave, jurnale cinematografice etc. Ulterior ea va fi deschisă la Drobeta-Turnu Severin, Galați și la Tulcea a precizat la vernisajul bucureștean, Kósa András László directorul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

 ITINERAMA CONTINUĂ CU SUCCES. Itinerama – „Explorator în Bărăgan”, primului ghid turistic destinat exclusiv regiunii din sud-estul României va împlini curând patru ani de la lansare. Conținutul ghidului care a fost arhivat progresiv oferă acum un concept diverrsificat de informații ce permite călătorului un acces facil pentru descoperirea patrimoniul material și imaterial din zona Bărăganului. Pe platformă se regăsește primul ghid audio al regiunii, care cuprinde cele mai importante obiective din Călărași și Ialomița; din Bărăganul de sud la Nord, pe Dunăre (include obiective din Călărași, Ialomița și Brăila); programe și trasee turistice precum Turul conacelor din Bărăgan, Turul lăcașurilor de cult etc. De asemenea primul muzeu 3D al Bărăganului oferă tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea și sculptorului Nicăpetre. Imaginea Bărăganului este completată de un program divers de manifestări și conferințe, evenimente online, dedicate bogățiilor zonei, dar și posibilităților de dezvoltare turistică. Proiectul inițial, care prezenta 60 de obiective turistice, a fost susținut de Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Național al Patrimoniului și al muzeelor partenere din regiunea Bărăganului.

„Într-unul dintre ghidurile turistice dedicate României, orașul Brăila este prezentat din punct de vedere cultural în mai puțin de o pagină, iar mențiuni despre județele Ialomița și Călărași lipsesc cu desăvârșire. Prin ”Explorator în Bărăgan” ne-am dorit să ”provocăm” publicului cu un patrimoniu cultural și natural, cu multe unicate în România și în Europa”, a subliniat Cristian Curus, inițiatorul și coordonatorul proiectului. O mare parte din imaginile fotografice aparțin Adrianei Lucaciu și lui Răzvan Voiculescu. Ghidul este accesibil pe itinerama.ro/baragan.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 178 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*