JEAN PITTE privește lumea printr-o sticlă – BIBLIOTECA nr. 178

= 1022

JEAN PITTE privește lumea printr-o sticlă

Am descoperit-o din întîmplare. E o carte rarisimă. De accea îmi place să v-o recomand ca pe o operă de artă. Ceea ce și-a dorit probabil și Jean-Robert Pitte când a conceput volumul ”Istoria sticlei de vin”. Pitte este președinte al Academiei Vinului din Franța și președinte al Societății de Geografie, membru al Academiei de Științe Morale și Politice. Din 2003 până în 2008 a fost președintele Universității Paris Sorbona. Din aceste poziții el a realizat în ultimele trei decenii o amplă cercetare asupra geografiei gastronomiei și vinului. ”Fără inventarea sticlei, niciodată vinurile nu s-ar fi putut învechi ferite de aer și de lumină și niciodată personalitatea regiunilor și a anului de producție nu s-ar fi putut manifesta cu atâta strălucire” – observa acesta. Cartea face parte din colecția coordonată de cramele Avincis Vinuri SRL (proprietate a avocatului Valeriu Stoica, el însuși un mare pasionat al acestor licori) și a fost editată de către Baroque Books & Arts.

DELTA lui Eduard Acsente

A devenit deja un clișeu de promovare ca atunci când faci un album despre Delta Dunării sa fie publicată în primele pagini o imagine cu o rezervație de pelicani. Cărticica ilustrată concepută de Eduard Acsente – un tulcean sadea care încearcă să intre în pielea unui cazac ca aceia veniți de pe Don, conduși prin secolul al XV-lea de către Ignat Necrasov -, conține și ea așa ceva. Dar accentul cade pe fotografiile sau reproducerile unor documente prețioase ce încadrează una dintre cele mai pitorești așezări deltaice. ”Imagini istorice povestite ale localității Sfântu Gheorghe” reprezintă o premieră din mai multe puncte de vedere: e un suport de promovare susținut de către Primăria Sf. Gheorghe, ce a marcat aniversarea a 700 de ani de la prima atestare documentară (1318); oferă foarte multe referințe istorice bine documentate și, desigur, fotografii realizate de acest pasionat arheolog al imaginii, dintr-o lume plină de tradiții, dar redusă la o percepție destul de schematică în zona publică. În doar 14 pagini cartonate autorul ne transmite mesaje puternice ”din cel mai frumos loc din lume”. Alte lucruri interesante despre proiectele sale aflați pe www.deltaluieddy.ro.

 

În căutarea lui DRACULA & LENNON

 

Orice carte despre amintiri transmite parfumuri nostalgice despre un timp în care eram tineri, frumoși și nebuni. Nu știam atunci că totul ni se trăgea din rădăcinile unor privațiuni sociale. Jan Cornelius, un scriitor de limbă germană originar din România (s-a născut în 1950 la Reșița), a studiat la Timișoara și a plecat din țară în 1977. A publicat mai multe cărți în Germania iar în țara sa a colaborat cu comentarii despre literatură în Observatorul cultural, Dilema Veche și România Literară. ”Eu, Dracula și John Lennon” este o carte memorialistică care reunește ”Povestirile unui trăitor și uluit observator în România comunistă și în mirificul Occident”. Cornelius transmite în cele 200 de pagini ale volumului publicat de Editura Humanitas multe observații pline de umor subțire, dar coroziv despre lumea comunistă, dezavantajele acestui sistem pus la perete de istorie dar și despre lumea occidentală în care trăiește și e liber să inspire și să expire. Nostalgia românească din timpul pletelor și al muzicii Beatles, generată de libertăți prefabricate, colorează volumul de memorii cu nuanțe subiective, plăcute în cursivitatea lor.

 

 

 

Grupaj de SÎNZIANA C. ROMANIUC

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 178 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*