@ O NOUĂ DESTINAȚIE ECOTURISTICĂ. Zona „Băile Tușnad și Împrejurimile”, formată din unitățile administrativ teritoriale (UAT) Băile Tușnad, Cozmeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Sântimbru, Tușnad (jud. Harghita), a devenit cea de-a 7-a destinație ecoturistică a României, recunoscută de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT). Conceptul de „Destinație Ecoturistică” a fost dezvoltat începând din anul 2012 de autoritatea publică centrală pentru turism, în parteneriat cu instituții și organizații reprezentative la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism și Asociația de Ecoturism din România), având la bază Strategia Națională de Ecoturism, Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS). La momentul respectiv, România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice. În perioada anterioară comisia a mai validat următoarele zone ecoturistice: Colinele Transilvaniei; Retezat – Ţara Haţegului; Țara Dornelor; Mara – Cosău – Creasta Cocoșului; Ținutul Zimbrului; respectiv Zărnești – Piatra Craiului.
@ CINCI ORAȘE DE TOP. Conform siteului ”Numbeo” Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, București și Iași sunt cele cinci orașe românești ce figurează în topul celor mai sigure localități din lume. Printre factorii evaluați se numără: nivelul criminalității, singuranța plimbărilor prin localitate pe timpul zilei dar și al nopții, probabilitatea de a fi tâlhărit, probabilitatea de a fi atacat ca reacție a discriminării pe bază de religie, etnie, culoarea pielii etc.
Orașele au primit maximum 100 de puncte. Clujul s-a situat pe locul 21 in lume cu 77,8 puncte, fiind considerat cel mai sigur dintre orașele din România. El e urmat de Timișoara (locul 29), Brașov (53), București (67), respectiv Iași (89). Ca o idee alte capitale europene consacrate au întrunit un punctaj inferior față de București: Lisabona (locul 75), Madrid (76), Oslo (108) ori Budapesta (120).
@ TURDA JOACĂ PE 12. Municipiul Turda este lider în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria orașelor din care face parte, având nu mai puțin de 12 contracte mari de finanțare pentru proiecte care aflate deja în derulare sau în implementare. De asemenea încă 7 proiecte au fost admise la finanțare. Valoarea totală a acestora este de 453 milioane de lei.
O parte dintre ele sunt cu tematică turistică sau conexe industriei precum: asfaltarea și modernizarea străzilor principale (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, stații moderne, e-ticketing, monitorizare video); achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing. Alte proiecte prevăd modernizarea Castrului Roman și reamenajarea Parcului unde se află mormântul lui Mihai Viteazul, două repere turistice ale orașului. Ambele vor deveni atracții turistice, alături de Salina Turda (care anual este vizitată de peste 700.000 de turiști). În plus, centrul istoric al municipiului Turda va fi remodelat, la marginea orașului urmând să fie finalizată amenajarea unei parcări de tip Park & Ride.
@ A DOUA EDIȚIE LA… ORZ. A doua ediție a Outdoorz Fest , ce s-a desfășurat între 27 și 30 iulie la Fundata, jud. Brașov, (comună aflată la cea mai mare altitudine) a atras iubitorii de natură, off-road, overlanding și camping din România la o altitudine de 1400 de metri (60 hectare cu peste 250 de locuri de campare) într-o zonă frumoasă și naturală, declarată locația numărul 1 în topul destinațiilor turistice din România în 2023. Outdoorz Fest a atras circa 4000 de persoane captivate și de activități sportive, ateliere pentru copii, artiști precum Spike, Andia sau Subcarpați, Tumbe. Toate acestea a fost ”condimentate” cu o gamă variată de produse gastronomice tradiționale, de la mâncăruri delicioase și băuturi originale, până la preparate internaționale și meniuri speciale pentru copii. ”Sunt extrem de încântat și entuziasmat de ceea ce am reușit că organizez împreună cu echipa. Un eveniment într-un cadru natural deosebit, la Fundata, cu munţii Bucegi, pe o parte, şi munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte. Outdoorz este un festival dedicat celor care iubesc natura dar și aventura, indiferent de vârstă”, declara Cristian Tănase. Alte detalii despre cum vor arăta lucrurile la ediția viitoare aflați pe www.outdoorz.ro.
@ 21 DE MILIOANE IN AER. Traficul aerian înregistrat în anul 2022, a depășit 21 de milioane de pasageri ce au tranzitat aeroporturile din România. Conform unor evaluări și estimări făcute la o reuniune a Directorilor Generali ai Aeroporturilor membre ale Asociației Aeroporturilor din România se pare că și în 2023 se vor înregistra aproximativ aceleași niveluri la traficul de pasageri, de marfă și mișcări aeronave. David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România, a subliniat: “Ne așteptăm ca în 2023 pe aeroporturile din România să înregistrăm un număr de pasageri mai mare decât cel din 2019, dar suntem conștienți că aeroporturile se confruntă cu provocări multiple, de la efectele războiului dintre Rusia și Ucraina la creșterea prețului la energie, creșterea tarifelor biletelor de avion sau competiția crescută între aeroporturi”.
@ GALAȚI – A DOUA MARCĂ EUROPEANĂ NAȚIONALĂ. Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galați a fost distins cu Marca patrimoniului european. Monumentul istoric este unul dintre cele 12 situri care au primit această importantă distincție, ca recunoaștere pentru rolul semnificativ jucat în istoria și cultura Europei sau în construirea Uniunii Europene. Sediul Comisiei Europene a Dunării – este instituția precursoare UE.
Acesta este cel de-al doilea sit Marcă a Patrimoniului European din România, după Memorialul Sighet, desemnat câștigător în 2018. Tratatul de Pace de la Paris din anul 1856 care a încheiat Războiul Crimeii (1853-1856) a reprezentat totodată şi actul de înfiinţare a Comisiei Europene a Dunării, după succesive negocieri diplomatice. Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) a fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în acest loc până la desfiinţarea sa, în anul 1948. Din anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889.
@ OKTOBERFEST BRAȘOV A ÎMPLINIT 14 TOAMNE. La așa aniversare, musai trebuia o locație nouă și frumoasă. Spiritul a rămas același, poznaș și spumos ca o halbă cu bere rece. Ciucaș! Toate s-au simtit așa între 30 august și 10 septembrie în Parcul Tractorul – Turnului. 20.000 de metri pătrați și distracție pe măsura halbelor date pe gât. Organizatorii – ne-a asigurat Anemona Hermeneanu, omul cu marketingul și PR -, au creat noi ținute pentru concursul Miss Oktoberfest, nici Regele nu a fost uitat, nici unchiul Hans! N-au lipsit berarii, negustori și comercianții vestiți care au ținut în formă audiența cu must, pastramă, clătite, gogoși pentru pretențioși și deja vestita stână tradițională. Și, desigur, Regele Ciolanului!
@ROȘIA MONTANĂ TRECE LA COOPERARE. Munca de cercetare științifică, documentare și conservare de aproape două decenii a specialiștilor și comunității patrimoniale din România și din lume a fost răsplătită prin recunoașterea de către UNESCO a valorii universale excepționale a sitului de la Roșia Montană. O serie întreagă de proiecte și-au propus să protejeze integral zona ca monument istoric: Peisajul cultural minier Roșia Montană. În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea unor măsuri urgente de protecție. În acest sens, a fost încurajată cooperarea internațională și recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare.
După cum se știe Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sesiune de la Fouzhou,( China), care a avut loc online în perioada 16-31 iulie 2021. Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor Convenției Patrimoniului Mondial.