VIIȘOARA – O poveste alb,roze și roșie, TURISM VITICOL nr.171

= 108

Mi-a fost clar de la început. Gheorghe Albu nu intră în tiparul unei povești americane ci, mai degrabă, în cel a unei povești românești, dobrogene, de succes. A fost în America chiar după 1990 atras de mirajul banilor, mulți bani, cu care să revină acasă unde dorea să investească în agricultură.

A plecat la o rudă ce deținea o companie de construcții, dar numai după cinci zile, cu mâinile pline de bășici, a decis rapid, să se întoarcă acasă. Nu pentru că nu ar fi rezistat, e un tip robust, ferm, rezistent, dar și-a dat seama că drumul lui era în altă parte adică acolo în Dobrogea, în Viișoara, parte din comuna Cobadin, în apropierea drumului roman ce leagă Tomisul (Constanța) de Adamclisi. Deși a dat America pe Viișoara, localnicii îi spun și azi ”americanul”, în semn de respect față de gândirea și valorile pe care le-a creat și restituit comunității.

Gheorghe Albu este inginer agricultor. În 1979 a ajuns la Viișoara și s-a căsătorit cu o fată din sat. Dat pe repede înainte timpul ni-l aduce în prim plan ca un îndrăgostit de agricultură, de proiecte noi, în postură de fermier, care printre altele administrează prin holdingul Argonaut, printre altele 225 de hectare de vie, 150 de hectare de pădure și tot atât de băți de pește. Așa ne putem lega de povestea ce mai proaspătă, care încă mai ”fermentează”, pasiune, hobby dar și afacere, aceea de cultivator de vie și producător de vinuri. Povestea își are rădăcinile ei. Pe la 1929 în zona în care e amplasată  Crama Viișoara de azi existau mari plantații de viță de vie de unde se și trăgea numele localității. ”În tinerețea mea am stat de vorbă cu bătrânii satului. Ei mi-au povestit despre vie, despre vin, despre cum trebuie să respecți această nobilă meserie pentru a obține cel mai bun rezultat. Treptat, mi-a venit ideea de a-i răsplăti și eu pe acești buni ai locului, de a-i răzbuna într-un fel, de a face uitată nenorocirea defrișării viței de vie. M-am decis să replantez vița de vie la Viișoara și să fac o Cramă pe aceste locuri. Am ajuns să replantez aproape 100 de hectare de vie. Via înconjoară Valea Caceamac, cunoscută și astăzi sătenilor, sub același nume” – spune Gheorghe Albu, fondatorul Cramei Viișoara și al firmei Nostalgic SRL.

Ideea s-a transformat în realitate iar Crama de la Viișoara este astăzi una dintre cele mai moderne din România, deși are doar câțiva ani de existență. Suficienți însă pentru ca investițiile derulate aici să poziționeze noile vinuri în competiția brandurilor naționale și internaționale. Numai la concursul „International Wine Contest Bucharest (IWCB) – 2017”, producătorul a obținut 19 medalii, din care 7 de aur și 12 de argint. Aici se regăsesc flerul și talentul echipei conduse de renumitul oenolog Nicolae Laurențiu Itu. Este doar unul dintre specialiștii săi. Pentru dezvoltarea plantațiilor de viță de vie a colaborat cu o pepinieră viticolă din Franța, Morisson Couderc, o instituție cu o vechime de peste 130 de ani. A comandat material săditor de înaltă calitate cu aproape 4 ani înainte. Soiurile cultivate cu material adus din Franța sunt albe și roșii. La categoria soiuri albe regăsim: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească și Riesling Italian. Iar la cele pentru vin roșu soiurile Pinot Noir, Feteasca Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. Vinurile roze întregesc paleta. Foarte important este faptul că roze-ul nu se face dintr-un amestec de vin alb cu roșu, ci prin procesarea imediată a strugurilor roșii, în doar 3-4 ore obținându-se un roze pal asemeni foiței de ceapă. Roze-ul de la Viișoara este deja foarte solicitat, fiind cerut de tineri și preferat de multe tinere.

La Viișoara, culesul viei se face doar manual, când strugurii ajung să acumuleze destule glucide pentru fiecare soi în parte și se procesează doar struguri din recolta proprie. Procesul de vinificație este în întregime automatizat. Clădirile în patrimoniul Cramei au fost construite cu materiale și după model norvegian. Gheorghe Albu a fost și secretar de stat, sub trei miniștri, în Ministerul Agriculturii iar acum este un apărător constant al drepturilor fermierilor români prin Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România pe care o conduce. A încercat să deruleze proiecte și cu fonduri europene, dar sistemul birocratic care îl întârziau, l-au determinat să renunțe și să lucreze direct cu băncile. Cele trei game de vinuri care îl recomandă azi sunt tot atâtea familii de branduri: Via Maria (preferatele noastre Fetească Regală și Cabernet Sauvignon), Conu’ Albu ( ne-au delectat Sauvignon Blanc și Merlot) și Nostalgia ( aprecieri speciale pentru Tămâioasă Românească și Fetească Neagră). Dar și ”americanul dobrogean” și noi vă readucem aminte: vinul cel mai bun este cel care-ți place ție! E valabil și pentru cele de la Crama Viișoara.

MARIAN CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 171, Vin si stil and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*