Kazan – Cand lupii albi fac sport, MAPAMOND nr. 169

= 154

Este Capitala Republicii Tatarstan membră a Federației Ruse. De la Moscova faci cu avionul cam o oră jumătate. Dotările aeronavelor Suhoy nu lasă loc de niciun comentariu. Moderne, confortabile. Notorietatea orașului Kazan a crescut în ultimele decenii nu numai prin investiții inteligente de marketing ci și prin fonduri masive direcționate spre practicarea sporturilor.

Despre Kazan auziți frecvent în știrile de sport. Cel mai recent pachet a fost livrat cu prilejul desfășurării a 6 partide din Campionatul mondial de fotbal pe Stadionul Astana Arena, o construcție futuristă cu 30.000 de locuri. Futurist arată și Orașul olimpic construit pentru a găzdui, în 2013, Universiada. E populat de un număr impresionant de săli, unicat fiind cele în care se desfășoară competițiile de badminton. Despre performanțele în fotbal ale echipei Rubin Kazan ați auzit. Dar știți probabil, mai puțin despre echipa de volei masculin Zenit Kazan, un fel de Real Madrid al acestei discipline, care a câștigat 4 sezoane la rând Liga Campionilor. Marele ”suporter” al acestor performanțe este colosul Gazprom, care alocă anual 10 milioane de dolari. Așa a ajuns Kazan subiectul nr.1 în materie de sport în Rusia. Orașul cu circa 1,2 milioane de locuitori, din aproximativ 3,9 milioane cît are Tatarstanul, este Capitala sportului în Rusia. Dar în același timp a fost declarat una dintre cele 4… Capitale sportive ale lumii, alături de Dubai, Londra și Auckland. Sângele istoriei a fost dat de tătari, care s-au ”mixat” în acest ”cazan” cu rușii, în deplina armonie dintre musulmani și ortodocși. Mari iubitori de cai, s-ar putea să nu vă suprindă că aici funcționează unul dintre cele mai faimoase Hipodromuri din lume, cu 12 grajduri, clinică veterinară etc. În mod sigur vă va șoca,informația că aici funcționează și o piscină pentru cai.

Prin arterele Kremlinului alb

Ce legătură au astea cu turismul? Păi, anual vin aici milioane de turiști o parte fiind atrași de sport dar și de către vestigiile istoriei, unele dintre ele unicat. Nu întâmplător anul trecut Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) a decernat un Golden Apple pentru atracțiile turistice ale orașulu. Amplasat pe Volga Kazan respiră prin artere de circulație moderne, cartiere pitorești precum vechiul Tatar, un veritabil muzeu în aer liber. Trebuie să alocați câteva zile pentru a descoperi atracțiile lui dar și pe cele din împrejurimi. În centrul istoric, pe Bauman Street, vă așteaptă atracțiile adoptate de lumea modernă (muzică live, cafenele și ceainării, magazine de suveniruri, săli de spectacole etc.), Transportul public este bine pus la punct iar în materie de cazare vă așteaptă circa 150 de hoteluri. În mod cert atracția principală este… Kremlinul alb.

Cetatea, atestată în secolul al XII-lea te cheamă cu o imagine de ansamblu nepereche: aici se află Kul Sharif, cea mai veche moschee din Rusia, un joc arhitectonic de turcoaz și alb; impunătoarea Catedrală ortodoxă a Buneivestiri (1552 este anul în care a fost terminată), ce promovează la rândul ei aceleași culori; Turnul înclinat al cetății în tonuri cărămizii, ce veghează la amintirea lui Syuyumbike, legendara regină a tătarilor. Un tur de noapte vă va dezvălui o cu totul altă perspectivă, susținută de lumini special direcționate spre clădirile emblemă.

Cetatea are și valențe contemporane aici aflându-se reședința oficială a Președintelui țării, muzee și galerii expoziționale. Cum turiștii au decât treaba de a strânge cât mai multe amintiri și dovezi că au fost la Kazan, vom spune că poate cea mai apropiată asemănare o putem stabili cu Cetatea Alba Iulia de la noi. Cu deosebirea că în anul 2000 Kremlinul din Kazan a fost inclus pe lista Patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO.

În capitala Hoardei de Aur

Un alt loc încărcat de sacralitate se află tot pe Volga la aproape 180 de kilometri de Kazan. The Great Bulgar (sau Marele Bolgar), face la rândul lui parte din Patrimoniul UNESCO. E un loc magic, care strălucește de istorie. Povestea începe cu o așezare a bogarilor, strămoșii tătarilor moderni. Mărturiile civilizației lor se regăsesc în ruinele orașului-cetate, prezervat cu grijă. Site-ul este bine organizat cu o signalistică modernă care te trimite spre Marea Moschee (unde se află, atenție, cel mai mare și mai greu Coran din lume – 800 de kilograme, 2 metri înălțime, coperțile sunt realizate din malachit -, aspecte înregistrate în Guinness World Records), Marele Minaret, Mormântul Hanului etc. În 922 bolgarii au adoptat islamul așa încât în secolul al XIII-lea Cetatea Bolgar a devenit Capitala Hoardei de Aur. De atunci au fost puse fundamentele Tatarstanului modern. Ilustrarea acestei civilizații aflată la răscrucea dintre Europa și Asia, este făcută în complexul muzeal cu bijuterii, arme, veșminte, obiecte de cult, descoperite în acest perimetru. Un prânz cu specific tătar nu trebuie ocolit. El poate fi consumat la un Han Tătăresc parte dintr-un Muzeu etnografic și de Istorie, amplasat într-o rezervație naturală cu aproape 140 de hectare.

Întrebați de Ivan cel Groaznic

Dacă sunteți în căutarea unui loc și mai deosebit vă recomandăm insula-oraș Sviyazhsk. Și el tot în Patrimoniul UNESCO. Se află la numai 60 de kilometri de Kazan. Locul poartă amprenta fondatorului său Ivan cel Groaznic care a dorit să construiască în secolul al XVI-lea o fortăreață care să fie un punct de rezistență dar și un avanpost pentru cucerirea Kazan-ului și, deci a tătarilor. Locul s-a transformat rapid într-un simbol al culturii ruse. De pe urma acestui ”proiect” au rămas 37 de site-uri culturale și o așezare cu aproape 300 de locuitori. Majoritatea se ocupă cu întreținerea obiectivelor amintite printre care Biserica din lemn Sf. Treime (construită în 1551, într-o singură zi), cel mai vechi așezământ creștin de pe Volga; Catedrala Uspensky, unde există o reprezentare iconografică a lui Ivan cel Groaznic etc. Din 2010 autoritățile au transformat acest loc într-un obiectiv de pelerinaj cultural și religios. Au fost amenajate terenuri de echitație, un mic sat medieval cu ateliere meșteșugărești (armuri, arme ancestrale, potcoave personalizate cu numele tău), un perimetru unde se pot practica diverse sporturi ori jocuri inspirate din istoria tătarilor. Dacă vreți mai mult, coborâți spre râu și opriți-vă la Casa muzeu Trotsky. Revoluționarul bolșevic și marxist rus a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare. Stalin l-a exclus din partid în anii 1920 fiind deportat din Uniunea Sovietică. A fost asasinat în Mexic de un agent sovietic, lăsând în urma lui teoria comunistă cunoscută sub numele de troțkism. În turul pe care-l veți face vă veți forma propria părere despre viața tumultoasă unui intelectual rus.

Uitați de votcă

O seară cină-spectacol centrat pe legendele Tatarstanului poate închide cât se poate de natural călătoria noastră. Una dintre ele, interpretată cu devotament, se referă la copilul crescut de lupul alb și vînat de tatăl său ori povestea Hanului și a fetelor sale capturați de Hoarda de Aur. Refuzând să se declare învins el s-a transformat într-un rîu năvalnic iar fetele sale au urcat la cer și au devenit stele. Și, desigur, legenda reginei Syuyumbike și a Hanului Safa Girey. Nu a lipsit nici varianta la Romeo și Julieta, întruchipată de iubirea dintre Tahir, fiul vizirului și Zuhra, frumoasa fiică a Sultanului. În varianta rusească, mai optimistă, cele două personaje trec peste toate barierele sociale și culturale, totul încheindu-se cu happy end. Până la acest moment noi ne-am delectat printre pauzele cu tablourlei dansante cu bucate tradiționale precum kazilik, kistyby, katik, chak-chak, adică tot felul de preparate bazate pe salate, cartofi, carne de cal sau pui, ciuperci sălbatice și fructe de pădure. De votcă uitați. E un mit urban de care nu prea se mai ating nici rușii. E scumpă de nu face banii.

V-am rămas datori cu încă ceva. De unde vine numele orașului Kazan! De la cuvântul tătăresc… cazan. Călătorie plăcută.

 

DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU

 

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 169 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*