Cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume, proprietate a trustul BBC Worldwide – Lonely Planet –, a lansat recent „Best in Travel 2016”. La secțiunea Top 10 Regiuni de vizitat în 2016 Transilvania se bucură de prima recomandare. Ea este secondată de de Islanda de Vest, Valle de Vinales (Cuba), Friuli (Italia), Insula Waiheke (Noua Zeelandă), Auvergne (Franta), Hawaii, Bavaria (Germania), Costa Verde (Brazilia) și St. Helena (oceanul Atlantic). În Top 10 Țări de vizitat anul viitor figurează pe primele 3 locuri Botswana, Japonia și SUA, iar în Top 10 Orașe recomandate pentru a fi frecventate de turiști se află Kotor (Muntenegru), Quito (Ecuador), respectiv Dublin (Irlanda).
Christian Tour: țintă Ungaria, Serbia și Polonia
Succesul înregistrat de Christian Tour în străinătate – Turcia, Grecia, Spania și Republica Moldova – determină cel mai mare touroperator de chartere din România să se extindă pe noi piețe din Europa Centrală și de Est. “Am început să investim în agenţii de turism din străinătate încă din 2012, când a apărut Memento Turcia, urmat la scurt timp de Memento Spania. La începutul lui 2014, am intrat pe piaţa hotelieră din Grecia, iar, la finele aceluiași an, am deschis la Chișinău, prima agenție sub brandul Christian Tour din afara granițelor României. Vor urma filiale în Ungaria, Serbia și Polonia, și proiectăm curse charter din aceste țări către Grecia, Turcia, Spania” – a declarat Cristian Pandel, fondator și acționar majoritar al Christian Tour.
“În această vară s-au derulat primele curse charter cu plecare din Chișinău către Grecia. Succesul consemnat (grade de ocupare de peste 90%) ne-a convins să ne orientăm politica de extindere și în alte țări din regiune” – a mai adăugat Marius Pandel, CEO Christian Tour.
În această lună agenția de turism Croaziere.net a marcat împlinirea unui deceniu de când activează pe piața românească. Compania este acreditată CLIA din Europa (Cruise Lines International Association – Asociaţia Internaţională a Liniilor de Croazieră). Conducerea agenției a anunțat cu acest prilej lansarea celei de-a III-a generații a site-ului croaziere.net. El furnizează un nou motor de căutare intitulat „planificaţi croaziera” care oferă instant informaţii legate de tipul, numărul şi localizarea cabinelor disponibile şi tariful acestora detaliat în timp real cu toate taxele aferente.
Peste 1800 de pasageri beneficiază de servicii de cruising, anual, prin Croaziere.net. „În 2015 s-a înregistrat o creştere totală de 14% pe piaţa românească de croaziere, comparativ cu 2014. Principalele destinaţii alese de români sunt, în acest an, în ordine, Marea Mediterană, Scandinavia, capitalele Ţărilor Baltice, Caraibe, America de Sud etc. Din portul Constanţa s-au îmbarcat s-au îmbarcat în acest an 383 de români, care au ales croaziere de 14 zile round-trip” – precizează Ioan Băşea, directorul general Croaziere.net.
ADRIAN VOICAN: ”Apetitul turistic al românilor s-a dublat!”
Cel mai important aport la creșterea consumului turistic l-au avut în ultimul deceniu persoanele cu vârstă de peste 55 de ani (peste 35%), urmate de „aspiranți” (26-35 ani) cu 21%, se arată într-un studiu realizat de tur-operatorul Bibi Touring. Totodată, în ultimii 10 ani, persoanele cu venituri mici, sub 200 euro/persoana, au contribuit cu cea mai mare creștere la consumul turistic, respectiv cu 17%, fapt datorat ofertelor speciale de tipul „Înscrieri Timpurii”, oferte care nu existau înainte.
Consumul intern rămane la pragul de 50% din populație, dar se dezvoltă accelerat turismul extern și vacanțele mixte. Apetitul românilor pentru vacanțele externe a crescut de peste două ori și jumătate în ultimii 10 ani, ajungând la 24% în 2014. Unul din trei români apelează la serviciile unei agenții de turism pentru a cumpăra o vacanță. A disparut cererea pentru hotelurile de 1 stea dar s-a triplat, în schimb, cea pentru 4 și 5 stele – subliniază directorul general Adrian Voican, inițiatorul sondajului.
MOBIL SAU TABLETA ?
Conform unei analize realizate de Vola.ro, unul dintre cele mai importante portaluri de turism din Romania, peste 47% dintre românii care au căutat vacanțe sau bilete de avion online de la începutul acestui an au folosit un dispozitiv mobil. Procentul este aproape dublu față de anul trecut. „Căutările și achizițiile de pe mobil nu mai reprezintă o nișa, ci o preferință clară, atunci când vine vorba de planificarea vacanțelor. Mobilul este folosit în primul rând pentru research, iar media de căutari este chiar mai mare decât în cazul userilor care intră de pe desktop” – a declarat Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro. O alta dovadă a tehnologizării este că, de la începutul acestui an, peste 64% dintre cei care au cumpărat produse turistice au ales să plătească online cu cardul.
O metodă de plată inedită a prins de asemenea destul de bine în rândul pasionațiilor de călătorii: criptomoneda BitCoin. În doar câteva luni pe Vola.ro se poate observa că prin acest sistem de plată, valoarea coșului de cumpărături este mult mai ridicată, în medie de 420 de euro.